torsdag 2 juni 2011

Mat

Har haft mina goda vänner och arbetskamrater på sommarlunch. Vi brukar ha en sådan innan sommarsemestrarna börjar. Normalt brukar jag grilla något men nu såg vädret så osäkert ut så det blev "inomhuslagad" mat istället. Jag har haft tur när det gäller medarbetare - förutom kunniga och kompetenta så är dom trevliga och sociala - kunde inte vara bättre. Så den här lunchen är en av årets bästa för mig.
Eftersom detta varit så positivt så känner jag att istället för att bara vara "grumpy" kunde jag i alla fall erbjuda er recepten.


Det hela var planerat för att vara så geschwint som möjligt (för er ungdomar som är födda på 60-talet och framåt så betyder det snabbt och lätt) .
Köp ett gäng krustader samt ett par regnbågar i 2 kg klassen (gärna större), lite regnbågsrom, rökt Torskrom, några färdiga portionsbitar av en välkryddad rökt laxfilé, en förpackning pumpernickel, några vita sparrisar, Scwarzwaldskinka, några rädisor och en knippa dill
  
Filea regnbågarna, plocka alla sidoben med en tång, och koka skrovet i täckande vatten. Bena ur köttet från det kokta skrovet – släng benen och koka in buljongen (som du sedan lägger i frysen tills du skall göra en fisksoppa).
Krustad 1:    Ta rensköttet och mosa samman med den färdiga rökta lax filébiten, ganska grovt, tillsammans med kryddor efter smak, eventuellt en klick majonnäs eller annan mejeriprodukt som faller er i smaken och DILL – sedan bara att pula ner i krustaderna och toppa med en dillkvist för att ens vegetariska sida skall känna sig nöjd.
Krustad 2:   Öppna förpackningen med regnbågsrom och häll i en rejäl matsked cognac eller rom eller calvados eller vad ni känner för, låt stå och dra cirka 45 min – därefter rinna av i durkslag. Blanda ner välhackad röd lök och sedan mojja ner i krustaderna, toppa med en klick grekisk yoghurt och även denna gång en dillkvist.
Torskrom:   Skär torskrommen i skivor och lägg ut på pumpernickel, klicka på en rejäl skvutt grekisk yoghurt som du spetsat med rikligt med nymald pepparrot, toppa med en kvarts rädisa.
Sparris:   Skala sparrisens nedre 2/3-delar, dela i lämpliga bitar och eventuellt klyv den om den är grov,  salta en aning, stek på LÅG värme i en god olivolja cirka 20-30 minuter (gärna under lock), kolla ofta och vänd då och då. När den är mjuk rulla in den i en bit skinka.
Regnbågslaxen:   Sätt ugnen på 225 grader C. Blanda 50% lättmajonnäs, 50 % grekisk yoghurt, räkor (skalade naturligtvis), dill, salt och cayennpeppar efter smak. Lägg filéerna på smörpapper i ugnsform, skär snitt i muskulaturen (portionsbitar) ned till (inte genom) skinnet lägg fyllningen ovanpå filéerna och framförallt ner i snitten. In med eländet i ugnen i cirka 20 minuter – kontrollera med en knivspets att filén är genomstekt .
Bröden var levain-jästa (3 vindruvor knyckta från fruktkorgen hos min arbetsgivare som fått jäsa i ½ liter vatten med lite vetemjöl och sedan “matats” i tre dagar).
– det mörka med allehanda hela gryn (råg-, havre-, korngryn, linfrö, torkade berberisbär) som fått koka mjuka i någon dl vatten med en massa mörk sirap, samt 4 dl potatismos som var kvar i en gryta i kylskåpet, ett antal dl hem malt vete- och rågmjöl, jäst LÄNGE, bakat i vattenkastad ugn cirka 180 grader till 98 gr innertemp.
- det vita brödet är inga konstigheter hem malt vetemjöl några dl Manitoba mjöl (för dess höga proteinhalt) och en halv förpackning skalat solrosfrö. Gräddat till en innertemperatur av 98 gr i 180 gr ugn även denna vattenkastad.
Chokladkaka med vispgrädde: Ingredienser 150 g smör 2 dl socker 150 g mörk blockchoklad
4 ägg, delade i gulor och vitor 1,5 dl vetemjöl     Glasyr: 100g mörk blockchoklad 1-2 msk smör 
Smält chokladen. Rör smöret mjukt med sockret. Lägg i en äggula i taget och rör väl mellan varje. Häll i den varma chokladen i smeten och rör om. Blanda i vetemjöl. Vispa äggvitorna fluffiga och styva med elvisp. Vänd försiktigt ner äggvitorna, lite i taget, i smeten. Den behöver inte bli jämn. Häll smeten i en rund smord och bröad form som rymmer ca 1,5 l och har en avtagbar kant. Grädda i 175 grader i 30-35 minuter. Kakan ska vara alldeles lös i mitten. Låt den svalna. Glasera med smält choklad blandat med en smörklick. Servera med löst vispad grädde. 
 
och sedan lite vin till - 
och
Själv uppskattade jag framför allt rose´vinet 
Ha en skön helg allihopa 


G.O.M.

2 kommentarer: