onsdag 18 september 2013

Sur som vanligt......!

Hösten är här...!! 
Fåglarna börjar svischa runt huset och besöka de tomma fröautomaterna. I det beteendet läser jag naturligtvis in  att de vill ha mat. Vi får se hur länge mitt samvete orkar skjuta upp matningspremiären i år. Känns som det inte är bra att börja alltför tidigt, samtidigt som jag naturligtvis inser att de lättare klarar en vinter med ett ordentligt fettlager. Någon därute som kan hjälpa mig med beslutet.....??

En av dagens nyheter är Rumäniens herrelösa hundar. Några av dessa har nyligen dödat och delvis ätit upp en fyra-årig pojke, vilket lett till att myndigheterna börjat diskutera problemet. 
Enligt uppgifter i kvällstidningarna (vilka inte alltid är så tillförlitliga) ska det finnas över 40000 herrelösa hundar i Bukarest, och hittills i år ska över 9000 angrepp skett. Orsaken till att de finns så många herrelösa hundar  skylls på diktatorn Nicolae Ceausescu, då han på 1980-talet lät riva bostäder till förmån för nybyggnationer för affärscenter och bostäder för överklassen. Många hundägare utan bostad klarade  inte av att ta hand om sina husdjur. 
Vad är att göra?? Klart är att det är ett problem för både hundarna och
människorna. Vad gäller hundarna så bedömer jag det vara djurplågeri av högsta graden. I mina ögon finns tyvärr bara en sak att göra - avliva!! Inför obligatoriskt  koppeltvång och märkning av alla hundar. Kanske till och med hundskatt, eftersom något man betalat för är man också mer rädd om. Alla hundar som påträffas lösdrivande och utan märkning avlivas. På sikt handlar det om att stärka hundens värde i djurägarnas ögon - den är inte något man bara skaffar och sedan låter löpa när man tröttnat på den. Vad du käre läsare kanske inte känner till är att vi även i Sverige har börjat få problem med herrelösa hundar. Samvetslösa djurägare släpper ut sin hund (och katt) vind för våg när de själva ska åka på semester istället för att skaffa "hundvakt".

Jag har sett djurrättsorganisationernas reaktioner på Rumäniens problem, hörde till och med en på nyheterna i morse (Camilla Björkbom/Djurens Rätt). De anser att man ska fånga in och kastrera alla hundar och sedan släppa lös dem igen!!!! Något av det naivaste jag hört!!! De anser att det skulle hjälpa problemet på sikt!! Med andra ord, några till dödsfall får vi överse med och 9000 hundbitna per år är OK tills vidare. Vad har man för värderingar när man resonerar så - sätter man inte då en hunds liv före en människas.....? Och dessutom hur kan man om man är djurvän acceptera att 40000 hundar ska plågas med svält och sjukdomar ända tills populationen naturligt har minskat till rimlig storlek. Det är inte en djurvän som tycker så, det är en naiv, okunnig fanatiker. Beklagar, djurrättsorganisationerna - ni måste börja frångå det fanatiskt extrema.


En parentes i sammanhanget är att även i Sverige är många hundar (och katter) utsatta för djurplågeri eftersom de tvingas leva ett liv på sina ägares villkor. Ägare som inte förstår hundens behov. Jag har sett alltför många 50-åriga kvinnor som skaffar hund och sköter den som det barn de egentligen vill ta hand om. Tonåringar som skaffar en Pitbull för att den ger en känsla av makt. En hund behöver motion, träffa andra hundar, få mat som är anpassad till dess metabolism, ha en ledare och ständigt på vara med sin flock. Hur ser det ut för de flesta hundar - de har oftast en husse eller matte som inte ger signalen att de är flockledare dessutom mest är på jobbet och har hunden som en bijouteri, en brosch, armband ett vapen. Dessutom föder den så den blir överviktig eftersom man inte orkar ta den på riktiga promenader utan bara utanför dörren så den får "skita". Det är djurplågeri men det reagerar ingen på.., allraminst djurrättsorganisationerna!!
Moorrrr....!!!

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar