fredag 17 juni 2011

Kommentar från en arbetskamrat

Angående mitt inlägg - "Äntligen....." om att det till sist kom regn, har jag fått följande kommentar från Juliannie, en av de 10 pumor som utgör den kvinnliga delen av mina arbetskamrater:

Tack för det, nu har jag uppdaterat mig. Bra skrivet! Vad gäller värme och regn – när man var liten var man inte så ”grumpy”, alla väder var bra väder. Inte kommer du väl ihåg att det var jobbigt att det var varmt eller att det var tråkigt när det regnade. Jag kommer ihåg hur kul det var när det regnade, man hoppade i vattenpölarna eller om det började regna när man badade i sjön – det blev liksom alldeles varmt i vattnet. Det är inställningen som gör det – är glaset halvfullt eller halvtomt… Eller som sången ur ”Life of Brian” http://www.youtube.com/watch?v=LxQgXgS5G3c


Eftersom det är så sant det hon skriver, så kände jag att jag ville lyfta fram det. Ni hittar hennes blogg ute till höger under "Min Blogglista". Hon utgör en kontrast till mig skulle man kunna säga - inte alls "grumpy", allt är "rosa och fantastiskt". Mycket kläder och inredning - men däremellan kan man hitta små guldkorn, som även om dom inte gör en rik, i alla fall kan förgylla tillvaron under en del av dagen.


G.O.M.

torsdag 16 juni 2011

Alla har rätt till barn??? ........!!!

En av dagens och gårdagens stora nyheter var transplantation av livmoder från en kvinna till hennes dotter som fötts utan sådan. Det är ju en behandling som inte kan betecknas varken livsuppehållande eller nödvändig för att upprätthålla normal livskvalitet. Den motiveras snarare av en kvinnas, eller en kvinna och en mans, stora längtan efter ett barn med deras egna arvsanlag.
Det väcker en del tankar - för mig bland annat den att är det verkligen allas rätt att få ett eget barn....?
 I denna värld med så mycket föräldralösa barn som inte har någon trygghet, vore det inte mer moraliskt riktigt att adoptera ett.
De forskningsresurser som läggs ner på att ta fram metoden - det kunde vi lagt ner på att ta fram en metod som t.ex. botar barndiabetes eller barnleukemi i stället - att hjälpa dem som redan finns.
Operationen som sådan med efterföljande behandling bekostas av samhället, och det är inte småsummor det rör sig om. I dessa tider med neddragningar inom sjukvården, vore det inte mer etiskt att lägga de pengarna på att bota några som behöver dem för att överleva, eller......?

Som forskare så fungerar man nog ofta så att ett problem som detta är en utmaning - problemet finns där och då vill man hitta lösningen. En av de egenskaper som gjort människan till människa. Man ser ensidigt till det aktuella problemet utan att sätta in det i ett mer globalt sammanhang.
Ett friskt barn (bilden knyckt från
http://ferhat.blogg.se/)

Håll med om att det är intressant hur vi reagerar i frågor som denna. Skulle det röra sig om ett föremål som jag vill ha men egentligen inte behöver så är det ingen tvekan - samhället ska inte satsa resurser på det. Många skulle kalla mig egoistisk som vill prioritera min önskan att få, vad det nu rör sig om, istället  för att det skulle gå till samhällets gemensamma väl och ve. Men när det rör sig om ett barn reagerar vi annorlunda eftersom det ligger så djupt inom oss att få en avkomma.

Kanske borde vi acceptera att inte alla kan få egna barn, och se det som en möjlighet för de redan födda, men föräldralösa, att få ett värdigt liv.
Att få barn, om man inte har förutsättningarna, kan inte vara en samhällelig rättighet. För om det vore så, och att man kan få barn även om man från början inte har en livmoder, ska män då få rätt att föda barn (måste bli kejsarsnitt) eller......?

Man undrar ju vad det lilla barnet vill - vad dom föräldralösa barn som  redan finns vill - det vet vi ju redan


G.O.M.

onsdag 15 juni 2011

Fy f-n vad det luktar bock här.......! Mmmmmm, sa geten det luktar herre.....!


En riktig karl!!!
Här är en som uppskattas av en bock!!!!
Varit på studiebesök på en getfarm med produktion av ädelost, Vallgarns Gårdsmejeri. Jag har alltid varit förtjust i getter - de är alltid så pigga, alerta och verkar alltid ha glimten i ögat. Gillar att hoppa, klättra, och en och annan test med hornen vem som är starkast. I serier ser man alltid getter stå och tugga på en konservburk eller äta upp någons klädesplagg. Lite sant är det, de mår dåligt om de får för "fin" mat. Konservburkar och textilier är väl lite överdrivet, men bark, blad och finare kvistar SKA de ha för att må bra. För er som är uppfödda i sta´n och inte ens vet vad hamling är kan jag berätta att gethannen kallas bock, honan get och ungen killing - inte geting, det är något helt annat. Bockarna luktar fan vilket dock uppskattas av getterna och ses som höjden av rakvatten av dem. Getterna mjölkas, mjölken ystas, avvattnas, saltas, lagras, lagras och lagras. En lång och arbetskrävande procedur - men vilket resultat. Glöm ICAs eller Konsums Chévre-ostar för 30.- de smakar ingenting jämfört med dessa ädla produkter. Getosten har en speciell smak beroende på att den innehåller en smakrik fettsyra, Kaprinsyra (Kaprin kommer från ordet get). Den sägs vara nyttig för oss människor eftersom den anses gynna goda tarmbakterier. Många personer som är laktosintoleranta kan ofta tolerera getost (jag är en av dem). Så vill ni ha något riktigt gott till helgens ostbricka eller ostsallad ta en avstickare till Vallgarns Gårdsmejeri eller annan mer närliggande getostproducent.
Om du inte vill äta ostarna på kex så prova det här:
Ser ut som något jag inte törs tänka på i samband med mat,
men himmelskt GOTT
Koka rödbetorna med skal tills mjuka, skölj i kallt vatten och gnid av skalen, skär i klyftor. Mosa ihop getost och smör (1 stor matsked av vardera). Doppa rödbetsklyfta i getostsmöret, ät och njut. Kan också provas med färskpotatis och andra primörer.

Eller varför inte klassikern:
en rostad toast-skiva, lägg på chévre ost, ringla på honung in i ugn eller mikro tills ostens innanmäte verkar släppa från ytterskalet. Ta ut, lägg på lite ruccola, röd paprika och en cocktailtomat.
Smaklig måltid.

G.O.M.

måndag 13 juni 2011

Äntligen..............


Yeesssss............................., det regnar. Underbart -Växterna får en chans att återhämta sig och allt gräspollen sköljs ur luften. Visst det har varit skönt med värmen och solen - men det kan bli för mycket. Tänk om det kunde vara som ens barndoms somrar - sol på dagen och regn på natten. Nääää, det är nog optimerade minnen - det var nog likadant då som nu - alltid för mycket eller för lite av något - man blir aldrig riktigt nöjd, eller.....? Hoppas nu det regnar ett tag så att marken hinner ta åt sig - och att  trädgårdsdammarna och vattentunnorna vid stuprören fylls.
G.O.M.

Fy f-n vad varmt det är......

Märkligt vilka associationer man får i det varma vädret.  Värmen får mig att tänka på myten om självantändning! Som ni säkert känner till så finns det berättelser om att människor plötsligt fattat eld och brunnit upp , "inifrån", med en kraftigt sotande låga....!!!!  Det är väl allom bekant att tex trasor med linolja eller fuktigt sågspån kan utveckla värme så det självantänder. Att det skulle gälla människor låter långsökt, men  det finns ett antal händelser som har gett upphov till dessa rykten. Första fallet noterades mitten av 1700-talet och dokumenterades i boken De Incendiis Corporis Humani Spontaneis av Jonas Dupont. På senare tid finns det beskrivet en kvinna vid namn Mary Reeser som i början på 1950-talet brann upp tillsammans med en del intill stående möbler, det enda som blev kvar var ena foten. I mitten på 60-talet kom turen till en man, John Irving Bentley, som man hittade smalbenet av i ett meterstort hål i golvet i hans hem. Det som är gemensamt för de beskrivna fallen är det rör sig om äldre människor i ett slutet rum, påverkade av alkohol, tabletter eller liknande, och att de sitter eller ligger ner. Det finns också öppen eld i form av en brasa, cigarett eller brinnande vaxljus i nära anslutning till kroppen.
Många förklaringar till fenomenet har framförts genom åren, överdrivet alkoholintag, tarmgaser, blixtar etc. Det som troligen händer är att  elden sprids från källan till något i omgivningen. Eftersom det är ett slutet rum sprids elden inte så snabbt som den skulle göra om den fick tillgång till luft/syre. Rökgaserna  medför att personen blir medvetslös, klädesplagg fattar eld och värmer upp kroppen lokalt så att kroppsfett smälter och sugs upp av klädesplagget som därmed kommer att fungera som veke. Och så fortsätter processen tills syret i luften är så förbrukat att förbränningen inte kan fortsätta eller att att det brännbara tar slut.
Näääää...., nu måste jag ha en kall dusch innan jag går upp i rök.................... Vi höres......



G.O.M.

torsdag 9 juni 2011

Omfattas SverigeDemokraterna av Sveriges demokrati

Låt mig först göra en sak klar från början. Jag har inte och har inte för avsikt att rösta på SverigeDemokraterna (SD).
Men........
Demokrati handlar för mig om alla människors lika värde och rättigheter. I en demokrati får alla vara med och bestämma. All makt utgår från folket och det gör det därför att vi vart fjärde år väljer ut vilka som skall vara de 349 ledamöter. som ska representera Sveriges befolkning i  riksdagen och se till att vår vilja kommer fram i de beslut som riksdagen fattar. Riksdagen är därför en mycket viktig del i den svenska demokratin.


Valdeltagandet var vid valet 2010  -   84,63 %, dvs drygt 6 miljoner svenskar framförde sin
åsikt.
Grumpy Old Man i högform

Fördelningen mellan olika partier var:

Socialdemokraterna                    30,66 %
Moderata samlingspartiet          30,06 %
Miljöpartiet de gröna                    7,34 %
Folkpartiet liberalerna                  7,06 %
Centerpartiet                                 6,56%
Sverigedemokraterna                  5,70%
Vänsterpartiet (VP)                      5,60 %
Kristdemokraterna (KDS)           5,60 %
Piratpartiet                                    0,65 %
Feministiskt initiativ                     0,40 %

I valet 2010 så röstade 339 tusen medborgare på SD, medan bara 334 och 333 tusen på VP respektive KDS. Enligt min begränsade fattningsförmåga så har då SD  fått en större del av Svenska folkets förtroende än VP och KDS och bör då rimligen behandlas som ett av dessa partier. Men icke - SD bemöts med sten- och äggkastning, deras representanter misshandlas, i den politiska debatten bemöts de med samarbetsovilja (oavsett ärende), kränkande kommentarer etc. Trots att SD tar avstånd från nationalsocialismen och dess sjuka idéer så sätts ändå denna etikett på dem av de andra partierna. Märkligt eftersom flertalet av dem som demonstrerar emot SD tillhör ett parti som tidigare såg Stalin som det politiska idealet.
Och ännu märkligare är - vart tog vår svenska demokrati vägen - eller gäller inte den de 339610 personer som röstade på SD ??


Än en gång  - jag sympatiserar inte med SD, och röstar inte på dem - men undrar över svensk demokrati.

G.O.M.

måndag 6 juni 2011

Väl genomtänkt hantering av levande varelser, eller......?

Råkade titta på rapports lokala upplandsutsändning 3dje juni och satte kaffet i vrångstrupen. Reduktionsfiske - Projektet är betalt av Östhammars kommun, och nu vill man se om det här är ett lönsamt sätt att ta bort näring ur havet. Fisken som plockas bort, huvudsakligen brax, körs sedan till Uppsala för att till slut bli biogas, som används som drivmedel för bussar. Det som störde mig var:
  • Hanteringen av fisken - i inslaget visas hur fisken håvas in och läggs att självdö på botten av båten, medan fiskarna kliver runt, på dem. För mig blir det ett respektlöst sätt att hantera levande varelser - det förvånar mig att den etiska nämnden har godkänt detta förfarande för avlivning av försöksfisk.  För försöksfisk handlar det om i och med att de ingår i ett försök och då skall de hanteras enligt djurskyddslagen som enligt 2 § säger att djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. I 13 § sägs att när djur förs till slakt och när de slaktas, skall de skonas från onödigt obehag och lidande. 19 § 3 säger att djurförsök får äga rum endast under förutsättning att verksamheten utformas så att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt. Såvitt jag kunde se av inslaget bröt hanteringen mot samtliga dessa tre paragrafer.
  • Hänger också upp mig på att så stora mängder animaliskt protein går till biogasanläggning som om det var ett avfall. Detta är högvärdigt protein som borde kunna användas om inte som livsmedel så i alla fall som djurfoder. Känns som den delen av projektet är utformat mer för att så enkelt som möjligt bli av med kadavren snarare än optimera användningen.
I Finjasjön har liknande projekt genomförts. Under 2010 tog man där upp drygt 89 ton braxen och mört. Där användes delar av fångsten som livsmedel och till djurmat, bland annat till storkar i de hägn som finns i Skåne och till minkfoder.

Fisk är knepiga att hantera i försökssammanhang eftersom de inte har någon mimik eller röst och därmed inte kan signalera till oss att det där gör ont. Dessutom känner vi inte för fisk som vi gör för varmblodiga djur eftersom de är blöta, kalla och slemmiga - inte varma, mjuka och goa som en hund eller katt. Därför måste vi tänka till när vi hanterar fiskar (och även kräftdjur).
I det här projektet har man uppenbarligen inte gjort det.
Vill ni läsa mer om fiskars förmåga att känna så gå in på KSLAs hemsida där seminariet "Kan fiskar känna smärta och uppleva lidande" finns att tillgå.
Du kan också ta en titt i en EFSA artikel(The European Food Safety Authority)  General approach to fish welfare and to the concept of sentience in fish - Scientific Opinion of the Panel on Animal Health and Welfare.
Vad tycker du?

G.O.M.

söndag 5 juni 2011

Känner du tillit till våra myndigheter??

Blomknopp av vallmo
Har just lyssnat på filosofiska rummet i Sveriges Radio P1, 6 juni 2011 kl 06.03. - Svenskarna hör till ett av världens mest tillitsfulla folk, men det finns forskning som tyder på att detta håller på att ändras.
Det verkar som om vi har tilltron till myndigheter eftersom vi vet att beslut drabbar oss alla och att det finns en viss kontroll på sakernas tillstånd. Men om det nu visar sig att det inte alls drabbar alla utan att en sak som är förbjuden för vissa blir tillåten för andra - hur påverkas vår tilltro då? Det exempel de tog upp i programmet var omskärelse av barn - där vi förbjuder det för flickor men inte för pojkar. Det är förbjudet att skära av örsnibben på sina barn - men att  skära av småpojkar förhuden är tillåtet i religionens tecken - till och med att staten står för kostnaden !! Skulle mina barn sätta en hink över huvudet varje gång de går ut hamnade jag snart inför sociala nämnden som skulle ifrågasätta min påverkan på mina barn - men slöja/burka är OK. Skära halsen av en hund är förbjudet men skäktning är OK. Enligt Filosofiska rummet är dessa exempel sådant som får oss medborgare att känna att det plötsligt finns skillnader mellan grupper i samhället, att vi behandlas olika, och därmed minskar tilltron till att beslut och lagar skulle vara lika för alla.
En annan viktig faktor enligt de som medverkade i programmet är att för att ta del av samhällets positiva sidor måste vi också bidra med något, vi får inte "bara åka snålskjuts". Ser vi att sådant tillåts ifrågasätter vi systemet och i avundsjukans tecken försöker göra det samma - dvs utnyttja samhället utan att bidra med något.

Inte vet jag?? Men något ligger det i resonemanget, det låter i alla fall logiskt om man ser till mänskligt beteende. Fast egentligen tror jag att en stor del av problemen består i att vi är för många och att vi har det för bra. Ju fler vi är desto fler åsikter finns det att ta hänsyn till, desto större är risken att vi inte känner oss bekväma med vissa av dem. Ju bättre vi har det desto mindre finns det att oroa sig/fokusera på och desto större energi lägger vi ner på bagateller och navelskåderi.
Sedan finns det människor som förstår att utnyttja detta för egen vinning. Se på fackföreningarna som en gång var till för arbetarna, men som numera mer verkar vara till primärt för sin egen del. Detsamma verkar gälla ett flertal politiker. Likaså Sverigedemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, militanta djurrättsorganisationer och fundamentala religiösa extremister. Tjaaa...., det kanske är den väg det måste gå - inte vet jag. Vad tycker du ?

G.O.M.

lördag 4 juni 2011

Rävens dvärgbandmask

Framdelen av en bandmask hittad på http://ragdoll.ifokus.se/
Sista månaderna har det förekommit flera rapporter om förekomst av rävens dvärbandmask (Echinococcus multilocularis) på räv i Sverige. Nu har den påvisats i Östergötland, Södermanland och senast i Dalarna. Den är med andra ord väl spridd i landet - eventuellt går den inte att utrota - utan vi kanske måste lära oss leva med den. Den vuxna masken lever i tarmen hos köttätare som har gnagare som byte. I deras tarm lägger den ägg som kommer ut med avföringen och som infekterar gnagare. I dem bildar parasiten "blåsor" i inre organ som den också förökar sig i. Parasiten försvagar gnagaren som blir ett lätt byte för en räv, katt, hund eller annat köttätande djur - och därmed blir parasiten vuxen i tarmen på dem och kan börja utsöndra ägg - cirkeln är sluten. Det som är så otrevligt är att får vi människor i oss äggen, så betraktar parasiten oss som gnagare, och bildar cystor i våra inre organ. Dessa kan bli stora och måste avlägsnas kirurgiskt. Ägg kan vi få i oss genom att kela med vår infekterade hund eller katt, eller äta av okokta bär som förorenats av tex avföring från räv. Vill du veta mer så läs Statens Veterinärmedicinska Anstalts tidskrift SVAvet nr 2 2011 (en alldeles utmärkt tidskrift för oss som vill veta vad som händer i vår herres hage).

Vi har tidigare varit förskonade från den här parasiten som nu och framgent kommer att begränsa hur vi kan nyttja våra rika naturtillgångar som bär och svamp. När vi gick med i EU så fick vi tillstånd att kräva avmaskning av alla hundar som kom in i Sverige för att slippa få in eländet. Men som alltid finns det människor som anser att regler inte är till för dem och som struntat i att avmaska hunden eller rentav smugglat in hunden utan någon som helst kontroll. Eftersom parasiten är påvisad på flera ställen i landet så är det troligt att den också förts in i landet av flera olika djurägare.
Om du som läser detta vet med dig att du är en av dem som struntade i att avmaska din hund eller har smugglat in den  - så hoppas jag du nu känner dig riktigt skyldig och illa till mods i vetskapen att du genom din egoism, för alltid har förändrat vårt hållningssätt till vår natur. Den vetskapen ska du leva med (om du nu bryr dig). Du ska också veta att är det din hund som spridit parasiten in i Sverige - så finns det också en risk att DU är infekterad (och det bryr du dig förmodligen mer i)!!!!!

Personligen tror jag att det är en tidsfråga innan nästa stora zoonos (sjukdom som kan spridas från djur till människa) knackar på porten till konungadömmet Sverige - Rabies. Kan vi få in dvärgbandmasken så kan vi också få in det virus som orsakar den fruktade sjukdomen rabies. Eftersom jag är pessimist när det gäller att vi ska få alla människor att förstå och följa de regler som tillkommit för att skydda oss så är jag övertygad om att en av dessa självgoda egoister som smugglar in hundar i landet kommer även att  ta med sig denna fruktade sjukdom.

Vet du någon som smugglat in sin hund i Sverige - anmäl det till tullen eller till din länsveterinär.
Och du som är en hundsmugglare, för din egen skull, gå till en veterinär och få hunden ordentligt avmaskad och kontrollerad och vaccinerad för rabies.

Läs mer om rabies och dvärgbandmask på Smittskyddsinstitutets hemsida

G.O.M.

torsdag 2 juni 2011

Mat

Har haft mina goda vänner och arbetskamrater på sommarlunch. Vi brukar ha en sådan innan sommarsemestrarna börjar. Normalt brukar jag grilla något men nu såg vädret så osäkert ut så det blev "inomhuslagad" mat istället. Jag har haft tur när det gäller medarbetare - förutom kunniga och kompetenta så är dom trevliga och sociala - kunde inte vara bättre. Så den här lunchen är en av årets bästa för mig.
Eftersom detta varit så positivt så känner jag att istället för att bara vara "grumpy" kunde jag i alla fall erbjuda er recepten.


Det hela var planerat för att vara så geschwint som möjligt (för er ungdomar som är födda på 60-talet och framåt så betyder det snabbt och lätt) .
Köp ett gäng krustader samt ett par regnbågar i 2 kg klassen (gärna större), lite regnbågsrom, rökt Torskrom, några färdiga portionsbitar av en välkryddad rökt laxfilé, en förpackning pumpernickel, några vita sparrisar, Scwarzwaldskinka, några rädisor och en knippa dill
  
Filea regnbågarna, plocka alla sidoben med en tång, och koka skrovet i täckande vatten. Bena ur köttet från det kokta skrovet – släng benen och koka in buljongen (som du sedan lägger i frysen tills du skall göra en fisksoppa).
Krustad 1:    Ta rensköttet och mosa samman med den färdiga rökta lax filébiten, ganska grovt, tillsammans med kryddor efter smak, eventuellt en klick majonnäs eller annan mejeriprodukt som faller er i smaken och DILL – sedan bara att pula ner i krustaderna och toppa med en dillkvist för att ens vegetariska sida skall känna sig nöjd.
Krustad 2:   Öppna förpackningen med regnbågsrom och häll i en rejäl matsked cognac eller rom eller calvados eller vad ni känner för, låt stå och dra cirka 45 min – därefter rinna av i durkslag. Blanda ner välhackad röd lök och sedan mojja ner i krustaderna, toppa med en klick grekisk yoghurt och även denna gång en dillkvist.
Torskrom:   Skär torskrommen i skivor och lägg ut på pumpernickel, klicka på en rejäl skvutt grekisk yoghurt som du spetsat med rikligt med nymald pepparrot, toppa med en kvarts rädisa.
Sparris:   Skala sparrisens nedre 2/3-delar, dela i lämpliga bitar och eventuellt klyv den om den är grov,  salta en aning, stek på LÅG värme i en god olivolja cirka 20-30 minuter (gärna under lock), kolla ofta och vänd då och då. När den är mjuk rulla in den i en bit skinka.
Regnbågslaxen:   Sätt ugnen på 225 grader C. Blanda 50% lättmajonnäs, 50 % grekisk yoghurt, räkor (skalade naturligtvis), dill, salt och cayennpeppar efter smak. Lägg filéerna på smörpapper i ugnsform, skär snitt i muskulaturen (portionsbitar) ned till (inte genom) skinnet lägg fyllningen ovanpå filéerna och framförallt ner i snitten. In med eländet i ugnen i cirka 20 minuter – kontrollera med en knivspets att filén är genomstekt .
Bröden var levain-jästa (3 vindruvor knyckta från fruktkorgen hos min arbetsgivare som fått jäsa i ½ liter vatten med lite vetemjöl och sedan “matats” i tre dagar).
– det mörka med allehanda hela gryn (råg-, havre-, korngryn, linfrö, torkade berberisbär) som fått koka mjuka i någon dl vatten med en massa mörk sirap, samt 4 dl potatismos som var kvar i en gryta i kylskåpet, ett antal dl hem malt vete- och rågmjöl, jäst LÄNGE, bakat i vattenkastad ugn cirka 180 grader till 98 gr innertemp.
- det vita brödet är inga konstigheter hem malt vetemjöl några dl Manitoba mjöl (för dess höga proteinhalt) och en halv förpackning skalat solrosfrö. Gräddat till en innertemperatur av 98 gr i 180 gr ugn även denna vattenkastad.
Chokladkaka med vispgrädde: Ingredienser 150 g smör 2 dl socker 150 g mörk blockchoklad
4 ägg, delade i gulor och vitor 1,5 dl vetemjöl     Glasyr: 100g mörk blockchoklad 1-2 msk smör 
Smält chokladen. Rör smöret mjukt med sockret. Lägg i en äggula i taget och rör väl mellan varje. Häll i den varma chokladen i smeten och rör om. Blanda i vetemjöl. Vispa äggvitorna fluffiga och styva med elvisp. Vänd försiktigt ner äggvitorna, lite i taget, i smeten. Den behöver inte bli jämn. Häll smeten i en rund smord och bröad form som rymmer ca 1,5 l och har en avtagbar kant. Grädda i 175 grader i 30-35 minuter. Kakan ska vara alldeles lös i mitten. Låt den svalna. Glasera med smält choklad blandat med en smörklick. Servera med löst vispad grädde. 
 
och sedan lite vin till - 
och
Själv uppskattade jag framför allt rose´vinet 
Ha en skön helg allihopa 


G.O.M.