fredag 28 december 2012

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhhhhhhhh.....!!!!!!!!!!!!!!!!

Har vaknat på fel sida - är mer grinig än vanligt. Tittat som vanligt igenom internetversionen av DN. Hittar två rubriker som inte hjälper mig till ett bättre humör.
Först.........!
Sänkningen av restaurangmomsen från 25 till 12 % var avsedd att ge ett sänkt pris på restaurangmat och en ökad mängd nyanställningar inom branschen. Hur blev det...? Som vanligt - först en gest från företagarna att "Ooooh vad bra", nu ska vi sänka priset och när det bär sig anställa mer folk" - sedan efter någon månad höjer vi priserna  med motiveringen att priset på råvaror stigit och skiter i att anställa. Det fick bara en konsekvens - restaurangerna tjänar mer och vi konsumenter är som vanligt lurade......! Är någon förvånad...? Visste vi konsumenter inte att det skulle sluta så.....? De enda som verkar förvånade är politikerna. DN har gjort en undersökning under 2012 och kan konstatera att endast 14% av restaurangerna har sänkt priserna. Under året har priserna på restaurangmat istället för att sjunka med  1 - 12%  STIGIT med 1%....! OK, men då har väl anställningarna inom restaurangbranschen ökat med ett antal %, tänker vän av ordning. Nix, enligt samma undersökning visa SCB att branschen haft en personalminskning på över 6% under tredje kvartalet 2012.
Bilden knyckt från lessormore.blogspot.se 

Sedan läste jag vidare i DN.....!
De svenska bankerna lånar pengar utomlands för att kunna låna ut pengar i en utländsk valuta, tex dollar. Det vill säga de finansierar sin egen utlåningsverksamhet genom att själva låna pengar. Under 2011 rörde det sig om 1500 miljarder. När den internationella ekonomin går dåligt så kan det då gå åt helsefyr för banken. Om företaget som lånat pengar av banken går omkull eller på annat sätt inte kan betala sina skulder så måste banken utan några vinster betala tillbaka sitt lån till den utländska banken. Vad gör banken då - jo, de vänder sig till riksbanken och skriker HJÄLP. Problemet är bara det att eftersom det gäller en utländsk valuta så måste riksbanken ta medel ur valutareserven eller själva låna tex dollar internationellt. Riksbanken har med andra ord byggt upp en valutareserv för att säkra bankernas utlandsfinansiering. Gissa vilka som får betala.....? Som vanligt....- skattebetalarna. Bankerna behöver inte betala något extra för detta, vilket säkert inte minskat verksamheten, tvärtom - de tjänar ju på det hela. Som DN skriver "Det är rimligt att bankerna bär hela kostnaden för sin upplåning i dollar, inklusive Riksbankens merkostnader. Om de påförs en sådan avgift kommer de sannolikt att minska sina dollarlån. När detta sker kan också Riksbanken minska sin valutareserv i stället för att som nu, olyckligt nog, öka den med 100 miljarder kronor" på skattebetarnas bekostnad.

Som konsument och skattebetalare undrar jag, är det inte dags att säga ifrån......!!!! 
Bojkott av restauranger och byt bank till sådana som kan visa på sund affärsmoral.

 G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar