onsdag 15 juni 2011

Fy f-n vad det luktar bock här.......! Mmmmmm, sa geten det luktar herre.....!


En riktig karl!!!
Här är en som uppskattas av en bock!!!!
Varit på studiebesök på en getfarm med produktion av ädelost, Vallgarns Gårdsmejeri. Jag har alltid varit förtjust i getter - de är alltid så pigga, alerta och verkar alltid ha glimten i ögat. Gillar att hoppa, klättra, och en och annan test med hornen vem som är starkast. I serier ser man alltid getter stå och tugga på en konservburk eller äta upp någons klädesplagg. Lite sant är det, de mår dåligt om de får för "fin" mat. Konservburkar och textilier är väl lite överdrivet, men bark, blad och finare kvistar SKA de ha för att må bra. För er som är uppfödda i sta´n och inte ens vet vad hamling är kan jag berätta att gethannen kallas bock, honan get och ungen killing - inte geting, det är något helt annat. Bockarna luktar fan vilket dock uppskattas av getterna och ses som höjden av rakvatten av dem. Getterna mjölkas, mjölken ystas, avvattnas, saltas, lagras, lagras och lagras. En lång och arbetskrävande procedur - men vilket resultat. Glöm ICAs eller Konsums Chévre-ostar för 30.- de smakar ingenting jämfört med dessa ädla produkter. Getosten har en speciell smak beroende på att den innehåller en smakrik fettsyra, Kaprinsyra (Kaprin kommer från ordet get). Den sägs vara nyttig för oss människor eftersom den anses gynna goda tarmbakterier. Många personer som är laktosintoleranta kan ofta tolerera getost (jag är en av dem). Så vill ni ha något riktigt gott till helgens ostbricka eller ostsallad ta en avstickare till Vallgarns Gårdsmejeri eller annan mer närliggande getostproducent.
Om du inte vill äta ostarna på kex så prova det här:
Ser ut som något jag inte törs tänka på i samband med mat,
men himmelskt GOTT
Koka rödbetorna med skal tills mjuka, skölj i kallt vatten och gnid av skalen, skär i klyftor. Mosa ihop getost och smör (1 stor matsked av vardera). Doppa rödbetsklyfta i getostsmöret, ät och njut. Kan också provas med färskpotatis och andra primörer.

Eller varför inte klassikern:
en rostad toast-skiva, lägg på chévre ost, ringla på honung in i ugn eller mikro tills ostens innanmäte verkar släppa från ytterskalet. Ta ut, lägg på lite ruccola, röd paprika och en cocktailtomat.
Smaklig måltid.

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar