söndag 15 juli 2012

Actionmonster

Då var det dags igen...... . Högljudda reportage om barnfattigdomen i Sverige. Enligt Rädda Barnen är 250000 svenska barn fattiga. Enligt SCB år 2009 fanns det 41257 enförälderfamiljer och 28989 tvåförälderfamiljer, totalt 70516 familjer med barn som erhöll socialt understöd. Dessa hade enligt statistiken 130000 barn. Är det dessa barn det gäller. Eller är det familjen som lägger allt på sommarbåten medan barnet hellre vill ha en dator, eller är det missbrukafamiljen där pengarna går åt till annat. Varför talar man inte om de FÖRÄLDRAR som inte HAR råd (OBSERVERA -  inte de som anser sig inte ha råd, prioriterar annat, inte vill åka på semester, eller anser att barnen inte ska ha mer spel). Jag säger som förut - hjälp de familjer som behöver ekonomisk hjälp - men tala inte om barnfattigdom.  Oj förlåt - eventuella föräldrar ska kanske inte räknas in, de kanske inte ens räknas som fattiga. Det är bara barnen som gör det och då som en delmängd av familjen. Det kanske är ändå värre - föräldrarna kanske är medelinkomsttagare - med hus och Volvo. Men de stackars knattarna räknas ändå som fattiga eftersom de inte får läsk, TV-spel, Thailandsemester. Snälla någon som begriper detta - - - förklara för mig varför man talar om barnfattigdom i Sverige.  Kan ingen klok människa ge mig definitionen på barnfattigdom...........!!? Och kom inte med att de inte har råd att åka på skolutflykter - min åsikt är nämligen fortfarande att anordnar skolan en utflykt eller något annat som kostar pengar så ska det ingå i undervisningen och då vara kostnadsfritt för eleven.
Den definition man använder på fattigdom är en inkomst som är 60% av medianlönen. Den senare var 2011 (hittar ingen senare uppgift) angiven till 25900.-, dvs fattig var man om man 2011 hade mindre än 15500.- i lön. Men sedan kan bostadsbidrag, barnbidrag, samt eventuellt socialbidrag och underhållsbidrag tillkomma.
Tittade på Statistiska Centralbyråns hemsida - det är ju de som tar fram uppgifterna som ligger till grund för diskussionerna kring barnfattigdomen. De har en tabell Barns ekonomi och materiella resurser. Olika befolkningsgrupper efter kön där några av kriterierna är 
"Har eget rum,  egen mobil,  - cykel, - dator, möjlighet skaffa fram 100 kr, har ej råd att följa med  kompisar, har ej råd köpa något kompisen har".......!!!! 

Är dessa kriterier som ingår i ett frågeformulär för barn 7 - 18 år, relevanta   för att bedöma barnfattigdom .  Det börjar likna sandlådan.
På tal om sandlådan - jag börjar tro att det är sossarna och vänstern som håller på att skapa en trojan att överraska Moderaterna med inför nästa val.. Det låter ungefär så underbyggt och genomtänkt som det de brukar gå ut med.

Nääää...., om vi istället skulle börja fundera över relationen mellan oss och barnen, vad ger vi dom egentligen, curlar vi, hoovrar eller göder dem med stimulans för att själva få vara i fred och samtidigt döva vår samvete......??
Vart har deras egen fantasi och leklust tagit vägen - hur skulle det vara om vi föräldrar visade barnen att det finns andra värden i livet än dataspel, häftiga kläder och TV. Vi lär dem vara det vi som vuxna tror det skulle vara roligt att vara som barn. Vi förser barnen med underhållning istället för att de får lära sig att fixa den själv. Det ska komma på en gång och vara MYCKET. De lär sig hela tiden hur det är att få saker istället för att förtjäna/arbeta sig till dem. Tala om att vi utraderar en generation eller två - det måste hela tiden hända något, och det måste hela tiden vara action. Det kanske är en förklaring till varför man bränner bilar och kastar sten på brandkåren när det inte finns något annat att göra - VI HAR SKAPAT EN GENERATION MED ACTIONMONSTER.....!!!!!!!

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar