fredag 18 november 2011

Bara luras, bara bara luras...........

Veckans höjdare måste Svenska Naturskyddsföreningens (SNF) utspel vara. med rapporten  "Den flamsäkra Fisken",  Det gav feta rubriker i både dagstidningar och radio/TV - ." Farliga gifter i vår matfisk": När man sedan går in och läser vad det är de upptäckt så inser man att allt är sig likt. Alla vill ha makt och styra, även SNF, som man trodde var något förmer, pissar in revir med metoder som kan ifrågasättas. Vad består då den fantastiska ödesmättade upptäckten av? Jo - att "vanliga matfiskar innehåller farliga miljögifter för vilka gränsvärden eller rekommendationer saknas". Den sakkunniga rapporten som den pålitliga SNF lutar sig mot bygger på ett antal stickprover av fisk från olika delar av världen. Totalt 12 arter, varav tre från svenska vatten, röding (Vättern), Sill och gråsej (Nordsjön) och ett från Norge med odlad lax. Resten kommer från stilla havet, indiska oceanen osv. Två sorter är odlade, den norska laxen och tilapia från Kenya, resten är viltfångad  Man analyserade 115 olika kemikalier, vissa med kända gränsvärden andra utan. Och vad visar man, naturligtvis att fisk innehåller, som man får intrycket av när man läser rapporten och de efterföljande rubrikerna, JÄTTEMYCKET farliga substanser - och att vi inte föder tvåhövdade monster och samtliga av oss lider av kroniska förgiftningsskador är ett under. 
Varför är jag nu "grumpy" över det här? Jo, därför att jag tycker det är oseriöst av en organisation som SNF att blåsa upp det här materialet till sådana proportioner. Rapporten grundar sig på ett fåtal fiskar - hur många framgår inte - i mina ögon är den inte värd papperet den är skriven på ens. Det har gjorts betydlig mer professionella undersökningar i detta ämne. Till och med SNF själva inser detta. De skriver på ett ställe "Undersökningen baseras på stickprov och några långtgående slutsatser kan därför inte dras från resultaten" - "I de fall jämförelser är möjliga överensstämmer dock halterna eller är något lägre än i tidigare undersökningar med större provstorlek. Undersökningen är gjord i pedagogiskt syfte för att illustrera vilka spår kemikalieanvändningen i samhället lämnar efter sig". Yes, ni läste rätt - några långgående slutsatser kan inte dras - och ändå gör SNF just det. Dessutom halterna är OFÖRÄNDRADE eller till och med LÄGRE än föregående provtillfälle - vojne, vojne!!!!  Undersökningen är gjord i PEDAGOGISKT syfte. Vad innebär det ? Jo för att visa den dumma allmänheten att det finns gift i fisk!!!! Varför vill man visa det - visste vi inte det redan? I varierande halter i fisk som i alla andra livsmedel?? Jag tycker allting pekar på att SNF vill att allmänheten i sin rädsla för den giftiga maten ska sätta press på de styrande att minska giftanvändningen. Visst är det snyggt sätt att styra in oss i fållorna. De praktiska konsekvenser det får är att vi äter mindre fisk. Fisk som är ett livsmedel vi ska äta mer av för att må bättre, ha hälsan och leva länge. Allt det sätter SNF på spel för att pissa in sitt revir och styra oss. Är det seriöst....?? 
Nä - SNF till skampålen....! Där tappade ni mitt förtroende....., hade jag varit medlem hade jag gått ur...!

Jag kommer att fortsätta äta fisk - naturligtvis kommer jag att göra det enligt Livsmedelsverket rekommendationergärna abborre, gös, sej, plattfiskar och en och annan strömming. Det goda med fisk övertrumfar de miljögifter som vi redan vet finns där, såväl som i andra livsmedel. Miljögifterna kommer jag att fortsätta kämpa emot - men inte med SNFs metoder.

G.O.M.

2 kommentarer:

 1. Tack för ditt intressanta inlägg!

  Alarmisterna inom Naturskyddsföreningen har ju fått härja länge.

  Jag gick ur föreningen för mer än 20 år sedan - men tycker om att vara med i WWF!

  Björn

  SvaraRadera
 2. När jag ser den höga kvaliteten på inläggen på din hemsida så blir jag glad att du uppskattade mina tankar kring SNV - Håller helt med dig om WWF.
  G.O.M.

  SvaraRadera