söndag 22 februari 2015

Självutnämnda experter

Morgonen började  med att jag möttes av åsynen av snö. Trodde i mitt enfald, efter all värme och snösmältning, att våren hade börjat vandra in över landet. Styrktes av att sångsvanarna anlänt till en Skånesjö 4 veckor tidigare än vanligt - ett säkert vårtecken. Men icke - Kung Bore - bestämde sig för att behålla makten ett tag till. Och egentligen är det vackert med ett vitt, rent snötäcke. Det lyser upp.
Bild från - http://biblioteksbladet.se/2012/02/03/besserwisser-februari-2012-3/

Bild från - http://www.blixtar.
se/func/forum/forum_
viewtopic.php?59298
Ligger kvar i sängen och funderar. Det finns det mycket att göra det över. IS, Boko Haram, politiker, kostrådgivare, religiösa ledare, livsguider mm. Varför finns det så många självutnämnda experter. Du ska inte äta sådant, ägna dig akem meditation, du får inte tycka det är fel på den svenska invandringen, du ska inte klä dig i blått, säg inget negativt om någon kvinna, du ska inte vara fet, ägna dig åt tantriskt sex, ät gojibär, inred ditt hem i rött, motionera mera, spinning är det enda rätta mm - det är ingen ände på det. Varför....? Jajaja, jag vet jag har gjort likadant själv ibland, även om jag försöker låta bli. Men varför?? Vad är det som ligger djupt inne i oss och som pyser fram på det här sättet. Jag tror det beror på att alla vill vara den som kommer med det nya/sanningen, och att man tror/vill tro så innerligt på det man är, att man överhuvudtaget är någon som andra lyssnar på. Dessutom har det svenska samhället under lång tid arbetat för att avskaffa den äkta kompetensen. Tro inte att du är något bara för att du kan det och det - alla kan. Att vara ensam duktig/expert är fult i Sverige - alla har rätt att vara det.
Man ska inte vara självkritisk, tro på dig själv utan några begränsningar. Då kan du vara expert, utan att ha någonting bakom dig, bara dina egna idéer. Och tvärtom, du behöver inte lita på några verkliga experter. Surfa sig fram till den enda sanningen, nämligen din egen. Ta inte hänsyn till de som verkligen kan ämnet utan skapa din egen sanning och sprid den vidare.
Ni känner naturligtvis till det bästa sättet att undvika att träffas av blixten - sitt i skräddarställning med en död sill i munnen - statistiskt sett har ingen träffats av blixten i den ställningen.

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar