lördag 28 maj 2011

Fars dag, Mors dag - alla lyckliga Handlares dag

Mors dag - en dag som du måste komma ihåg. En dag som om du glömmer den, ger dig dåligt samvete, gör dig till en paria, en samhällets utstötte  Du kan skita i din mor 364 dagar om året under förutsättning att du kommer ihåg henne denna enda dagen under året - och det motsatta om du tänker på din mor, ger henne presenter under årets övriga 364 dagar men missar mors dag så är du körd. Det är en dag med djup cermonielll innebörd för alla kvinnor. Nästa lika viktig som bröllopsdagen. Mödrar ska gratuleras denna dag, så är det bara - gratuleras till vad då undrar man - till att vara mor - eller är gåvorna tackoffer för att den heliga modern fött och närt oss fram till det vi är idag?
Men vad då, säger nu rättvisans gudinna, det finns ju en Fars dag, sitt inte där och pip framför datorn - släng dig i väggen du patriarkska gnällspik. Yes, det finns en fars dag men hur mycket betyder den för alla fäder - inte speciellt mycket - Har en känsla av att den finns där mer för att rättfärdiga existensen av mors dag.

Första mors dag firades 1870  på förslag av den amerikanska sociallisten Julia Ward Howe (mer känd som författare till "the  Battle Hymn to the Republic").  Ursprungligen var dagen avsedd som en manifestation till blodbadet i amerikanska inbördeskriget och det fransk-preussiska kriget. Hennes feministiska övertygelse var att kvinnor hade ett ansvar att forma sina samhällen på en politisk nivå. Under de kommande åren skapades ett antal "Mothers' Day Work Clubs" av  Ann Jarvis. Dessa var till för att förbättra de sanitära och hälsomässiga förhållanden i den tidens USA. År 1907, två år efter Ann Jarvis död, höll hennes dotter Anna Jarvis en minnesdag efter sin mor och påbörjade en kampanj för att göra "Mors dag" till en erkänd helgdag i USA. Även om hon var framgångsrik med detta uttryckte hon under sin levnad att hon var besviken på att betydelsen av dagen ändrades och att kommersialiseringen av dagen tog överhanden.

 Första Fars dag firades i West Virginia 1908. Den organiserades av Mrs Grace Golden Clayton, för att fira de 210 fäder som hade försvunnit i Monongah gruvkatastrof flera månader tidigare. Den fars dag vi känner igen, skapades av handeln i New York på 1930-talet, Syftet var att utnyttja dagen som en kommersiell händelse för att öka försäljningen.

Käre mor - du ska veta att jag bryr mig i dig och vördar dig även om jag inte köper något till dig på Mors dag. Jag kanske till och med glömmer bort att gratulera dig.  Å andra sidan kan jag tänka mig att vilken dag som helst komma hem till dig, ta med mig några bullar, och sitta och diskutera hygien och sanitära förhållanden i dagens samhälle , så som dagen en gång var avsedd. Vi kan träffas över en kopp kaffe på ett av Stockholms fik och prata politik, ekologi, rosodling eller vad du vill utom att jag ska känna tacksamhet till dig för min existens.
Och vad gäller fars dag - skippa den helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar