fredag 27 april 2012

Okay, okay.... jag ger mig.....!

Har som inte allt för ovanligt låtit munnen tala innan hjärnan tänkt färdigt. Juliannie, en av pumorna på min arbetsplats, läxade upp mig i samband med morgonfikat efter mitt förra inlägg. -"Vadå synd om kvinnor" röt hon så jag spillde ut det varma kaffet i knäet. "Har du inte märkt att det är många män som också låter sig opereras för att "försköna" sitt yttre", morrar hon vidare när jag försöker nå en av skorporna som firman bjuder på. -"Dessutom", fortsatte hon medan jag darrande tryckte i mitt soffhörn. "Hur såg männen ut för en 3-400 år sedan, Och hur var det med snörlever och den kinesiska traditionen med snörda fötter. Skönhetsoperationer är inget nytt påfund - vi har alltid styrts av vår tids ideal"
Tjaaa, vad säger man? Jag kan bara konstatera att hon har rätt och att mänskligheten aldrig lär sig.....! Det kanske är det som gör oss mänskliga.....? Nä nu är det bäst att jag slutar ifall Mrs J. läser detta.

Snörlever - Under 1600-talet och 1700-talet fick många kvinnor missfall eller dog i barnsäng på grund av att korsetten satt åt så att deras kroppar inte klarade av förändringen och trycket så de kollapsade. Den kvinnliga kroppsformen blev helt förvriden av korsetten och på vissa kvinnor flyttades inre organ för att de inte fick den plats de behövde på sina ursprungliga positioner. Gallsten var också vanligare hos de som snörde sig. Detta bidrog till att många kvinnor dog i förtid. Hämtat från Wikipedia och Läkartidningen


Kinesiska snörda fötter - Det är inte helt känt när fotsnörning först dök upp i Kina. En legend är från Sungdynastin, 960 - 1280 e Kr och den handlar om prins Li Yus älskarinna, Yao Niang. Hon lindade sina fötter så att de bildade halvmånar vilket underlättade för henne att dansa på tåspetsarna inför hovet i en speciell form av balett. Detta skulle ha skapat ett mode. En annan historia handlar om den sista kejsarinnan i Shangdynastin, även kallad Yindynastin, cirka 1600 - 1027 f.Kr. Hon lär ha fötts med klumpfötter, vilket inte fick visas upp. Hon fick sin make att stifta lagar som påbjöd lindning för alla flickor. Ytterligare en legend talar om mäns förtryck och deras önskan att behålla kvinnorna innanför hemmets väggar, att hålla dem borta från frestelser. Fotsnörning påbörjades när flickorna var mellan fyra och sex år gamla. Mamman som skötte snörningen värmde dotterns fötter i vatten eller djurblod och örter, hon klippte tånaglarna så kort om möjligt, varpå hon bröt av de fyra yttre tårna eller metatarsalbenen. Men det var inte det mest smärtsamma.
Nu vidtog snörningen med blöta siden- eller bomullsband vilka drog ihop tårna mot hälbenet. När banden torkade och krympte ökade draget i banden. Speciella skor användes som “gjutform” för fötterna. Varannan dag byttes snörningen och detta pågick i två år. Då hade foten blivit 8-10 cm lång. Under ytterligare tio år skulle snörningen fortsätta för att foten skulle förbli ihoptryckt och kort.  http://old.ortopedisktmagasin.se/407/fotter/fotter.html

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar