söndag 28 augusti 2011

Fortsättning Jag en liten parasit....... del 4

Jag skäms......!! Jag har varit slö när det gäller denna blogg. Finns ingen ursäkt annat än att livsutrymmet har varit fyllt ändå - eller som vi brukar säga - har inte haft tid...! Men sanningen är nog slöhet - har haft många nya bra böcker som lockat.Har också haft en period med gitarrerna. Har med åren lärt mig att jag är periodare när det gäller mina intressen. En period kan det vara jakt en annan målning eller snickerier. Just nu är det böcker och gitarren som gäller - alltsammans lagt under yrkeslivets vaddmalstäcke. Tänkte nu fortsätta min serie om parasiter.

Det är inte bara insekter som kan bli styrda eller personlighetsförändrade av sina parasiter. Det drabbar också däggdjur. Kanske även dig och mig. De flesta katter bär på en inälvsparasit vid namn toxoplasma. De mikroskopiska djuren lägger sina ägg i kattens tunntarm. Äggen följer med kattens avföring ut i naturen – eller ner i närmsta sandlåda. De utkläckta parasiterna kan sedan leva i alla varmblodiga djur, alltså både hos däggdjur och hos fåglar. De håller mest till i muskelvävnad och i hjärnan hos sina värddjur.
Det är lätt att råka ut för toxoplasma, till exempel genom kontakt med kattspillning, eller hantering av rått kött från ett infekterat djur. Man räknar med att upp till en fjärdedel av alla svenskar bär på infektionen. I andra länder är den ännu vanligare. Förekomsten ligger på över 80 procent i Brasilien och Frankrike.
Parasiten är svår att helt bli av med. Den lever ett stilla liv i små cystor i muskler och hjärna. Men de flesta människor med normalt immunförsvar lever med parasiterna utan besvär.
Men de kanske gör sig påminda ändå...............
För några år sedan upptäckte forskare i Oxford att råttor med toxoplasmainfektion hade tappat respekten för katter. Råttorna fick gå i en labyrint där forskarna placerat katturin i ett av hörnen. Normala råttor skyr kattlukten som pesten och skulle aldrig stanna kvar på en plats där en katt lättat sin blåsa. Men toxoplasmainfekterade råttor var helt obekymrade. En del av dem tycktes till och med attraherade av den farliga doften. Samma sak har visat sig gälla infekterade möss. De går inte ur vägen för en katt.
Parasiten styr sitt värddjur för att den ska kunna sprida sig optimalt. Toxoplasma vill hamna i en katt, det är det enda stället där den kan föröka. Alltså ser den till att värddjuret hamnar inuti en katt. Toxoplasma finns i djurens hjärna, och koncentrationen är särskilt stor i amygdala. Den del av hjärnan som är central för bland annat rädsla.
Toxoplasma i människor, det får du läsa i nästa del.
Fortsättning följer


G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar