fredag 7 december 2012

Vårt Största Miljöproblem

Vad är vårt största miljöproblem? Är det bilismen? Nix!! Är det flyget? Noop!!  Är det köttätandet? Njet!! Men vad är det då?? Svaret är självklart, det är vi....!!! Vi människor.....! Det är vi som kommer att förstöra den miljö som vi måste ha för att överleva. Inte primärt för att vi i västvärlden kör bil, äter kött, flyger, konsumerar - det skyndar bara på det hela. Utan istället beror det på att vi har inget som begränsar oss. Vi förökar, och förökar oss - det finns ingen gräns. Och ju fler vi blir desto mer konsumerar vi - ju mer vi konsumerar desto mer av våra resurser/miljö gör vi slut på. Alla världens folk är på väg mot samma mål - och först i kön går vi i
medborgarna i den industriella världen. Egentligen är det likadant för alla djurslag - de förökar sig ända tills de kommer i olag med sin miljö och då dör de fler än det föds ända tills det är i balans igen så är det med råttor, rådjur och även med oss. Skillnaden mellan oss och djuren är att de oftast har en predator som håller tillbaka tillväxten - ökar tillväxten så föder predatorn mer ungar - och så är det i balans igen. Vi människor har ingen predator - vi är predatorernas predator.
Vi kommer aldrig att förhindra miljöförstörelsen med att sluta äta kött, släcka lampor, åka tåg istället för flyg - vi kommer bara att förlänga förloppet. Vid milleniumskiftet var vi ungefär 6 miljarder (6 000 000 000) idag har vi passerat 9. Kommer vi att vara 18 eller 20 miljarder 2020? Den bittra sanningen är att vi måste göra något åt befolkningsexplosionen om vi vill göra något åt miljöförstörelsen - men det är det ingen som vågar säga. Det är så mycket enklare att tala om att minska bilåkandet och att släcka efter sig när man går ut ut rummet.
När jag nu letar runt på nätet efter en lämplig illustration ramlar jag över en artikel som handlar om just detta och verkligen är läsvärd LÄS DENNA.

G.O.M.

2 kommentarer:

 1. Du har så rätt!
  Brrr
  Tyvärr tror jag inte det räcker med att inte bli fler vid borde bli lite färre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmmmm...., det låter nog hemskt - men det tror jag moder natur kommer att fixa.....!!
   Hoppas du ändå får en skön andra advent.
   G.O.M.

   Radera