söndag 17 juli 2011

Jag en liten parasit..... Del 1

Satt en dag före semestern och diskuterade med Juliannie, Lillanders och några till hur parasiter kan styra sitt värddjur för att få fördelar och diskussionens vågor gick varma kring om detta kunde gälla även människan.

En parasit är en varelse som utnyttjar andra för att själv överleva. Exempel på sådana är fästingar, loppor, springmask med flera små gulliga varelser. För det mesta lever parasiterna bara lugnt och stilla på sitt värddjur utan att de märks, bara förser sig lite av det överflöd som ofta finns.Parasiten har ju inget att vinna på att dess hem och näringskälla blir sjuk och dör, men samtidigt måste den optimera sin tillvaro så den verkligen kan sprida sig vidare.
Från http://upload.wikimedia.org/
Det finns fascinerande exempel på detta. Ett sådant som jag gärna och ofta beskriver för mina uttröttade åhörare är den lilla leverflundran (Dicrocoelium dendriticum), en plattmask (trematod) som framlever sitt vuxna liv i gallgångarna på nötboskap (kor, får etc). Där sitter den och förser sig med näring enda avbrotten är för förökning som sker genom äggläggning rakt ut i gall-soppan. De befruktade äggen transporteras ut i kons tarm och kommer så att säga ut den naturliga vägen. Av någon anledning "äts" äggen upp av av små landlevande sniglar, trädgårdssnäckor, där äggen kläcks och bildar ett larvstadie. När de fått nog av snigeln slår sig flera av dessa larver samman omgivna av ett slemmigt hölje och utsöndras genom snigelns andningsorgan. Under år-miljonerna av utveckling har parasiten i detta stadium lagt sig till med en för myror tilltalande smak, vilka kommer och sätter i sig slembollen med tillhörande larver. I myran fortsätter utvecklingen av larverna. Nu ger de sig ut på vandring inuti myran, till den del som skulle motsvara en del av hjärnan hos oss. Där kopplar de på något sätt in sig och styr myran så att den varje morgon går ut ur myrstacken vandrar iväg till den hittar ett grässtrå, där den klättrar upp, biter sig fast i toppen och får kramp i käkarna så att den blir sittande. När kvällen kommer så släpper krampen, myran klättrar ner, går hem till stacken, får lite kvällsvard och en natts vila. Nästa dag samma visa. Ut ur stacken, upp i ett grässtrå, kramp osv...... Naturligtvis är tanken att en ko ska komma och beta av grässtrået med vidhängande myra och parasit. I kon kan blir myran ett proteintillskott medan parasiten kan vandra till levern, ut i en gallgång och bli vuxen, tugga i sig lite galla då och då och lägga ägg som kommer ut med kons avföring, äts av sniglar och...............
Fortsättning följer.

G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar