torsdag 5 april 2012

Påskägg och lite till....

Så var det påsk.
Visst är det härligt med våren - värmen kommer, naturen vaknar och massor med långhelger och ledighet. Varför vi firar påsk, det vet nog alla. För er som inte gör det så firas påsken till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse.Namnet påsk kommer från motsvarande högtid hos judarna, pesach, som ungefär betyder passera eller gå förbi. Den judiska påsken, pesach har sitt ursprung i det osyrade brödets högtid och herdarnas våroffer . Det man firar är uttåget ur Egypten (cirka1500 år f.k.).  Att man kallar det för det osyrade brödets högtid beror på att man vid flykten från Egypten inte hann låta brödet jäsa. Det är också den natt då  påsklammet slaktades och dödsängeln skonade Israels folk. 
Traditionell påskkärring
Varför äter vi ägg under påsken..? Att fira påsk av religiösa skäl tror jag är ett relativt sent påfund i norden, började kanske under 1700-talet. Men tänk själva, efter en lång, kall vinter kommer värmen och dagarna blir längre. Det börjar spira grönt på marken. Det är väl klart att det är något att fira. Dessutom hungriga är vi efter vinterns vedermödor. Vad finns att äta - salt konserverat kött i bästa fall - annars rovor och det som fanns kvar. Tänk er då att få ett ägg....! Ljuset och värmen får ju hönsen och vildfåglarna att sätta igång produktionen. Så ägg har vi nog alltid ätit under denna del av året. Ägget måste framstått som något fantastiskt, ett gott nyttigt livsmedel, men också  något som frambringade liv. Ur ägget med sitt hårda yttre kom kycklingen. Det kanske inte är så konstigt att ägget fått symbolisera liv, fruktbarhet och återfödelse i många kulturer.
Att klä ut sig till påskkärring  är också ett sent påfund, början på 1800-talet. De flesta källor hävdar att det finns en koppling till 1600-talets "häxtro". Men varför just påsken gör det lämpligt att fara till Blåkulla hittar jag inga uppgifter på. Namnet Blåkulla kommer från Blocksberg, djävulens boning på jorden.  Blocksberg, Bocksberg eller Brocken som det också heter är beläget i Norra Tyskland och är högsta formationen (1141 m.ö.h.) i ett bergsområde som heter Harz.
Påskris kom, även det, in i svenska hem under 1800-talet, enligt vissa källor för att påminna om Jesu intåg i Jerusalem och de palmblad som ströddes framför honom. Men det är nog en efterkonstruktion för att få till en koppling till religionen, och därmed en tillåtelse att pynta sitt hem.
En modernare variant på påskkärring  och ett bevis på att det faktiskt
kan flyga. Bilden hittade jag hos  www.farbrortorsten.com
 Däremot finns det uppgifter att fastlagsris använts sedan 1600-talet. Det användes då så att husfadern "risade", piskade, resten av gårdsfolket - nyttigt och hälsobringande ansåg man.
För att lätta upp dessa sado-masochistiska traditioner började man under 1700-talet att pynta riset med band och prydnader. 


Som vanligt finns det mer bakom våra traditioner än vi anar. Oftast kan man också spåra dom långt tillbaka - bara lite upp-piffade med religion och tidens tankar under de gångna åren.



G.O.M.

Underlaget till ovanstående är som vanligt egna tankar samt knyckt på allehanda ställen på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar