Vad lyssnar du på..?
En artikel i New Scientist berättar att klassisk musik förlänger livet - i alla fall på hjärttransplanterade möss. Det japanska försöket utfördes så att ett antal grupper med möss fick ett nytt hjärta inopererat utan att hänsyn tog till avstötningsfaktorer. Med andra ord skulle samtliga hjärtan stötas bort efter en tid och mössen dö (förmodligen både smärtsamt och ångestdrivande)..! Efter genomförd operation fick grupperna lyssna på olika typer av musik (Opera, klassisk musik, Enya, entongt ljud) - Kontrollgrupper bestående av döva, transplanterade möss fick göra det samma. Längst överlevde de som fått lyssna på opera (La Traviata), 26 dagar. Följda av Mozart-lyssnare 20 dagar, medan Enya och entoniga ljud endast gav en överlevnad på 11 respektive 7 dagar. Samtliga döva möss överlevde endast 7 dagar. Blodprov visade att de möss som lyssnat på opera och klassisk musik hade lägre koncentrationer av interleukin-2 och gamma interferon – två ämnen som ökar inflammationsreaktioner och lägre koncentrationer av interleukins 4 och 10 som minskar sådana. Med andra ord musiken fungerade som en Ipren eller Alvedon i det att den fungerade antiinflammatoriskt..!! Vad lär man sig av detta - jag lär mig två saker - Det ska f-n vara försöksmus i Japan..!! och Klassisk musik är aldrig fel.
Såg dessutom att DN idag den 24 varnade för högre dödlighet när vi ställer om till sommartid - det blir en omställning att gå upp en timme tidigare och för några av oss räcker det för att hjärtat ska säga ifrån att nu är det nog. Kanske ska ta fram min gamla Free-style och ladda den med Mozart.
G.O.M.
lördag 24 mars 2012
lördag 17 mars 2012
Mr Mort
Tål att fundera över..... . Eller inte...., tids nog får man svaret. Livet är ju faktiskt en 100% dödlig åkomma..... .
G.O.M.
söndag 11 mars 2012
I´m back...... .
Beklagar det långa uppehållet, men det var helt nödvändigt eftersom jag haft svårt att koncentrera mig på annat än min mors dödsfall och alla de praktiska konsekvenser det medfört.
Att någon i vår närhet dör är något vi alla kommer att råka ut för. Det är något vi måste ta oss an känslomässigt och ibland praktiskt. Att kombinera detta är svårt men måste göras. Vi är i våra moderna tider ovana vid död. Det är inte något vi ser runtomkring oss. Snarare försöker vi blunda för det med olika omskrivningar - kilat vidare, lämnat in handduken osv.
Några råd om en kär närstående skulle avlida -
Tala med läkare och sköterskor och räta ut de frågetecken ni har.
Ta avsked av den döde. Alla sjukhus ger möjligheten att få vara med den döde en stund och ta avsked. Tanken känns kanske otäck, men det är det inte. Tvärtom så blir dödsfallet mer verkligt och definitivt, och jag tror lättare att bearbeta.
Vänta några dagar innan ni kontaktar en begravningsbyrå - det är ingen panik med det. Ta tiden och var tillsammans med era nära och kära och prata om det som inträffat. Det finns inget som ni måste göra. Sjukhuset registrerar dödsfallet hos Skatteverket som utfärdar ett dödsintyg som de skickar till den eller de som står som anhöriga. Det papperet är som en fullmakt för att kunna hantera dödsboet.
Tänk efter hur ni vill ha ceremonin i samband med jordfästning/kremering, fundera över vad den bortgångne hade velat. Ska det vara en kyrklig eller borgelig ceremoni. Lokalen kan ändå vara ett kapell. Tänk er noga för - i en situation som denna är man utlämnad till en massa känslor. Det är lätt att man inte vill tänka på det ekonomiska, utan hålla sig till alla traditioner. Ett varningens ord är att allt utom präst, ceremonilokal, kremering/jordfästning kostar - det är lätt att komma upp i höga belopp. En standardbegravning med det traditionella, annonser kista, kransar, musik etc kostar runt 30000.-skr. En kista för 15000.- ska brännas upp några dagar efter begravningsceremonin - är det värt det? Vill ni så kan ni själva arrangera det som ni känner är rätt. När ni kommit fram till hur ni vill ha det så hör med flera olika begravningsbyråer och ta det bästa priset. Låter det kallt och krasst, kanske, men jag lovar att dö innebär "big business" för en hel industri som insett att du som efterlevande har svårt att neka den kära avlidne något....!
Jag kände att jag själv ville hålla i minnesceremonin efter min mor, utan någon präst som aldrig träffat henne. Hittade en begravningsbyrå som kändes rätt, Grindstolpen/Uppsala. Alla vi de närmaste träffades i ett litet fint kapell här i Uppsala. Vi sjöng och spelade och talade om min mor. Det var fint och kändes rätt. Senare i vår ska vi träffas igen och sprida hennes aska på ett ställe som jag vet har betytt mycket för henne.
En sak till - även du som läser detta kommer en gång att dö - vill du underlätta för dina efterlevande så skriv ner hur du vill att de ska hantera det.
G.O.M.
Att någon i vår närhet dör är något vi alla kommer att råka ut för. Det är något vi måste ta oss an känslomässigt och ibland praktiskt. Att kombinera detta är svårt men måste göras. Vi är i våra moderna tider ovana vid död. Det är inte något vi ser runtomkring oss. Snarare försöker vi blunda för det med olika omskrivningar - kilat vidare, lämnat in handduken osv.
Några råd om en kär närstående skulle avlida -
Tala med läkare och sköterskor och räta ut de frågetecken ni har.
Ta avsked av den döde. Alla sjukhus ger möjligheten att få vara med den döde en stund och ta avsked. Tanken känns kanske otäck, men det är det inte. Tvärtom så blir dödsfallet mer verkligt och definitivt, och jag tror lättare att bearbeta.
Min mors kista i samband med avskedsceremonin i kapellet i Uppsala. Ingen skärpa - vet inte varför - men min mor tyckte aldrig om att bli fotograferad. |
Tänk efter hur ni vill ha ceremonin i samband med jordfästning/kremering, fundera över vad den bortgångne hade velat. Ska det vara en kyrklig eller borgelig ceremoni. Lokalen kan ändå vara ett kapell. Tänk er noga för - i en situation som denna är man utlämnad till en massa känslor. Det är lätt att man inte vill tänka på det ekonomiska, utan hålla sig till alla traditioner. Ett varningens ord är att allt utom präst, ceremonilokal, kremering/jordfästning kostar - det är lätt att komma upp i höga belopp. En standardbegravning med det traditionella, annonser kista, kransar, musik etc kostar runt 30000.-skr. En kista för 15000.- ska brännas upp några dagar efter begravningsceremonin - är det värt det? Vill ni så kan ni själva arrangera det som ni känner är rätt. När ni kommit fram till hur ni vill ha det så hör med flera olika begravningsbyråer och ta det bästa priset. Låter det kallt och krasst, kanske, men jag lovar att dö innebär "big business" för en hel industri som insett att du som efterlevande har svårt att neka den kära avlidne något....!
Jag kände att jag själv ville hålla i minnesceremonin efter min mor, utan någon präst som aldrig träffat henne. Hittade en begravningsbyrå som kändes rätt, Grindstolpen/Uppsala. Alla vi de närmaste träffades i ett litet fint kapell här i Uppsala. Vi sjöng och spelade och talade om min mor. Det var fint och kändes rätt. Senare i vår ska vi träffas igen och sprida hennes aska på ett ställe som jag vet har betytt mycket för henne.
En sak till - även du som läser detta kommer en gång att dö - vill du underlätta för dina efterlevande så skriv ner hur du vill att de ska hantera det.
G.O.M.
tisdag 21 februari 2012
Överbelastat
fredag 10 februari 2012
Livet & .............
.jpg)
Det känns lite som för att hamna på sjukhus ska man vara
väldigt frisk för att överleva. En 87-åring tycker man skulle få både
extra övervakning och omsorg. Hon kanske fick det utifrån de förutsättningar
som fanns på avdelningen, men när jag talade med henne var det enda hon ätit på
19 timmar – en skål gröt utan mjölk och en halv smörgås och hon sa sig inte
veta var larmknappen satt. Jag tror inte någon av personalen på den aktuella
avdelningen gör ett dåligt jobb, tvärtom jag tror de arbetar sig in i väggen.
Men jag kan inte hjälpa att jag tror att de minskade resurserna inom sjukvården
har bidragit till min mors död……….. .
G.O.M.
lördag 4 februari 2012
Varför köper du kvällstidning.....?
TV: Blev kallad ”tjock”
– tänkte ta livet av sig
”De sa att jag hade
runda lår”
Lena Olin: Jag har
varit sugen på Micke
"Jag blev
uthängd på en sexsida"
Katy
Perry – singel på stan
Så
går du ner 5 kg i månaden
PREMIÄR: ”Skvaller, gråtfest
och heta överraskningar…”
Så många kilon
behöver svenska kvinnor banta bort
Så blir kärlekslivet
i februari
”Året börjar med romantik” Läs Wendelas relationshoroskop.
Så slipper du komma
för tidigt
”Min flickvän
flirtar på fyllan”
"Hur väcker jag penisen till liv?"
"Frugan OCH älskarinnan har tröttnat på sex"
”Min värld kraschade av otroheten”
Jag har inga kommentarer till detta – det står var och en
fritt att köpa kvällstidning och läsa vad de vill. Kan bara konstatera att utan
dessa rubriker så säljer förmodligen inte Aftonbladet tillräckligt.
G.O.M.
Etiketter:
Aftonbladet,
kvällstidning,
prioritering
söndag 29 januari 2012
Normpoliser
Satt i morse och lyssnade på P1s ”Kropp och Själ – med underrubriken
”varför får man spotta på en rökare”. Jag satt där i godan ro, och drack mitt
morgonte, ett låglandsceylon, CTC, med en skvätt mjölk. Programmet som var en
repris från tisdagen beskrev hur attityden mot rökare har förändrats, och att utomstående
anser sig ha rätt att klaga på rökare. Jag trodde inte mina öron att där
satt vuxna människor och ansåg det helt OK att mobba andra vuxna för att de
rökte. Orsaken var att det var så farligt och så ”dumt”. Det tydde på en ointelligent
personlighet och ett underklassbeteende. Och såg man någon röka ute på gatan
skulle man tala om det för personen i fråga och helst ta och fimpa cigaretten
for honom/henne. Hur kan vuxna människor år 2012 vara så självgoda och
intoleranta att de tänker och beter sig så. En sak är väl om jag blir lidande
av röken, då kan jag säga till eller eventuellt flytta mig själv. En kvinna som
satt med i panelen menade att hon drabbades i och med de ökade medicinska
kostnader som dessa rökare orsakar samhället. OK…..!!? Hur gör vi då med
bilisterna?? Mig veterligt orsakar trafiken stora kostnader både inom såväl sjukhusvården som försäkringsbranschen. Vilket väl bör drabba tredje man minst
lika mycket som rökarnas ohälsa. Alkohol en annan av dessa faktorer som kommer
på skattsedeln, för att inte tala om överkonsumtionen av mat, dvs fetma. Nä fy
för dessa självgoda, egocentrerade, självutnämnda ”normpoliser”. Däremot tycker jag inte vi ska göra reklam för tobaksvaror eller alkohol. Och inför 18-års gräns och ge mer information i grundskolan. Om någon vuxen sedan röker det skiter jag i.
Dessutom associerade jag till ett annat morgonprogram, samma kanal,
i mitten av veckan (minns inte vilket), där man debatterade om det var dags att
ta bort straffet för HIV-positiva som hade oskyddat sex utan att upplysa om sin
sjukdom. Där fanns det de som ansåg att straff kunde utgå om de verkligen
smittade någon…stor tröst för den som ovetandes utsattes för risken och fick
HIV!!!! Annars var det ju inte nödvändigt eftersom risken var så liten med
nuvarande mediciner…..!!! MEN DEN ÄR JU INTE NOLL!!
Så kontentan av dessa program var att rökare ska vi lyncha
för att de överhuvudtaget röker, medan vi ska acceptera att andra går runt och
sprider dödliga sjukdomar ….!!
Bör kanske nämna att jag INTE är rökare eller snusare. Har varit för över 20 år sedan, men insett att ett beroende inte var något för mig.
Nu måste jag ha en kopp te till för att lugna ner mig.
Ha en bra dag
Önskar er
G.O.M.
måndag 23 januari 2012
Jag en liten parasit del 9, Trichinella spiralis
Känner mig slö och utan inspiration, därför får det bli ytterligare en "Jag en liten parasit"
Håll till godo -
"Ta mer av fläskkarrén. Den är från vildsvinet jag sköt förra veckan . Alldeles färsk inte ens fryst - prima vara. Vill du ha nästa bit blodig i mitten som den förra?". Om du får den kommentaren vid grillen så fråga om den i alla fall är trikinundersökt. Om den inte är det tycker jag du ska gå ut på toaletten och spy upp det du redan tuggat i dig.
Drastiskt - inte alls.
Trikiner, Trichinella spiralis, en liten rundmask (nematod), som vuxen 3 -4 cm, sitter i muskulaturen. Smittar endast genom att ett djur eller människa äter infekterat kött, kan inte smitta genom kontakt. Maskarna stannar i mag- tarmkanalen där de utvecklas till vuxna och lägger ägg. Dessa kläck och larverna vandrar via blod och lymfa ut i tvärstrimmig muskulatur. Framför allt väl syresatt muskulatur så som ögon-, tugg, axel-, andnings- och hjärtmusklerna. Väl där bildar de cystor och avvaktar att deras värd ska bli ett byte så de kan vandra vidare.
Parasiten kan förekomma hoss alla kött- och allätare. Även vissa gräsätare har rapporterats kunna vara infekterade, men då beror det med säkerhet på att de fått i sig infekterat kött.
Förekommer infektionen i ett område så är med säkerhet råttor och möss infekterade, och därmed alla de djur som lever på dessa, hundar, katter, björn, räv, fåglar, höns osv. Detta inkluderar även tam- och vildsvin eftersom de är bra som råttfångare. Även häst och höns kan låta sig väl smaka av en död råtta och bli infekterade.
Symtomen är beroende var larverna maskarna befinner sig, är de i ögonmusklerna så kan man bli svälld runtom, medan om de går till hjärtat så blir det symtom därifrån - muskelvärk, feber, blödningar under naglar och i ögon är också förekommande.
Behandling finns mot de tidiga larvstadierna - har parasiten cysterat så är den svår att avdöda.
Vad ska man göra för att undvika eländet?
Trikinbesikta vilt som ska ätas - vildsvin, björn.
Se till att köttet blir minst 68°C längst in i kärnan vid tillagningen.
Frysning som ofta rekomenderas för att ta död på parasiter fungerar inte alltid på trikiner eftersom det finns en polar-form som kan överleva veckor, månader vid minus 20°C.
Många fall har kunnat härledas till kallrökta produkter såsom viltkorv och liknande.
Som vanligt ska man använda sådan här kunskap med sans och förnuft - Parasiten har funnits i tusentals år - och hur många känner du som blivit infekterade. Anledningen till det är den kontroll som förekommer på slakterier och den tillredning av kött som vi lärt oss av våra föräldrar som lärt sig av sina osv. Med i dessa tider då carpaccio, och hemmagjord korv blir allt mer populärt och dessutom vår vildsvinsstam ökar, så finns det nog skäl att vi i alla fall tar till oss av "gammal kunskap" hur mat ska tillagas för att vi inte ska bli sjuka av den.
Källor:http://www.cdc.gov/parasites/trichinellosis/health_professionals/index.html#tx
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/
http://www.sva.se/Djurhalsa1/Gris1/Gris/Trikiner/
http://www.trichinella.org/
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=943
http://www.svensktkott.se/sakert-kott/trikiner
http://www.slv.se/sv/grupp2/livsmedelsforetag/Regler-for-olika-typer-av-livsmedel/Primarproduktion/Jakt/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/
m.fl.
Håll till godo -
"Ta mer av fläskkarrén. Den är från vildsvinet jag sköt förra veckan . Alldeles färsk inte ens fryst - prima vara. Vill du ha nästa bit blodig i mitten som den förra?". Om du får den kommentaren vid grillen så fråga om den i alla fall är trikinundersökt. Om den inte är det tycker jag du ska gå ut på toaletten och spy upp det du redan tuggat i dig.
Drastiskt - inte alls.
Trikiner, Trichinella spiralis, en liten rundmask (nematod), som vuxen 3 -4 cm, sitter i muskulaturen. Smittar endast genom att ett djur eller människa äter infekterat kött, kan inte smitta genom kontakt. Maskarna stannar i mag- tarmkanalen där de utvecklas till vuxna och lägger ägg. Dessa kläck och larverna vandrar via blod och lymfa ut i tvärstrimmig muskulatur. Framför allt väl syresatt muskulatur så som ögon-, tugg, axel-, andnings- och hjärtmusklerna. Väl där bildar de cystor och avvaktar att deras värd ska bli ett byte så de kan vandra vidare.
Parasiten kan förekomma hoss alla kött- och allätare. Även vissa gräsätare har rapporterats kunna vara infekterade, men då beror det med säkerhet på att de fått i sig infekterat kött.
Symtomen är beroende var larverna maskarna befinner sig, är de i ögonmusklerna så kan man bli svälld runtom, medan om de går till hjärtat så blir det symtom därifrån - muskelvärk, feber, blödningar under naglar och i ögon är också förekommande.
Behandling finns mot de tidiga larvstadierna - har parasiten cysterat så är den svår att avdöda.
Vad ska man göra för att undvika eländet?
Trikinbesikta vilt som ska ätas - vildsvin, björn.
Se till att köttet blir minst 68°C längst in i kärnan vid tillagningen.
Frysning som ofta rekomenderas för att ta död på parasiter fungerar inte alltid på trikiner eftersom det finns en polar-form som kan överleva veckor, månader vid minus 20°C.
När jag ser en sådan här liten sötnos så är det på vippen att jag blir vegan. |
Som vanligt ska man använda sådan här kunskap med sans och förnuft - Parasiten har funnits i tusentals år - och hur många känner du som blivit infekterade. Anledningen till det är den kontroll som förekommer på slakterier och den tillredning av kött som vi lärt oss av våra föräldrar som lärt sig av sina osv. Med i dessa tider då carpaccio, och hemmagjord korv blir allt mer populärt och dessutom vår vildsvinsstam ökar, så finns det nog skäl att vi i alla fall tar till oss av "gammal kunskap" hur mat ska tillagas för att vi inte ska bli sjuka av den.
G.O.M.
Källor:http://www.cdc.gov/parasites/trichinellosis/health_professionals/index.html#tx
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/
http://www.sva.se/Djurhalsa1/Gris1/Gris/Trikiner/
http://www.trichinella.org/
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=943
http://www.svensktkott.se/sakert-kott/trikiner
http://www.slv.se/sv/grupp2/livsmedelsforetag/Regler-for-olika-typer-av-livsmedel/Primarproduktion/Jakt/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/
m.fl.
lördag 14 januari 2012
Fortsättning - Jag en liten parasit, Paragonimus - 8.
I Ostasien och Nordamerika finns en grupp varelser som på latin
heter Paragonimus, den vanligaste Paragonimus
westermani. På svenska tror jag vi kallar den lungflundra. De tillhör gruppen Trematoder och kan orsaka sjukdom hos både människa
och djur (gris, hund, katt). Man räknar med att 22 miljoner
människor är infekterade världen över. Den vuxna parasiten sitter i lungan hos den drabbade, där den också lägger ägg. Dessa kommer ut med saliven eller om de sväljs med
avföringen, och kläcks. Larven söker sig till sin första mellanvärd, en snigel, och
bosätter sig i den genom att helt enkelt gå rätt igenom huden. Där lever den
gott och utvecklas. När tiden är mogen för att flytta, tar den sig ut ur snigeln samma väg som den kom, och söker upp sin andra mellanvärd, ett kräftdjur, krabba eller kräfta.
Historien upprepar sig, rätt in i den intet ont anande mellanvärden. Slå sig
ned, utvecklas lite, och sedan bara att vänta. Vänta på vad då? Jooo…., att
någon ska plocka kräftan/krabban. Ta hem den, tillreda den inför en läcker måltid.
MEN inte upphetta den alltför mycket, bara sådär man kanske gör på en restaurang
som fått alldeles för mycket gäster som alla vill ha krabba special. I
människan söker sig larven ner i tunntarmen och genom dess vägg. Kravlar vidare upp i buken, genom mellangärdet upp i
brösthålan och in i en av lungorna. Där kapslar den in sig och blir vuxen, för
att så småningom lägga ägg som kommer ut med saliven eller om de sväljs med
avföringen……….osv. Ibland går vandringen i kroppen fel och den kan hamna i
andra organ än lungorna, som tex hjärna, muskler. Men de ägg som då läggs är
dömda till undergång eftersom de inte kan komma ut ur kroppen.
Vandrar den fel blir det symtom utifrån vilket organ som
blir drabbat. Ibland kan då tillståndet bli mycket allvarligt, som tex när
hjärna drabbas.
Diagnosen ställs genom att man kan påvisa äggen i saliven.
Väl drabbad så får man dras med det lilla husdjuret under cirka 20 år om man
inte behandlas. Vilket man kan göra med vanliga parasitpreparat.
Jaha....., och nu när du läst detta kommer du aldrig mer att äta krabba i Thailand, USA eller var du nu äter krabba!!!??? Låt mig då fråga.... - känner du någon som drabbats? Tror du människorna i dessa länder är helt ovetande om parasiten? Jag tänker fortsätta äta kräftdjur när jag besöker Kina. Men som alltid måste man använda sitt förstånd. På stora resturanger känner jag mig inte orolig, de har ett rykte att svara upp emot. I gatukök och mindre resturanger ser jag ofta hur maten tillagas. Dessutom innan jag äter sådana saker som inlagd krabba, krabbsushi och liknande på mindre resturanger, frågar jag alltid om det varit fryst innan anrättningen, eftersom frysning avdödar parasiterna.
Jaha....., och nu när du läst detta kommer du aldrig mer att äta krabba i Thailand, USA eller var du nu äter krabba!!!??? Låt mig då fråga.... - känner du någon som drabbats? Tror du människorna i dessa länder är helt ovetande om parasiten? Jag tänker fortsätta äta kräftdjur när jag besöker Kina. Men som alltid måste man använda sitt förstånd. På stora resturanger känner jag mig inte orolig, de har ett rykte att svara upp emot. I gatukök och mindre resturanger ser jag ofta hur maten tillagas. Dessutom innan jag äter sådana saker som inlagd krabba, krabbsushi och liknande på mindre resturanger, frågar jag alltid om det varit fryst innan anrättningen, eftersom frysning avdödar parasiterna.
Källor:
fredag 6 januari 2012
Kraven på individen, reklamens makt....!
Sådan här reklam går folk på...!!!!!!!!!!!! |
Känd herrklädeskedja spelar på sex antingen direkt som här eller indirekt i sina kalsongnummer - de verkar ha tydliga rekryteringskrav för dessa modeller - eller också kör de med strumpa. |
Ett ideal.....? |
Min favoritmodell |
Och Juliannie, jag vet......! Alla får göra som dom själva vill...!! Men jag tycker bara så synd om dom - tillvaron är tuff nog ändå utan att behöva leva upp till alla dessa pseudokrav.
G.O.M.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)