fredag 15 mars 2013

Eget ansvar....??

Bild från Marie Plosjös blogg : http://www.mondoblog.se/marieplosjo/files/2012/01/olika.jpg
Haft en diskussion med Juliannie om senaste fallet av polisbrutalitet - dvs öppnandet av bron för bensintjuvar. Vi tyckte inte lika - och tur var väl det eftersom livet skulle bli ganska tråkigt om alla höll med mig.
Jag hör till den skaran som tycker att  polisen gjorde alldeles rätt som använde bron för att försöka stoppa tjuvarnas framfart. De var misstänkta för ett brott - visserligen av lägre grad (snatteri) - men ändå ett brott enligt svensk lag. De förföljdes av polis med blåljus vilket innebär att man förväntas stanna (hörsamma polismans order). De fick rödljus vid överfarten av bron - vilket gör att vi vanliga
Grumpy old men stannar och väntar tills det blir grönt eller slocknar. De körde rätt igenom en nedfälld bom. Hur många av er läsare brukar göra det. Överraskning - om man vid en öppningsbar bro blir stoppad av rödljus och nedfälld bom så brukar det innebära något - bron är öppen.....! Är det någon av er läsare som är förvånad att den var det...?
Många tycker det var fel av polisen att jaga bensinsnattarna - de skulle ha struntat i det. Istället åkt hem och inväntat att grabbarna skulle anmäla sig själva dagen efter. Eller också ska det vara fritt fram att snatta eftersom polisen inte ska ha rätt att förfölja en.....! Vi förbjuder polisen att köra fortare än 90 för att förhindra att brottslingar kör för fort och tar sig av daga.

Var ska gränsen gå för att polisen ska få rycka in och förfölja någon med sirener - bankrån, väpnat rån, kvinnomisshandel, mord, lössläppt dårfink med hagelbössa - tänk om brottslingen kör ihjäl sig.....! Nä det är nog bättre att sälja polisbilarna och införskaffa patrulleringscyklar - samtidigt kan vi ta bort bemanningen i stadens alla kassor och lägga ut bankernas pengar direkt på trappan.
I vissa lägen ska polisen avbryta ett efterföljande - när det orsakar att allmänheten utsätts för risker.
Bild från: http://www.principalspage.com/theblog/
wp-content/uploads//2008/03/idiot.gif
Vad jag tycker vi glömmer alltför ofta i vårt svenska samhälle är att man oftast har en skuld själv i det som händer en - man gör ett val - och så går det som det gör. Alltid vill vi hitta en syndabock och helst någon med makt - polis eller myndighet. Spelar ingen roll att det är en brottsling som själv valt att dra iväg och kör mot rött och genom en bom - det var inte hans fel.........., det var polisen....., det är inte klokt..........!
Fram för nolltolerans - och ge någon gång polisen en eloge för att de utför ett jobb som inte alltid är så roligt men som gör att du käre Svensson-medborgare kan sova något så när lugnt om nätterna.
Kom igen Juliannie..... motrepliker......:-)
G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar