måndag 23 februari 2015

Enfaldigheten griper omkring sig.....!!!!!

Läste på DN:s hemsida att svenska grisuppfödare slår ihjäl nyfödda grisar med låg födelsevikt mot cementgolvet och allmänheten förfasas. Jag försvarar det inte men jag tror det är det enklaste och snabbaste alternativet. Det bästa vore naturligtvis att de fick leva och födas upp till stora slaktsvin - om nu det är ett så mycket bättre alternativ. Vad tycker konsumenterna att man ska göra -söva ihjäl dom? Det innebär mer hanterande, dessutom en spruta som gör ont och tar längre tid. Och just det, tiden som de utsätts, är det värsta. Även djur känner ångest, rädsla för något okänt, särskilt om det gör ont eller håller fast dom. Och ångest, rädsla är något som växer med tiden man utsätts för något obehagligt. Jag tror faktiskt att avlivningen mot cementgolvet är det mest barmhärtiga. Att föda upp dom till slaktsvin - innebär en större kostnad - som svinuppfödaren inte vill ta - och inte ni heller kära konsumenter.
Bild från http://www.widescreen-wallpapers.de/wallpaper-so-brav-wie-ein-lamm,3305,1.html
Tror verkligen ni konsumenter att ert kött kommer till på Sörgården - där kor, får, höns och grisar glatt springer omkring ute i guds fria natur för att sedan falla döda ner på befallning med ett lyckligt leende på sina läppar. Näääää, riktigt så enfaldiga är ni väl inte, men nästan. Har ni vågat er in i ett slakteri när det kör för fullt? När kalvarna står i slaktgången, kan inte vända eller komma därifrån. Lukten av blod och inälvor ligger tung i lokalen. Ingen ska inbilla mig att de inte vet att något hemskt händer där framme och att de inte känner ångest och rädsla. Jag vet inte hur de gör numera, men när jag arbetade som besiktningsassistent kunde de ta in 5-6 kalvar samtidigt i slaktboxen. Där de avlivades en efter en medan de som levde såg på. Och lamm är lika illa.
Grisar skållas i 70 gradigt vatten direkt efter avlivning och avblodning. Jag såg grisar, dåligt avblodade, hoppa ur skållkaret. Skrikande av smärta och rädsla, och i full panik försöka ta sig ut ur lokalen. Det slutade med att de infångades och fick halsen avskuren. Detta upprepades två gånger innan dom bytte ut mannen i avblodningen.
Kycklingarna har det inte bättre - de kommer till slakteriet hängs upp i fötter i ett löpande band, som för dom över en kniv som skär halsen av dom. De hinner säkert uppleva en massa innan livet tar slut.
Till allt detta kommer också dessa för-annade transporter - tätt packade så djuren står på varandra - under i värsta fall många timmar. Det är vedevärdigt. Jag har själv sett och anmält transporter som ställ släpet i solen på en parkeringsplats för att med motordelen åka och hämta nya djur. Stackarna i det allt varmare släpet var döden nära av värmeslag. Sedan när de kommer till slakteriet så ska de stallas in i en främmande miljö med främmande djur och främmande lukter.

Jag har alltid hävdat att dödandet är inte det värsta - det är vägen dit!!!!!

Bild från: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid
/83/EntryId/8804/Orsakar-korv-och-leverpastej-cancer.aspx

Hur kan ni tro att detta ska kunna skötas djurskyddsmässigt. Det är en industri där de levande djuren ska passas in som råvara och ska ligga till grund för en ekonomisk vinst. Många anställda gör sitt yttersta för att det ändå ska vara så bra som möjligt. Andra har tröttnat på sitt arbete och ser djuren som en plåga. Och du kära konsument du vill inte tro att det är så illa som du egentligen vet att det är, för då kan du inte äta din falukorv med gott samvete. Och dessutom skickar du signalen till industrin att det ska vara så billigt som möjligt annars köper du importerade varor. Nä, vakna upp, ät gärna kött men tro inte att det kommer från någon Sörgården och betala det lilla extra som behövs för att göra djurens tillvaro drägligare. Och sluta vara så förbannat enfaldiga när det gäller var kött kommer ifrån - eller tror ni även på storken
Tacka vet jag jakt, djuret lever i frihet, är vant att vara på sin vakt och springa från räv och svampplockare, och döden kommer direkt utan slaktgång och blodlukt. Det är djurskydd jämfört med vår svenska animalieproduktion, fisk inkluderat. Och då ska ni veta att Sverige nog har det bästa djurskyddet och att det blir sämre och sämre ju närmre ekvatorn vi kommer.

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar