torsdag 6 november 2014

Sokrates

Känner ni till  Sokrates, född cirka 469 f.Kr., avlivad, eller rättare sagt avrättad, som det heter när det
Bild från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati#
Demokratin_i_antikens_Grekland
gäller oss själva,
 399 f.Kr. Levde och verkade som filosof i  Aten. Han anses som en av grundarna av västerländsk filosofi; Det enda vi vet om honom är beskrivningar vi fått  från hans studenter. Platons var en av dem. Sokrates dömdes till döden efter en skenrättegång anklagad för att vara ateist, sofist och för att ha vilselett ungdomen från att följa gällande lagar och principer. Hans tankar och idéer är dock präglade av att han varken var ateist eller sofist.Bild från: http://demotywatory.pl/159862/
Sokrates
Min polare Sokrates sa en dag, när det var val till folkförsamlingen i Aten, till sina studenter.
-Har ni röstat mina vänner eller ska ni göra det? Efter att ha lyssnat på studenternas svar fortsatte han.
-När ni lämnar in era sandaler till skomakaren gör ni det då för att ni vet att han kan laga dom? Är det för att ni vet att han lärde sig av sin far som i sin tur lärde sig av sin, som gör att ni lämnar dom till honom och inte till exempel till mig? När ni blir sjuk går ni då till er granne och ber honom att bota er eller går ni till någon av Hippokrates (läkekonstens fader cirka 460 f.Kr.-370 f.Kr.lärjungar. När ni behöver någon som för er talan i en domstol, tar ni då någon okänd eller väljer ni någon som ni vet har tillskansat sig de kunskaper som behövs för att lägga fram ert ord?
Alla studenterna  svarade att de naturligtvis valde den som har den nödvändiga kunskapen för uppgiften, något annat kunde ju inte komma på tal.

Sokrates fortsatte då:
- Men när ni röstar - då väljer ni bland dem som ni inte vet något om annat än att de har ställt upp som representanter. Ni väljer någon som ni inte vet om han har den nödvändige kunskapen. Och är då inte att styra vårt samhälle viktigare än så?

Fy f-n den gossen visste vad han talade om, och orden de gäller än och vi har fortfarande inte lärt oss detta.............!!!

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar