söndag 5 juni 2011

Känner du tillit till våra myndigheter??

Blomknopp av vallmo
Har just lyssnat på filosofiska rummet i Sveriges Radio P1, 6 juni 2011 kl 06.03. - Svenskarna hör till ett av världens mest tillitsfulla folk, men det finns forskning som tyder på att detta håller på att ändras.
Det verkar som om vi har tilltron till myndigheter eftersom vi vet att beslut drabbar oss alla och att det finns en viss kontroll på sakernas tillstånd. Men om det nu visar sig att det inte alls drabbar alla utan att en sak som är förbjuden för vissa blir tillåten för andra - hur påverkas vår tilltro då? Det exempel de tog upp i programmet var omskärelse av barn - där vi förbjuder det för flickor men inte för pojkar. Det är förbjudet att skära av örsnibben på sina barn - men att  skära av småpojkar förhuden är tillåtet i religionens tecken - till och med att staten står för kostnaden !! Skulle mina barn sätta en hink över huvudet varje gång de går ut hamnade jag snart inför sociala nämnden som skulle ifrågasätta min påverkan på mina barn - men slöja/burka är OK. Skära halsen av en hund är förbjudet men skäktning är OK. Enligt Filosofiska rummet är dessa exempel sådant som får oss medborgare att känna att det plötsligt finns skillnader mellan grupper i samhället, att vi behandlas olika, och därmed minskar tilltron till att beslut och lagar skulle vara lika för alla.
En annan viktig faktor enligt de som medverkade i programmet är att för att ta del av samhällets positiva sidor måste vi också bidra med något, vi får inte "bara åka snålskjuts". Ser vi att sådant tillåts ifrågasätter vi systemet och i avundsjukans tecken försöker göra det samma - dvs utnyttja samhället utan att bidra med något.

Inte vet jag?? Men något ligger det i resonemanget, det låter i alla fall logiskt om man ser till mänskligt beteende. Fast egentligen tror jag att en stor del av problemen består i att vi är för många och att vi har det för bra. Ju fler vi är desto fler åsikter finns det att ta hänsyn till, desto större är risken att vi inte känner oss bekväma med vissa av dem. Ju bättre vi har det desto mindre finns det att oroa sig/fokusera på och desto större energi lägger vi ner på bagateller och navelskåderi.
Sedan finns det människor som förstår att utnyttja detta för egen vinning. Se på fackföreningarna som en gång var till för arbetarna, men som numera mer verkar vara till primärt för sin egen del. Detsamma verkar gälla ett flertal politiker. Likaså Sverigedemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, militanta djurrättsorganisationer och fundamentala religiösa extremister. Tjaaa...., det kanske är den väg det måste gå - inte vet jag. Vad tycker du ?

G.O.M.

2 kommentarer:

  1. Läste högt ur DN på nationaldagen för fem barn i åldern 3-9 år, ur artikeln "Därför Gillar Vi Sverige". http://www.dn.se/nyheter/sverige/darfor-gillar-vi-sverige
    Sedan gick frågan till barnen: Varför gillar NI Sverige? Dessa var svaren. (Digga perspektivet och rangordningen!!)
    1. Vi behöver inte skära av en liten bit av snoppen och snippan.
    2. Krig är förbjudet här.
    3. Man får inte slå barn.
    4. Det är rättvist här för alla får bestämma. (Utom småbarn, la treåringen insiktsfullt till).
    5. Det är flera olika årstider.

    SvaraRadera
  2. Härligt - de har en förmåga att lägga fokus på väsentligheter. Egentligen borde vi ha ett par barn med vetorätt med i riksdagen.

    SvaraRadera