fredag 19 juni 2015

Efterlyses mer samhällskontroll...!!

Det är numera tillåtet att bedra och lura dina medmänniskor bara du tjänar på det och dessutom inte
Bild från Tecknaren Robert Nyberg
http://www.robertnyberg.nu/
blir upptäckt. Det kan till och med innebära att du stiger i aktning hos dina medmänniskor. Förutsatt förstås att det inte är dom du har lurat. Blir du upptäckt så går det oftast att skjuta över skulden på den som utsatts för bedrägeriet - att denne borde ha kontrollerat omständigheterna bättre.
När jag växte upp på femtio- och sextiotalet så ve den som utlovade något osannolikt eller "falskt" i en annons. Den drogs inför rätta och fick schavottera i pressen. Lovade man något i annonsen skulle det också kunna styrkas att så var det. En soppa mot håravfall skulle banne mig få håret att växa tillbaka och en bensintillsats som minskar bensinåtgången med 20% ska kunna styrkas ha den effekten.
En av Lindströms fantastiska teckningar  från
http://www.hd.se/lokalt/astorp/2006/01/13/
satiriker-forst-pa-plan-i-nytt-galleri/
Numera kan du säga vad du vill - skit samma om det fungerar - bara folk köper det.
Då - för länge sedan - så var det också mest ljusskygga, skumma  personer på samhällets baksida som ägnade sig åt detta. Numera är det vem som helst - rik som fattig - enskild person eller välkänt företag. Allt går ut på att tjäna mer. Skit samma om det är på andras bekostnad och  välförtjänt eller ej.

Dessutom har ju samhället dragit ner på allt vad kontroll heter - utom när det gäller självdeklarationen. Det gäller ekonomiska redovisningar från småföretag, egenkontroll för livsmedelsproduktion, egenkontroll av byggverksamhet, egenkontroll  av miljöhantering mm mm där den som ska kontrolleras får göra det själv och rapportera resultatet till myndigheten. Är det konstigt att man hittar hästkött i nötfärsen?  Anledningen till denna egenkontroll är naturligtvis för att spara pengar åt myndigheterna. Konsekvensen, blir naturligtvis, vilket både du, käre läsare och jag inser,  att vissa näringsidkare ser chansen att tjäna ändå lite mer - vilket naturligtvis har som följd att samhället, du och jag, förlorar lite mer. Det här går igen även på det individuella planet - man lurar sjukkassan, arbetsförmedlingen, socialen - ja överallt där man kan göra sig en hacka - för det är så vårt samhälle ser ut idag och tillåts vara. Har du själv helt rent samvete.....?

Men förmodligen kommer det att ändras om 20 - 30 år, allt går ju i perioder, som upprepar sig.
Glad midsommar på er allihop nu åker jag upp till Bopåle 2, - så det kan dröja ett tag till nästa inlägg.
G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar