fredag 19 september 2014

PENSION....!!!

Jag har nu haft pension i snart ett halvår!! Vilken känsla att vakna upp på morgonen - vara på väg upp ur sängen, när man kommer på - visst ja - jag har ju PENSION!! Att då lägga sig ner igen, ta fram en god bok och börja läsa. Det är mycket värt. Likaså när söndagen närmar sig sitt slut och jag inte riktigt hunnit med det jag tänkt få gjort under dagen. Istället för att grymta över att behöva gå och jobba på måndagen kan jag skjuta upp det jag inte hunnit med till morgondagen. Kort sagt - att få rå sig själv är guld värt.
Bild från: http://www.kleinezeitung.at/
Men vägen hit var gropig. När jag först förde det på tal med ledningen var årsskiftet 2011/2012, och då planerade jag att gå juni 2013. Efter diskussioner med personalchefen gav jag efter och vi bestämde att jag skulle vara kvar till årsskiftet 2013/2014 och från 1:a Januari 2013 utnyttja en pensionsform som erbjuds oss nämligen arbeta 80% och få 20% pension, dvs 100% lön. Eftersom jag redan arbetade 80% så skulle det för min del innebära 50% och erhålla 75% lön. Jag accepterade under förutsättning att min ersättare skulle anställas tidigt våren 2013. Hon kom september  det året. Att hålla sig till 50% fungerade inte. Det blev både tidiga morgnar, sena kvällar och arbeta på dagar som jag egentligen skulle vara ledig. Och min stackars ersättare, hädanefter kallad "Ny-Majestix", sparkades rätt in i verkligheten. Inte blev det bättre av att vi fått alltmer att göra under 2000-talet och blivit mer efterfrågade både nationellt och internationellt.
Första Januari 2014 gick jag på semester två månader och påbörjade min pension den 1:a Mars.
Har dåligt samvete gentemot min personal (vänner) som jag arbetat med sedan 80-talet. Känns lite som att jag svikit dem genom att inte vara kvar. Dels var vi redan innan för få, och i diskussionerna jag haft med ledningen ingick att det snabbt skulle anställas en ny för att lätta upp situationen, men det har dragits i
Bild från: http://www.apg29.nu/
långbänk beroende på den övergripande ekonomin. En ny kommer först i höst. Ny-Majestix är duktig men saknar min erfarenhet vilket gör att hen inte kan prioritera lika effektivt och inte heller lika snabbt får saker ur händerna. Dessutom är hen mer utlämnad till myndigheter eftersom jag som gammal i gården har erhållit en viss pondus och därmed inte ifrågasätts på samma sätt som de kan göra med en ny och relativt oerfaren. Och som inte det räckte sökte jag projektmedel innan jag slutade  som beviljades och nu finns medlen men personalen hinner inte med. Här har vi alltså en enhet som skulle kunna utvecklas oerhört både nationellt och internationellt beroende på sin specialisering och höga kompetens, och i och med det dra in intäkter. Men förutsättningarna ges inte eftersom den övergripande ekonomin visar röda siffror.
Låter lite grann som Ebberöds bank.
Bild från http://martinmobergsblogg.blogspot.se/2013/07/sommarbetraktelse-arbetslos-nej-du.html
illustr: Jan Berglin

Men bortsett från det har jag aldrig mått bättre. Ja.., kroppen jävlas ju emellanåt eftersom jag blir äldre, men det uppvägs av att det själsligt är helt fantastiskt.
Och du, det stämmer faktiskt att man som pensionär har fullt upp hela tiden, precis som på jobbet. Men skillnaden är att jag väljer vad jag gör och i vilket tempo. Kom ihåg, ni som fortfarande knegar, pengar är inte allt. Man behöver inte ha max, man kan gå tidigare och ändå njuta även om man ibland äter blodpudding....

Ps Ni som har gott minne och en smula iakttagelseförmåga kanske kommer ihåg att jag i ett tidigare inlägg grumpade över ordet HEN och jag i detta inlägg faktiskt använder det på två ställen. Det beror på att jag upptäckt uttrycket faktiskt är riktigt bra de gånger jag ska beskriva något som kan vara antingen maskulinum eller femininum och för tillfället inte är någondera eller samtliga (om ni förstår vad jag tror att jag kanske menar), eller som i detta fallet, inte vill säga vilket kön det rör sig om.
G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar