tisdag 21 juni 2011

Glass

Det var jag, Juliannie, NyEva, Cellistan, FlugornasHerre och SpindelniNätet som under dagens första fikarast kom in på ämnet glass. Juliannie talade sig varm för sin citronglass - och därför kommer den här. Sedan nämnde Cellistan att hon sökte ett recept på kokosglass med mycket smak av kokos - vilket jag också gör. Gick därför in på "Allt om Mat" och "Dansukker" - 2 säkra receptställen -  och hittade en massa recept. Några lät så spännande att jag ska prova dem, och varför ska jag inte låta mina läsare ta del av dem - här kommer de nu:

Först ett recept från Allt om mat - www.alltommat.se

Kokosglass

Med lite gelatin i glassen blir den mjuk och lätt att göra snygga glasskulor av. Låt glassen stå framme ca 20 min innan den serveras.

1 liter
Ingredienser 2 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
4 dl kokosmjölk
2 msk limesaft, pressad
2 msk malibu kokosrom, eventuellt
2 st äggvitor

Tillagning
1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk, limesaft samt eventuellt kokosrom. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
2. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten. Kör glassen i omgångar i en glassmaskin till fryst konsistens. Förvara glassen i frysen i något med tättslutande lock.
3. Vid servering låt glassen stå i rumstemperatur ca 20 min. Servera med olika frukter och bär och eventuellt lite rostade kokosflagor.

Sedan några recept från Dansukker - www.dansukker.com

Faringlass

Ingredienser
3 äggulor
3/4 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3 dl vispgrädde
50-75 g hackad choklad
75 g mandelbiskvier

Vispa äggulor, vanilj- och farinsocker pösigt. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten. Blanda i chokladhack och biskvier. Häll upp i en form och ställ faringlassen i frysen i minst 4 timmar. Rör gärna ett par gånger i faringlassen under infrysningen.

Mandelbiskvierna kan bytas ut mot små maränger eller marhsmallows.


Cocosglass
8 port

Ingredienser
400 g osötad kondenserad mjölk
400 g sötad kondenserad mjölk
400 g kokosmjölk
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm riven muskotnöt

Garnering
kokosflingor
limeskivor
citronmeliss

Blanda samman de olika mjölksorterna i en skål. Rör i farinsocker, vaniljsocker och muskot. Ställ in skålen i frysen i 1-2 timmar. Tag ut skålen med den halvfrusna massan och vispa kraftigt med elvisp till nästan dubbel volym. Sätt in glassmassan i frysen igen och låt stå i minst 5 timmar. Vid serveringen läggs glassen upp i kulor som strös med kokosflingor. Garnera med limeskivor och citronmeliss.

Muscovadoglass med mandel i rom
4 port

Ingredienser

Muscovadoglass
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk glykos (finns på apotek)
1 dl Dansukker Ljust eller Mörkt
Muscovadoråsocker
5 äggulor

Mandel i rom
400 g sötmandel
50 g pistagemandel
1 dl vit rom
2 dl vatten
5 dl Dansukker Ljust Muscovadoråsocker

Vispa samman äggulor och Muscovadoråsocker. Koka upp grädde,mjölk och glykos. Vispa ner äggsmeten i den heta mjölkblandningen. Sila blandningen genom en tätmaskig sil. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen minst 5 timmar och rör om då och då.

Skålla och skala mandeln. Lägg mandlarna i en glasburk.

Blanda Muscovadoråsocker och vatten i en gryta och sjud tills sockret smält. Låt muscovadoglassen svalna. Tillsätt rom. Häll lagen över mandlarna. Låt stå minst en vecka. Servera till glassen.

Om du använder Mörkt Muscovadoråsocker får du en kraftigare lakritsbetonad smak på glassen än om du använder Ljust Muscovadoråsocker.

OK,ok - jag vet - detta överensstämmer inte med "grumpy" - men vadå - har man inte sommar uppskattar man inte vinter.......

Ni kan väl höra av er om ni testar något av recepten och berätta om resultatet

G.O.M.

2 kommentarer:

  1. mmmm, frugan kommer bli glad =) Vi gör alltid vår glass med glassmaskin, men det brukar oftast vara vanlij, choklad eller jordgubb. Tackar !

    SvaraRadera
  2. Kul om du berättar om resultatet

    SvaraRadera