måndag 23 januari 2012

Jag en liten parasit del 9, Trichinella spiralis

Känner mig slö och utan inspiration, därför får det bli ytterligare en "Jag en liten parasit"
Håll till godo -
"Ta mer av fläskkarrén. Den är från vildsvinet jag sköt förra veckan . Alldeles färsk inte ens fryst - prima vara. Vill du ha nästa bit blodig i mitten som den förra?". Om du får den kommentaren vid grillen så fråga om den i alla fall är trikinundersökt. Om den inte är det tycker jag du ska gå ut på toaletten och spy upp det du redan tuggat i dig.
Drastiskt - inte alls.
Trikiner, Trichinella spiralis, en liten rundmask (nematod), som vuxen 3 -4 cm, sitter i muskulaturen. Smittar endast genom att ett djur eller människa äter infekterat kött, kan inte smitta genom kontakt. Maskarna stannar i mag- tarmkanalen där de utvecklas till vuxna och lägger ägg. Dessa kläck och larverna vandrar via blod och lymfa ut i tvärstrimmig muskulatur. Framför allt väl syresatt muskulatur så som  ögon-, tugg, axel-, andnings- och hjärtmusklerna. Väl där bildar de cystor och avvaktar att deras värd ska bli ett byte så de kan vandra vidare.
 Parasiten kan förekomma hoss alla kött- och allätare. Även vissa gräsätare har rapporterats kunna vara infekterade, men då beror det med säkerhet på att de fått i sig infekterat kött. 
Förekommer infektionen i ett område så är med säkerhet råttor och möss infekterade, och därmed alla de djur som lever på dessa, hundar, katter, björn, räv, fåglar, höns osv. Detta inkluderar även tam- och vildsvin eftersom de är bra som råttfångare. Även häst och höns kan låta sig väl smaka av en död råtta och bli infekterade.


Symtomen är beroende var larverna maskarna befinner sig, är de i ögonmusklerna så kan man bli svälld runtom, medan om de går till hjärtat så blir det symtom därifrån - muskelvärk, feber, blödningar under naglar och i ögon är också förekommande.
Behandling finns mot de tidiga larvstadierna - har parasiten cysterat så är den svår att avdöda.
Vad ska man göra för att undvika eländet?
Trikinbesikta vilt som ska ätas - vildsvin, björn.
Se till att köttet blir minst 68°C längst in i kärnan  vid tillagningen.
Frysning som ofta rekomenderas för att ta död på parasiter fungerar inte alltid på trikiner eftersom det finns en polar-form som kan överleva veckor, månader vid minus 20°C.
När jag ser en sådan här liten sötnos så är det
på vippen att jag blir vegan.
Många fall har kunnat härledas till kallrökta produkter såsom  viltkorv och liknande.

Som vanligt ska man använda sådan här kunskap med sans och förnuft - Parasiten har funnits i tusentals år - och hur många känner du som blivit infekterade. Anledningen till det är den kontroll som förekommer på slakterier och den tillredning av kött som vi lärt oss av våra föräldrar som lärt sig av sina osv. Med i dessa tider då carpaccio, och hemmagjord korv blir allt mer populärt och dessutom vår vildsvinsstam ökar, så finns det nog skäl att vi i alla fall tar till oss av "gammal kunskap" hur mat ska tillagas för att vi inte ska bli sjuka av den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar