onsdag 29 juni 2011

Surprise

Har just upptäckt att jag har tre veckors semester från och med NÄSTA VECKA.
Nyeva, Juliannie och Spindelninätet har just informerat mig om detta - kom som en chock - var helt oförberedd. Hade fått för mig att jag hade minst 2 veckor till att knega.
Hjälp, vad ska jag nu hitta på? Kan ju inte sitta overksam under semestern, måste fylla varje dag med något nytt, helst med en totalupplevelse som omfattar alla sinnen -ooooooooooh, 21 dagar att fylla, 504 timmar, dvs 30240 minuter som samtliga ska fyllas med något innehållsrikt och tillfredställande. Fast å andra sidan bör jag sova bort 8820 minuter, och lunch respektive middag tar minst 1260 - har man semester kan man ha en lugn morgon med gott kaffe och en härlig frukost cirka 3780 minuter. Kan passa på att såga lite ved för vintern - tar minst 1440 minuter, bilarna ska tvättas - 480. Visst jag glömde att lunch o middag också ska lagas 2520 minuter. Grannarna kommer säkert förbi när dom ser att bilen är hemma c:a 1000 minuter, gräset ska klippas, rabatter ansas, grönsaksland rensas, katter kelas, hustrun pratas, snickarboden städas, fågelholkar sättas upp, cykelpunkteringar lagas, hustrun gosas, sly kapas,barnbarnet lekas, gungan gungas, hängmattan monteras, katten pussas, hustrun tuktas eller om det var tvärtom, golvet lappas, gitarren gitarras, fönster målas.
Skit samma - jag köper mig en bok och lägger mig i hängmattan.
Minghäst i museet i Xian

Turistbåtar i Huanshou

Vy i Huangshou
 
Park i Beijing

Marknad i Guanshu 

G.O.M.

fredag 24 juni 2011

Midsommar

Jaha, då var det dags igen - midsommar. Matjesill med gräslök, färskpotatis med dill, jordgubbar och eventuellt en snaps till - sedan stångresning - små grodorna med en hurtig dansledare - prata med bekanta - sitta på altan hos någon småsnacka om än det ena och än det andra medan grillen kremerar något stackars djur - skål och tack, vi ses nästa midsommar. Fullt så illa är det inte - det är kul att träffa bekanta som man bara ser vid detta tillfälle - och det är kul att se barnbarnen skutta runt till små grodorna. Och jag älskar de långa nätterna - men saknar de ännu längre nätterna Norr om Dalälven och framför allt den höga , klara luften.
Midsommar är som de flesta av våra traditioner något som vi har med oss sedan långt tillbaka - den kortaste natten ansågs det vara något magiskt med och något som var ett självklart tillfälle att offra till. Man hade fått ner allt utsäde i jorden och det skulle nu tillväxa och bidra till att man klarade av nästa vinter. Nu var den tid då allt skulle växa och föröka sig. Det är klart att det var glädje och hopp, livet var så mycket enklare än under vinterhalvåret. Det var självklart att det man offrade för en god fruktsamhet och att hela festen gick i det tecknet. Alkohol i form av öl och mjöd  fanns säkert i överflöd precis som nu. Midsommarnatten var lång och ljuv och inbjöd till dans och lekar och säkert också till alla former av fruktsamhet - precis som nu. På 1300-talet började kyrkan införa midsommarfirande för att ta över och avleda det mer hedniska firandet som förekom runt om.


Varför vi runt polcirkeln (Sverige. Finland, Norge) i princip är de enda nationer som firar midsommar, är osäkert men kan ha att göra med vårt klimat, att det inte fanns någon anledning att fira innan eftersom födotillgången var mager. De flesta länder har ett firande motsvarande midsommar månadsskiftet April/Maj. Majstången sägs ha sitt ursprung långt tillbaka och helt enkelt ska utgöra en rest phallossymbol. Men sanningen är att vi fick den från invandrande tyskar i mitten på 1300-talet. Det förklarar också varför vi kallar den Maj-stång - I Tyskland skedde firandet i början på Maj. I Tyskland heter det "Maibaum", dvs Majträd - och antas ha sitt ursprung i de förhistoriska grupper som dyrkade naturen och för vilka träden hade stor betydelse.



Att äta färskpotatis tillsammans med sillen är en relativt ung tradition som skapades i storstäderna på 1920-talet. Innan ansåg man det vara ett grovt slöseri att äta potatis som ännu inte vuxit färdigt.
Snapsen kom sent till Sverige det var först på 1400-talet som vi började bränna. Ryssarna var betydligt tidigare med detta - de började redan runt 900 talet att framställa "brödvin", kallat så  eftersom det var gjort på säd. Först på 1400-talet fick det sitt nuvarande namn vodka.
Vi har många olika ord för att dricka alkohol -
"Att ta sig en jamare" innebär att dricka ett glas jamaicarom. Ta sig en blecka kommer ifrån att man under 1800-talet serverade spriten i muggar gjorda av bleckplåt. Eftersom bleckplåt är järn så förstår ni själva vad uttrycket "ta sig ett järn" kommer ifrån. Ordet nubbe kom till under 1800-talet och kan härledas till ordet nubb, som förutom liten spik även haft betydelsen liten sup. Kan det vara för att nubben är en liten vass sak - eller för att nubb också (under 1600-talet) haft betydelsen liten klumpig karl - dvs som man blev efter ett antal nubbar. Ordet sup är en förkortning för "Särskild UtskrivningsPrövning", dvs från motbokens tid när man fick ansöka om extra ranson.

Till sist de höft- och knäknäckande "Små grodorna" - melodin har sitt ursprung i en militärmarsch från den franska revolutionen, "La Chanson de l’Oignon" - fritt översatt Löksången. Den gjordes om av engelsmännen till en smädesvisa om de "grodätande" fransmännen. Hur den kom till Sverige är okänt. Den har i alla fall blivit en viktig del i vårt kulturarv

Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.
Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.
Kou ack ack ack, kou ack ack ack,
kou ack ack ack ack kaa.
Kou ack ack ack, kou ack ack ack,
kou ack ack ack ack kaa.

 Ånyo ställer jag frågan - visst är det intressant att vi gör så mycket utan att egentligen veta varför vi en gång började göra det...............
Ge dig nu ut och iväg till den tyska stången och knäck knäna i en fransk militärvisa.......


G.O.M.

tisdag 21 juni 2011

Glass

Det var jag, Juliannie, NyEva, Cellistan, FlugornasHerre och SpindelniNätet som under dagens första fikarast kom in på ämnet glass. Juliannie talade sig varm för sin citronglass - och därför kommer den här. Sedan nämnde Cellistan att hon sökte ett recept på kokosglass med mycket smak av kokos - vilket jag också gör. Gick därför in på "Allt om Mat" och "Dansukker" - 2 säkra receptställen -  och hittade en massa recept. Några lät så spännande att jag ska prova dem, och varför ska jag inte låta mina läsare ta del av dem - här kommer de nu:

Först ett recept från Allt om mat - www.alltommat.se

Kokosglass

Med lite gelatin i glassen blir den mjuk och lätt att göra snygga glasskulor av. Låt glassen stå framme ca 20 min innan den serveras.

1 liter
Ingredienser 2 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
4 dl kokosmjölk
2 msk limesaft, pressad
2 msk malibu kokosrom, eventuellt
2 st äggvitor

Tillagning
1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk, limesaft samt eventuellt kokosrom. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
2. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten. Kör glassen i omgångar i en glassmaskin till fryst konsistens. Förvara glassen i frysen i något med tättslutande lock.
3. Vid servering låt glassen stå i rumstemperatur ca 20 min. Servera med olika frukter och bär och eventuellt lite rostade kokosflagor.

Sedan några recept från Dansukker - www.dansukker.com

Faringlass

Ingredienser
3 äggulor
3/4 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3 dl vispgrädde
50-75 g hackad choklad
75 g mandelbiskvier

Vispa äggulor, vanilj- och farinsocker pösigt. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten. Blanda i chokladhack och biskvier. Häll upp i en form och ställ faringlassen i frysen i minst 4 timmar. Rör gärna ett par gånger i faringlassen under infrysningen.

Mandelbiskvierna kan bytas ut mot små maränger eller marhsmallows.


Cocosglass
8 port

Ingredienser
400 g osötad kondenserad mjölk
400 g sötad kondenserad mjölk
400 g kokosmjölk
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm riven muskotnöt

Garnering
kokosflingor
limeskivor
citronmeliss

Blanda samman de olika mjölksorterna i en skål. Rör i farinsocker, vaniljsocker och muskot. Ställ in skålen i frysen i 1-2 timmar. Tag ut skålen med den halvfrusna massan och vispa kraftigt med elvisp till nästan dubbel volym. Sätt in glassmassan i frysen igen och låt stå i minst 5 timmar. Vid serveringen läggs glassen upp i kulor som strös med kokosflingor. Garnera med limeskivor och citronmeliss.

Muscovadoglass med mandel i rom
4 port

Ingredienser

Muscovadoglass
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk glykos (finns på apotek)
1 dl Dansukker Ljust eller Mörkt
Muscovadoråsocker
5 äggulor

Mandel i rom
400 g sötmandel
50 g pistagemandel
1 dl vit rom
2 dl vatten
5 dl Dansukker Ljust Muscovadoråsocker

Vispa samman äggulor och Muscovadoråsocker. Koka upp grädde,mjölk och glykos. Vispa ner äggsmeten i den heta mjölkblandningen. Sila blandningen genom en tätmaskig sil. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen minst 5 timmar och rör om då och då.

Skålla och skala mandeln. Lägg mandlarna i en glasburk.

Blanda Muscovadoråsocker och vatten i en gryta och sjud tills sockret smält. Låt muscovadoglassen svalna. Tillsätt rom. Häll lagen över mandlarna. Låt stå minst en vecka. Servera till glassen.

Om du använder Mörkt Muscovadoråsocker får du en kraftigare lakritsbetonad smak på glassen än om du använder Ljust Muscovadoråsocker.

OK,ok - jag vet - detta överensstämmer inte med "grumpy" - men vadå - har man inte sommar uppskattar man inte vinter.......

Ni kan väl höra av er om ni testar något av recepten och berätta om resultatet

G.O.M.

måndag 20 juni 2011

Är du döpt.....?

Det här inlägget är föranlett av  min kollega Juliannie:s senaste inlägg. Ni vet hon som är en av de 10 pumor som utgör den kvinnliga delen av mina arbetskamrater. I det här inlägget beskriver hon, med som vanligt positiva och varma ord, en "namn-fest" för sitt första barnbarn. Vet inte om barnet också är döpt, eller om detta är dess namngivningscermoni. Det förde i alla fall mina tankar till hur det förmodligen var en gång - när avkomman presenterades för släkten (flocken) - för att alla skulle känna igen/acceptera honom/henne som en del av dem, och ta sin del i ansvaret för att skydda och fostra.
Kom att tänka på Rudyard Kiplings Mowgli. En klassiker som jag väljer att citera stycket om djungelns  namngivningsproceduren ur, bara för att jag tycker den är så häftig och på något sätt ursprunglig (följ länken kan du läsa hela berättelsen).
En av Mowglis flock
As soon as his cubs are old enough to stand on their feet he must bring them to the Pack Council, which is generally held once a month at full moon, in order that the other wolves may identify them. After that inspection the cubs are free to run where they please, and until they have killed their first buck no excuse is accepted if a grown wolf of the Pack kills one of them. The punishment is death where the murderer can be found; and if you think for a minute you will see that this must be so. Father Wolf waited till his cubs could run a little, and then on the night of the Pack Meeting took them and Mowgli and Mother Wolf to the Council Rock—a hilltop covered with stones and boulders where a hundred wolves could hide. Akela, the great gray Lone Wolf, who led all the Pack by strength and cunning, lay out at full length on his rock, and below him sat forty or more wolves of every size and color, from badger-colored veterans who could handle a buck alone to young black three-year-olds who thought they could. The Lone Wolf had led them for a year now. He had fallen twice into a wolf trap in his youth, and once he had been beaten and left for dead; so he knew the manners and customs of men. There was very little talking at the Rock. The cubs tumbled over each other in the center of the circle where their mothers and fathers sat, and now and again a senior wolf would go quietly up to a cub, look at him carefully, and return to his place on noiseless feet. Sometimes a mother would push her cub far out into the moonlight to be sure that he had not been overlooked. Akela from his rock would cry: "Ye know the Law—ye know the Law. Look well, O Wolves!" And the anxious mothers would take up the call: "Look—look well, O Wolves!"

Medeltida dopfunt från
Knisslinge kyrka
Dopet som är den vanligaste namngivningscermonin för de flesta av oss,  är egentligen en rituell handling som innebär ett upptagande i den flock som utgörs av den kristna kyrkan. Ordet är besläktat med doppa, eftersom dopet har sitt ursprung i rituell rening, tvagning, och i många fall innebär nedsänkning i vatten av den som ska döpas. Att vi ser det som en process  för att ge en människa dess förnamn är egentligen felaktigt. Namngivningen är sekundär till det egentliga syftet att föra in någon i den religiösa flocken. Lite grann som sossarnas tvångsanslutning av fackmedlemmar under en stor del av 1900-talet. Att det förknippas med namngivning har att göra med att vid kristnandet av hedningar ville man ta bort allt som kunde påminna om deras avgudaaktiga, barbariska ursprung, dvs också namnet. Därför kopplade man ihop upptagandet i kristenheten, dopet, med namngivning. Och det har vi hållit fast vid, utan att veta  vad det egentligen innebär.
Herman Hedning innan omdöpt

Några tankar kring detta:

I nutid verkar inte dopet innebära det som  namngivningsproceduren en gång var avsedd för - att vi alla skulle ta del i att värna och fostra flockens/samhällets avkomma. Det verkar vi mest överlåta, på anställda "specialister" (lärare) och på avkomman själv....!!


Visst är vi människor intressanta - vi gör saker utan att veta varför - för att det har gjorts under så lång tid att orsaken fallit i glömska för de flesta av oss.

Undrar vad mer vi glömt varför vi gör det.....! Eller borde göra........!!

G.O.M.

fredag 17 juni 2011

Kommentar från en arbetskamrat

Angående mitt inlägg - "Äntligen....." om att det till sist kom regn, har jag fått följande kommentar från Juliannie, en av de 10 pumor som utgör den kvinnliga delen av mina arbetskamrater:

Tack för det, nu har jag uppdaterat mig. Bra skrivet! Vad gäller värme och regn – när man var liten var man inte så ”grumpy”, alla väder var bra väder. Inte kommer du väl ihåg att det var jobbigt att det var varmt eller att det var tråkigt när det regnade. Jag kommer ihåg hur kul det var när det regnade, man hoppade i vattenpölarna eller om det började regna när man badade i sjön – det blev liksom alldeles varmt i vattnet. Det är inställningen som gör det – är glaset halvfullt eller halvtomt… Eller som sången ur ”Life of Brian” http://www.youtube.com/watch?v=LxQgXgS5G3c


Eftersom det är så sant det hon skriver, så kände jag att jag ville lyfta fram det. Ni hittar hennes blogg ute till höger under "Min Blogglista". Hon utgör en kontrast till mig skulle man kunna säga - inte alls "grumpy", allt är "rosa och fantastiskt". Mycket kläder och inredning - men däremellan kan man hitta små guldkorn, som även om dom inte gör en rik, i alla fall kan förgylla tillvaron under en del av dagen.


G.O.M.

torsdag 16 juni 2011

Alla har rätt till barn??? ........!!!

En av dagens och gårdagens stora nyheter var transplantation av livmoder från en kvinna till hennes dotter som fötts utan sådan. Det är ju en behandling som inte kan betecknas varken livsuppehållande eller nödvändig för att upprätthålla normal livskvalitet. Den motiveras snarare av en kvinnas, eller en kvinna och en mans, stora längtan efter ett barn med deras egna arvsanlag.
Det väcker en del tankar - för mig bland annat den att är det verkligen allas rätt att få ett eget barn....?
 I denna värld med så mycket föräldralösa barn som inte har någon trygghet, vore det inte mer moraliskt riktigt att adoptera ett.
De forskningsresurser som läggs ner på att ta fram metoden - det kunde vi lagt ner på att ta fram en metod som t.ex. botar barndiabetes eller barnleukemi i stället - att hjälpa dem som redan finns.
Operationen som sådan med efterföljande behandling bekostas av samhället, och det är inte småsummor det rör sig om. I dessa tider med neddragningar inom sjukvården, vore det inte mer etiskt att lägga de pengarna på att bota några som behöver dem för att överleva, eller......?

Som forskare så fungerar man nog ofta så att ett problem som detta är en utmaning - problemet finns där och då vill man hitta lösningen. En av de egenskaper som gjort människan till människa. Man ser ensidigt till det aktuella problemet utan att sätta in det i ett mer globalt sammanhang.
Ett friskt barn (bilden knyckt från
http://ferhat.blogg.se/)

Håll med om att det är intressant hur vi reagerar i frågor som denna. Skulle det röra sig om ett föremål som jag vill ha men egentligen inte behöver så är det ingen tvekan - samhället ska inte satsa resurser på det. Många skulle kalla mig egoistisk som vill prioritera min önskan att få, vad det nu rör sig om, istället  för att det skulle gå till samhällets gemensamma väl och ve. Men när det rör sig om ett barn reagerar vi annorlunda eftersom det ligger så djupt inom oss att få en avkomma.

Kanske borde vi acceptera att inte alla kan få egna barn, och se det som en möjlighet för de redan födda, men föräldralösa, att få ett värdigt liv.
Att få barn, om man inte har förutsättningarna, kan inte vara en samhällelig rättighet. För om det vore så, och att man kan få barn även om man från början inte har en livmoder, ska män då få rätt att föda barn (måste bli kejsarsnitt) eller......?

Man undrar ju vad det lilla barnet vill - vad dom föräldralösa barn som  redan finns vill - det vet vi ju redan


G.O.M.

onsdag 15 juni 2011

Fy f-n vad det luktar bock här.......! Mmmmmm, sa geten det luktar herre.....!


En riktig karl!!!
Här är en som uppskattas av en bock!!!!
Varit på studiebesök på en getfarm med produktion av ädelost, Vallgarns Gårdsmejeri. Jag har alltid varit förtjust i getter - de är alltid så pigga, alerta och verkar alltid ha glimten i ögat. Gillar att hoppa, klättra, och en och annan test med hornen vem som är starkast. I serier ser man alltid getter stå och tugga på en konservburk eller äta upp någons klädesplagg. Lite sant är det, de mår dåligt om de får för "fin" mat. Konservburkar och textilier är väl lite överdrivet, men bark, blad och finare kvistar SKA de ha för att må bra. För er som är uppfödda i sta´n och inte ens vet vad hamling är kan jag berätta att gethannen kallas bock, honan get och ungen killing - inte geting, det är något helt annat. Bockarna luktar fan vilket dock uppskattas av getterna och ses som höjden av rakvatten av dem. Getterna mjölkas, mjölken ystas, avvattnas, saltas, lagras, lagras och lagras. En lång och arbetskrävande procedur - men vilket resultat. Glöm ICAs eller Konsums Chévre-ostar för 30.- de smakar ingenting jämfört med dessa ädla produkter. Getosten har en speciell smak beroende på att den innehåller en smakrik fettsyra, Kaprinsyra (Kaprin kommer från ordet get). Den sägs vara nyttig för oss människor eftersom den anses gynna goda tarmbakterier. Många personer som är laktosintoleranta kan ofta tolerera getost (jag är en av dem). Så vill ni ha något riktigt gott till helgens ostbricka eller ostsallad ta en avstickare till Vallgarns Gårdsmejeri eller annan mer närliggande getostproducent.
Om du inte vill äta ostarna på kex så prova det här:
Ser ut som något jag inte törs tänka på i samband med mat,
men himmelskt GOTT
Koka rödbetorna med skal tills mjuka, skölj i kallt vatten och gnid av skalen, skär i klyftor. Mosa ihop getost och smör (1 stor matsked av vardera). Doppa rödbetsklyfta i getostsmöret, ät och njut. Kan också provas med färskpotatis och andra primörer.

Eller varför inte klassikern:
en rostad toast-skiva, lägg på chévre ost, ringla på honung in i ugn eller mikro tills ostens innanmäte verkar släppa från ytterskalet. Ta ut, lägg på lite ruccola, röd paprika och en cocktailtomat.
Smaklig måltid.

G.O.M.

måndag 13 juni 2011

Äntligen..............


Yeesssss............................., det regnar. Underbart -Växterna får en chans att återhämta sig och allt gräspollen sköljs ur luften. Visst det har varit skönt med värmen och solen - men det kan bli för mycket. Tänk om det kunde vara som ens barndoms somrar - sol på dagen och regn på natten. Nääää, det är nog optimerade minnen - det var nog likadant då som nu - alltid för mycket eller för lite av något - man blir aldrig riktigt nöjd, eller.....? Hoppas nu det regnar ett tag så att marken hinner ta åt sig - och att  trädgårdsdammarna och vattentunnorna vid stuprören fylls.
G.O.M.

Fy f-n vad varmt det är......

Märkligt vilka associationer man får i det varma vädret.  Värmen får mig att tänka på myten om självantändning! Som ni säkert känner till så finns det berättelser om att människor plötsligt fattat eld och brunnit upp , "inifrån", med en kraftigt sotande låga....!!!!  Det är väl allom bekant att tex trasor med linolja eller fuktigt sågspån kan utveckla värme så det självantänder. Att det skulle gälla människor låter långsökt, men  det finns ett antal händelser som har gett upphov till dessa rykten. Första fallet noterades mitten av 1700-talet och dokumenterades i boken De Incendiis Corporis Humani Spontaneis av Jonas Dupont. På senare tid finns det beskrivet en kvinna vid namn Mary Reeser som i början på 1950-talet brann upp tillsammans med en del intill stående möbler, det enda som blev kvar var ena foten. I mitten på 60-talet kom turen till en man, John Irving Bentley, som man hittade smalbenet av i ett meterstort hål i golvet i hans hem. Det som är gemensamt för de beskrivna fallen är det rör sig om äldre människor i ett slutet rum, påverkade av alkohol, tabletter eller liknande, och att de sitter eller ligger ner. Det finns också öppen eld i form av en brasa, cigarett eller brinnande vaxljus i nära anslutning till kroppen.
Många förklaringar till fenomenet har framförts genom åren, överdrivet alkoholintag, tarmgaser, blixtar etc. Det som troligen händer är att  elden sprids från källan till något i omgivningen. Eftersom det är ett slutet rum sprids elden inte så snabbt som den skulle göra om den fick tillgång till luft/syre. Rökgaserna  medför att personen blir medvetslös, klädesplagg fattar eld och värmer upp kroppen lokalt så att kroppsfett smälter och sugs upp av klädesplagget som därmed kommer att fungera som veke. Och så fortsätter processen tills syret i luften är så förbrukat att förbränningen inte kan fortsätta eller att att det brännbara tar slut.
Näääää...., nu måste jag ha en kall dusch innan jag går upp i rök.................... Vi höres......



G.O.M.

torsdag 9 juni 2011

Omfattas SverigeDemokraterna av Sveriges demokrati

Låt mig först göra en sak klar från början. Jag har inte och har inte för avsikt att rösta på SverigeDemokraterna (SD).
Men........
Demokrati handlar för mig om alla människors lika värde och rättigheter. I en demokrati får alla vara med och bestämma. All makt utgår från folket och det gör det därför att vi vart fjärde år väljer ut vilka som skall vara de 349 ledamöter. som ska representera Sveriges befolkning i  riksdagen och se till att vår vilja kommer fram i de beslut som riksdagen fattar. Riksdagen är därför en mycket viktig del i den svenska demokratin.


Valdeltagandet var vid valet 2010  -   84,63 %, dvs drygt 6 miljoner svenskar framförde sin
åsikt.
Grumpy Old Man i högform

Fördelningen mellan olika partier var:

Socialdemokraterna                    30,66 %
Moderata samlingspartiet          30,06 %
Miljöpartiet de gröna                    7,34 %
Folkpartiet liberalerna                  7,06 %
Centerpartiet                                 6,56%
Sverigedemokraterna                  5,70%
Vänsterpartiet (VP)                      5,60 %
Kristdemokraterna (KDS)           5,60 %
Piratpartiet                                    0,65 %
Feministiskt initiativ                     0,40 %

I valet 2010 så röstade 339 tusen medborgare på SD, medan bara 334 och 333 tusen på VP respektive KDS. Enligt min begränsade fattningsförmåga så har då SD  fått en större del av Svenska folkets förtroende än VP och KDS och bör då rimligen behandlas som ett av dessa partier. Men icke - SD bemöts med sten- och äggkastning, deras representanter misshandlas, i den politiska debatten bemöts de med samarbetsovilja (oavsett ärende), kränkande kommentarer etc. Trots att SD tar avstånd från nationalsocialismen och dess sjuka idéer så sätts ändå denna etikett på dem av de andra partierna. Märkligt eftersom flertalet av dem som demonstrerar emot SD tillhör ett parti som tidigare såg Stalin som det politiska idealet.
Och ännu märkligare är - vart tog vår svenska demokrati vägen - eller gäller inte den de 339610 personer som röstade på SD ??


Än en gång  - jag sympatiserar inte med SD, och röstar inte på dem - men undrar över svensk demokrati.

G.O.M.

måndag 6 juni 2011

Väl genomtänkt hantering av levande varelser, eller......?

Råkade titta på rapports lokala upplandsutsändning 3dje juni och satte kaffet i vrångstrupen. Reduktionsfiske - Projektet är betalt av Östhammars kommun, och nu vill man se om det här är ett lönsamt sätt att ta bort näring ur havet. Fisken som plockas bort, huvudsakligen brax, körs sedan till Uppsala för att till slut bli biogas, som används som drivmedel för bussar. Det som störde mig var:
  • Hanteringen av fisken - i inslaget visas hur fisken håvas in och läggs att självdö på botten av båten, medan fiskarna kliver runt, på dem. För mig blir det ett respektlöst sätt att hantera levande varelser - det förvånar mig att den etiska nämnden har godkänt detta förfarande för avlivning av försöksfisk.  För försöksfisk handlar det om i och med att de ingår i ett försök och då skall de hanteras enligt djurskyddslagen som enligt 2 § säger att djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. I 13 § sägs att när djur förs till slakt och när de slaktas, skall de skonas från onödigt obehag och lidande. 19 § 3 säger att djurförsök får äga rum endast under förutsättning att verksamheten utformas så att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt. Såvitt jag kunde se av inslaget bröt hanteringen mot samtliga dessa tre paragrafer.
  • Hänger också upp mig på att så stora mängder animaliskt protein går till biogasanläggning som om det var ett avfall. Detta är högvärdigt protein som borde kunna användas om inte som livsmedel så i alla fall som djurfoder. Känns som den delen av projektet är utformat mer för att så enkelt som möjligt bli av med kadavren snarare än optimera användningen.
I Finjasjön har liknande projekt genomförts. Under 2010 tog man där upp drygt 89 ton braxen och mört. Där användes delar av fångsten som livsmedel och till djurmat, bland annat till storkar i de hägn som finns i Skåne och till minkfoder.

Fisk är knepiga att hantera i försökssammanhang eftersom de inte har någon mimik eller röst och därmed inte kan signalera till oss att det där gör ont. Dessutom känner vi inte för fisk som vi gör för varmblodiga djur eftersom de är blöta, kalla och slemmiga - inte varma, mjuka och goa som en hund eller katt. Därför måste vi tänka till när vi hanterar fiskar (och även kräftdjur).
I det här projektet har man uppenbarligen inte gjort det.
Vill ni läsa mer om fiskars förmåga att känna så gå in på KSLAs hemsida där seminariet "Kan fiskar känna smärta och uppleva lidande" finns att tillgå.
Du kan också ta en titt i en EFSA artikel(The European Food Safety Authority)  General approach to fish welfare and to the concept of sentience in fish - Scientific Opinion of the Panel on Animal Health and Welfare.
Vad tycker du?

G.O.M.

söndag 5 juni 2011

Känner du tillit till våra myndigheter??

Blomknopp av vallmo
Har just lyssnat på filosofiska rummet i Sveriges Radio P1, 6 juni 2011 kl 06.03. - Svenskarna hör till ett av världens mest tillitsfulla folk, men det finns forskning som tyder på att detta håller på att ändras.
Det verkar som om vi har tilltron till myndigheter eftersom vi vet att beslut drabbar oss alla och att det finns en viss kontroll på sakernas tillstånd. Men om det nu visar sig att det inte alls drabbar alla utan att en sak som är förbjuden för vissa blir tillåten för andra - hur påverkas vår tilltro då? Det exempel de tog upp i programmet var omskärelse av barn - där vi förbjuder det för flickor men inte för pojkar. Det är förbjudet att skära av örsnibben på sina barn - men att  skära av småpojkar förhuden är tillåtet i religionens tecken - till och med att staten står för kostnaden !! Skulle mina barn sätta en hink över huvudet varje gång de går ut hamnade jag snart inför sociala nämnden som skulle ifrågasätta min påverkan på mina barn - men slöja/burka är OK. Skära halsen av en hund är förbjudet men skäktning är OK. Enligt Filosofiska rummet är dessa exempel sådant som får oss medborgare att känna att det plötsligt finns skillnader mellan grupper i samhället, att vi behandlas olika, och därmed minskar tilltron till att beslut och lagar skulle vara lika för alla.
En annan viktig faktor enligt de som medverkade i programmet är att för att ta del av samhällets positiva sidor måste vi också bidra med något, vi får inte "bara åka snålskjuts". Ser vi att sådant tillåts ifrågasätter vi systemet och i avundsjukans tecken försöker göra det samma - dvs utnyttja samhället utan att bidra med något.

Inte vet jag?? Men något ligger det i resonemanget, det låter i alla fall logiskt om man ser till mänskligt beteende. Fast egentligen tror jag att en stor del av problemen består i att vi är för många och att vi har det för bra. Ju fler vi är desto fler åsikter finns det att ta hänsyn till, desto större är risken att vi inte känner oss bekväma med vissa av dem. Ju bättre vi har det desto mindre finns det att oroa sig/fokusera på och desto större energi lägger vi ner på bagateller och navelskåderi.
Sedan finns det människor som förstår att utnyttja detta för egen vinning. Se på fackföreningarna som en gång var till för arbetarna, men som numera mer verkar vara till primärt för sin egen del. Detsamma verkar gälla ett flertal politiker. Likaså Sverigedemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, militanta djurrättsorganisationer och fundamentala religiösa extremister. Tjaaa...., det kanske är den väg det måste gå - inte vet jag. Vad tycker du ?

G.O.M.

lördag 4 juni 2011

Rävens dvärgbandmask

Framdelen av en bandmask hittad på http://ragdoll.ifokus.se/
Sista månaderna har det förekommit flera rapporter om förekomst av rävens dvärbandmask (Echinococcus multilocularis) på räv i Sverige. Nu har den påvisats i Östergötland, Södermanland och senast i Dalarna. Den är med andra ord väl spridd i landet - eventuellt går den inte att utrota - utan vi kanske måste lära oss leva med den. Den vuxna masken lever i tarmen hos köttätare som har gnagare som byte. I deras tarm lägger den ägg som kommer ut med avföringen och som infekterar gnagare. I dem bildar parasiten "blåsor" i inre organ som den också förökar sig i. Parasiten försvagar gnagaren som blir ett lätt byte för en räv, katt, hund eller annat köttätande djur - och därmed blir parasiten vuxen i tarmen på dem och kan börja utsöndra ägg - cirkeln är sluten. Det som är så otrevligt är att får vi människor i oss äggen, så betraktar parasiten oss som gnagare, och bildar cystor i våra inre organ. Dessa kan bli stora och måste avlägsnas kirurgiskt. Ägg kan vi få i oss genom att kela med vår infekterade hund eller katt, eller äta av okokta bär som förorenats av tex avföring från räv. Vill du veta mer så läs Statens Veterinärmedicinska Anstalts tidskrift SVAvet nr 2 2011 (en alldeles utmärkt tidskrift för oss som vill veta vad som händer i vår herres hage).

Vi har tidigare varit förskonade från den här parasiten som nu och framgent kommer att begränsa hur vi kan nyttja våra rika naturtillgångar som bär och svamp. När vi gick med i EU så fick vi tillstånd att kräva avmaskning av alla hundar som kom in i Sverige för att slippa få in eländet. Men som alltid finns det människor som anser att regler inte är till för dem och som struntat i att avmaska hunden eller rentav smugglat in hunden utan någon som helst kontroll. Eftersom parasiten är påvisad på flera ställen i landet så är det troligt att den också förts in i landet av flera olika djurägare.
Om du som läser detta vet med dig att du är en av dem som struntade i att avmaska din hund eller har smugglat in den  - så hoppas jag du nu känner dig riktigt skyldig och illa till mods i vetskapen att du genom din egoism, för alltid har förändrat vårt hållningssätt till vår natur. Den vetskapen ska du leva med (om du nu bryr dig). Du ska också veta att är det din hund som spridit parasiten in i Sverige - så finns det också en risk att DU är infekterad (och det bryr du dig förmodligen mer i)!!!!!

Personligen tror jag att det är en tidsfråga innan nästa stora zoonos (sjukdom som kan spridas från djur till människa) knackar på porten till konungadömmet Sverige - Rabies. Kan vi få in dvärgbandmasken så kan vi också få in det virus som orsakar den fruktade sjukdomen rabies. Eftersom jag är pessimist när det gäller att vi ska få alla människor att förstå och följa de regler som tillkommit för att skydda oss så är jag övertygad om att en av dessa självgoda egoister som smugglar in hundar i landet kommer även att  ta med sig denna fruktade sjukdom.

Vet du någon som smugglat in sin hund i Sverige - anmäl det till tullen eller till din länsveterinär.
Och du som är en hundsmugglare, för din egen skull, gå till en veterinär och få hunden ordentligt avmaskad och kontrollerad och vaccinerad för rabies.

Läs mer om rabies och dvärgbandmask på Smittskyddsinstitutets hemsida

G.O.M.

torsdag 2 juni 2011

Mat

Har haft mina goda vänner och arbetskamrater på sommarlunch. Vi brukar ha en sådan innan sommarsemestrarna börjar. Normalt brukar jag grilla något men nu såg vädret så osäkert ut så det blev "inomhuslagad" mat istället. Jag har haft tur när det gäller medarbetare - förutom kunniga och kompetenta så är dom trevliga och sociala - kunde inte vara bättre. Så den här lunchen är en av årets bästa för mig.
Eftersom detta varit så positivt så känner jag att istället för att bara vara "grumpy" kunde jag i alla fall erbjuda er recepten.


Det hela var planerat för att vara så geschwint som möjligt (för er ungdomar som är födda på 60-talet och framåt så betyder det snabbt och lätt) .
Köp ett gäng krustader samt ett par regnbågar i 2 kg klassen (gärna större), lite regnbågsrom, rökt Torskrom, några färdiga portionsbitar av en välkryddad rökt laxfilé, en förpackning pumpernickel, några vita sparrisar, Scwarzwaldskinka, några rädisor och en knippa dill
  
Filea regnbågarna, plocka alla sidoben med en tång, och koka skrovet i täckande vatten. Bena ur köttet från det kokta skrovet – släng benen och koka in buljongen (som du sedan lägger i frysen tills du skall göra en fisksoppa).
Krustad 1:    Ta rensköttet och mosa samman med den färdiga rökta lax filébiten, ganska grovt, tillsammans med kryddor efter smak, eventuellt en klick majonnäs eller annan mejeriprodukt som faller er i smaken och DILL – sedan bara att pula ner i krustaderna och toppa med en dillkvist för att ens vegetariska sida skall känna sig nöjd.
Krustad 2:   Öppna förpackningen med regnbågsrom och häll i en rejäl matsked cognac eller rom eller calvados eller vad ni känner för, låt stå och dra cirka 45 min – därefter rinna av i durkslag. Blanda ner välhackad röd lök och sedan mojja ner i krustaderna, toppa med en klick grekisk yoghurt och även denna gång en dillkvist.
Torskrom:   Skär torskrommen i skivor och lägg ut på pumpernickel, klicka på en rejäl skvutt grekisk yoghurt som du spetsat med rikligt med nymald pepparrot, toppa med en kvarts rädisa.
Sparris:   Skala sparrisens nedre 2/3-delar, dela i lämpliga bitar och eventuellt klyv den om den är grov,  salta en aning, stek på LÅG värme i en god olivolja cirka 20-30 minuter (gärna under lock), kolla ofta och vänd då och då. När den är mjuk rulla in den i en bit skinka.
Regnbågslaxen:   Sätt ugnen på 225 grader C. Blanda 50% lättmajonnäs, 50 % grekisk yoghurt, räkor (skalade naturligtvis), dill, salt och cayennpeppar efter smak. Lägg filéerna på smörpapper i ugnsform, skär snitt i muskulaturen (portionsbitar) ned till (inte genom) skinnet lägg fyllningen ovanpå filéerna och framförallt ner i snitten. In med eländet i ugnen i cirka 20 minuter – kontrollera med en knivspets att filén är genomstekt .
Bröden var levain-jästa (3 vindruvor knyckta från fruktkorgen hos min arbetsgivare som fått jäsa i ½ liter vatten med lite vetemjöl och sedan “matats” i tre dagar).
– det mörka med allehanda hela gryn (råg-, havre-, korngryn, linfrö, torkade berberisbär) som fått koka mjuka i någon dl vatten med en massa mörk sirap, samt 4 dl potatismos som var kvar i en gryta i kylskåpet, ett antal dl hem malt vete- och rågmjöl, jäst LÄNGE, bakat i vattenkastad ugn cirka 180 grader till 98 gr innertemp.
- det vita brödet är inga konstigheter hem malt vetemjöl några dl Manitoba mjöl (för dess höga proteinhalt) och en halv förpackning skalat solrosfrö. Gräddat till en innertemperatur av 98 gr i 180 gr ugn även denna vattenkastad.
Chokladkaka med vispgrädde: Ingredienser 150 g smör 2 dl socker 150 g mörk blockchoklad
4 ägg, delade i gulor och vitor 1,5 dl vetemjöl     Glasyr: 100g mörk blockchoklad 1-2 msk smör 
Smält chokladen. Rör smöret mjukt med sockret. Lägg i en äggula i taget och rör väl mellan varje. Häll i den varma chokladen i smeten och rör om. Blanda i vetemjöl. Vispa äggvitorna fluffiga och styva med elvisp. Vänd försiktigt ner äggvitorna, lite i taget, i smeten. Den behöver inte bli jämn. Häll smeten i en rund smord och bröad form som rymmer ca 1,5 l och har en avtagbar kant. Grädda i 175 grader i 30-35 minuter. Kakan ska vara alldeles lös i mitten. Låt den svalna. Glasera med smält choklad blandat med en smörklick. Servera med löst vispad grädde. 
 
och sedan lite vin till - 
och
Själv uppskattade jag framför allt rose´vinet 
Ha en skön helg allihopa 


G.O.M.