lördag 24 oktober 2015

Skitsnack eller insikt

Bild från Arne Anka: http://kompasskurs.se/category/
arne-anka-1.html
 Mycket av det vi får oss till livs från politiker är skitsnack som man döljer genom att kalla det insikt. Förr, någonstans före 80-talet, var det en heder att man inte gav sig ut för att veta mer än man gjorde och definitivt att man inte tillskansade sig förtroende, makt eller pengar genom att vilseleda någon. Det kallades bedrägeri. Visst förekom det men inte i den grad vi kan se det idag. Faktum är att det idag återfinns inte bara hos politiker utan även ute hos oss oss medborgare. Det är helt OK att föra fram åsikter om kärnkraft, invandring, miljöförstöring mm precis som man har en professorstitel i ämnet utan att ens ha öppnat grundboken. Det har alltid varit fritt fram att tycka om saker och ting, men förr kände man en begränsning i en avsaknad av reell kompetens och höll sig till de områden man kunde något om. Nu tycker alla om allt och har egna lösningar på allt. Konstigt eftersom vi alla vet att världen, tillvaron, tekniken - ja, allt - är mer komplicerat än det någonsin varit - och ju mer vetenskapen går framåt så desto mer komplicerad blir tillvaron. Inte ens om man har en fil.kand. eller disputerat i ett ämne så vet man allt och bör därför hålla inne med åsikter som inte underbyggs av den faktiska kompetensen. I ännu högre grad gäller det politiker som oftast lever ett avskärmat liv och drivs av sitt partis masshysteriska åsikter.  Vi har alla ett ansvar att ta i det här, att inte bara rusa iväg och tycka - även om det är roligt och ger oss en känsla av makt. Vi är inte alla jämlika när det gäller kompetens, även om vi skulle önska att vi var det i allt.. Vissa vet mer än andra i ett ämne, vilka i sin tur har en kunskap som de andra inte besitter. Konsten är att veta när din kompetens tar slut och då hålla käft. Och tro mig den tar slut före, innan du själv har förstått det.
Naturligtvis gäller detta även mig - även om jag försöker läsa på och kolla upp faktauppgifter som jag lägger ut här - så naturligtvis blir det en del skitsnack. Så därför ska jag nu knipa igen limpsaxen och istället visa några i mitt tycke vackra höstbilder från vår andra bopåle.

G.O.M.


4 kommentarer:

 1. Vackra bilder! Vilket ställe ni har.... I övrigt tycker jag det vore bra tråkigt om vi inte skulle kunna "tycka" utan att ha välgrundad fakta bakom våra ord, tror det skulle bli alldeles tyst. För övrigt - när vet man att det är fakta och inte någon annans tyckande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEJ...!!Vad roligt att du kommenterar! Ja det är ett vackert ställe, ibland är det så vackert att det nästan är overkligt. Håller i princip med dig om tyckandet - men problemet blir när man inte själv är medveten om att man "tycker något" utan lägger fram det som en sanning och ibland kämpar med näbbar och klor för att få andra att tro på det. Vad jag vill få fram är att vi förr hade en ödmjukare inställning till kompetens och faktiskt kunde tillstå att man saknade den i just den frågan (även om det fanns undantag även då Korsriddarna, Hitler med flera tokstollar). Nu kan folk stånga pannan blodig för att dom vet och kan allt. Självtilltro och självförtroende i all ära är nog bra att ha men det ska kombineras med en självmedvetenhet att så här långt bär mina vingar, så här långt sträcker sig min kunskap. Konsekvensen blir annars som för Ikaros eller på längre sikt att man sprider en okunskap eller irrlära som kan ge konsekvenser för andra människor som tror på den. Så tycker och menade jag med mitt inlägg. :-)

   Radera
 2. Fast nu fick du miste om min undran.... När vet man att det är fakta och inte någon annans tyckande? När man läst det i en bok? När man läst det i en doktorsavhandling? När man sett det på TV? Eller bara när man varit med om det själv? Eller kanske inte ens då eftersom det då är en subjektiv upplevelse.... Lite förmiddagsfilosofi.... 😊

  SvaraRadera
 3. Hmmmmm, som alltid gäller det att värdera det man tar in - inte svälja det med hull och hår bara för att det undestöder mina ideer. - jag tror det ligger i tiden att man inte ifrågasätter på samma sätt som förr. Men visst blir det ett filosofiskt problem något att ta upp till diskussion på arbetsfikat...! Tror jag måste titta in...!.

  SvaraRadera