tisdag 13 januari 2015

Terrorister

Lotus - fredens blomma -
Bilden från http://www.freden.nu/alacartemeny.htm
Det som hänt i Paris, bröderna Saïd och Chérif Kaouchi mord på poliser och på journalisterna på tidskriften Charlie Hebdo, deras angrepp på ett oliktänkande samhälle är fruktansvärt. Likaså aktionen med Amedy Coulibaly som tog gisslan i den judiska butiken timmarna efter att han kallblodigt dödat en kvinnlig polis. Jag kan inte hitta ord för vad jag känner för detta oavsett om det sker i Allahs, Odens, Buddhas eller Jesus namn, och jag kan inte heller känna en tillstymmelse till förståelse för dessa män och kvinnor som sätter sig själva över alla andra och som  kan tillåta sig handlingar som dessa. Helt utan känsla för andra människors värde och lika rätt till liv. Jag kan inte tänka mig att förlåta dem. Jag kan tycka att det var helt rätt att skjuta ihjäl dem. Det finns inte en chans att dessa män ska kunna återanpassas.
Samtidigt vet jag att det är bara ett fåtal som är så extrema som dessa. Alla säger att islam är en fredens religion och att varken Allah eller Mohammed predikar våld. Jag vet inte om det stämmer men dessa terrordåd skedde i Allahs namn, ”Allah Akbar”,så ett samband finns det där. Min livsledsagarinna som genom sitt tidigare arbete haft mycket kontakt med muslimska kulturer hävdar att en definitiv början till den djupa tro som kan ge upphov till denna fanatism grundläggs i unga år. Den muslimska ideologin och existensen av ett paradis som kan uppnås genom att sprida islam grundläggs med modersmjölken. Grunden förstärks ytterligare genom skolan. Islam är det enda rätta, något alternativ finns inte. De som inte ansluter sig till Islam är också en sämre sortens människa.
De som sedan går vidare från troende till Jihadister tror jag man kan härleda till två grupper. Dels de som lever upp av, och får en kick av våld, att skada, förtrycka och den makt det ger dem. De kan göra det med ”gott samvete” i sin guds namn.
Dels de som föds ur bedrövliga levnadsvillkor, analfabetism, avsaknad utbildning och där det saknas hopp att någonsin få en värdig tillvaro utan att behöva kämpa för sin överlevnad. De har det gemensamt att de förleds av sin religions löfte om bättre liv och genom extrema imamer. Imamerna som är uttolkare av koranen och fungerar som vägvisare rådgivare i livets olika skeden finns av olika kvalitéer.  Några av dem ser som sin livsuppgift att sprida islam med vilka medel som helst för att de tror sig få en plats i vad de tror är paradiset. Andra drivs av sitt hat mot västvärlden för krig och ibland av tradition. I mångt och mycket påminner det om forna tiders korsriddare och de som styrde dem.
Förutom terrorism mot västvärlden så ägnar sig samma grupper också åt en totalt hänsynslös , bestialisk"krigföring" - som tex Boko Haram  som använder 10-åriga barn som självmordsbombare och som kidnappar barn för att utnyttja som "soldatfruar" och barnsoldater och som Islamiska Staten avrättar icke troende där de drar fram. Jag har svårt att tro att ett paradis väntar på dessa lustmördare. Det som är riktigt skrämmande är att detta verkar vi i väst ta lugnare än när det händer i Paris eller London trots att det rör sig om betydligt fler offer.
I alla tider har det funnits religiösa besatta som ansett sig kunna ta sig vilka rättigheter som helst i sin guds namn. I nutid ser vi dem som muslimer och inser inte att det bara är en liten promilles promille av alla muslimer som är jihadister och som anser att de deltar i ett heligt krig. Vi alla tillsammans, västvärlden såväl som den amerikanska kontinenten, Asien och Afrika måste hjälpas åt att bekämpa företeelsen med terrorism. Alla vi som menar att våra medmänniskor har rätt att kalla sig, och tillbe, vad de vill. Det handlar om att acceptera demokratins spelregler eller inte. Kampen står mellan oss (kristna, katoliker, agnostiker, ateister, muslimer, judar, buddhister, hinduer etc) som vill sköta vårt i lugn och fred och dem (jihadister, terrorister) som tycks leva för att tvinga på andra sin egen vilja. Vi måste samarbeta mot alla dem som menar att just deras gud, deras ide, deras konst, deras kultur, livsstil är den ende tillåtna och att den som smädar denne denna förtjänar att dö.
I mina mörkaste fördomar ser jag en arab och tolkar honom som muslim och presumtiv terrorist vilket är helt åt helvete. Vi måste lära oss se människor inte roller. Vi måste alla hjälpas åt med detta och jag skulle önska att den muslimska världen tydligare fördömde dessa extrema grupper och deras handlingar än vad de hittills har gjort för att just visa detta. I Sverige måste Imamer/moskéer, föreningar och institutioner som har muslimer som medlemmar arbeta mot denna fundamentalisering av muslimska ungdomar. Svenska myndigheter bör väga in detta vid beviljande av föreningsstöd och liknande.

Till sist kan jag inte låta bli att ta med uppgifterna från SVT där en moské i Halmstad i helgen skrev på sin hemsida       ”Attacken i Paris är en lögn!!!! Här kan du läsa orginalartikeln på SVT.
De pekade på flera orsaker som de ansåg stödde deras åsikt. Till exempel att polisen som filmats när han skjuts till döds inte blöder, och orimligheten i att de tre gärningsmännen lyckas ta sig så fort från staden och att det glömdes id-kort i flyktbilen. De anser att ligger man skottskadad på gatan bör man blöda kraftigt, gör man inte det så borde något komma ut efter skott i huvudet på nära håll. Skjutvapnet är även riktad åt fel håll...” står det i blogginlägget.
Uppgifter från Halmstad kommun och domänregister visar att det är föreningen Islamska barn- och kulturföreningen som står bakom hemsidan, vilka även är aktiva i moskén i Halmstad. Men till SVT förnekar företrädare för moskén att de har något med föreningen som skrivit på hemsidan att göra. Sedan ändrar sig Halmstads moské och hävdar att inlägget var ett socialt experiment i syfte att testa yttrandefriheten.
Här kan du läsa Halmstadsmoskéns hemsida med inlägget och dessutom ytterligare kommentarer från deras sida.

Vad är det som gör att man lägger ut en sådan text, inte kan det väl vara för att man trivs i och tror på Sverige och demokratin. Märkligt är det, och väldigt naivt – kanske är det en tonåring som ligger bakom – det verkar vara på den nivån!! Jag tycker nästan synd om dom. Tveksamt om de ska ha några föreningsbidrag, eller............!!

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar