lördag 11 juli 2015

Det var bättre förr....!

Bild från: http://metrobloggen.se/inaktiv/tankvart/
Har ni hört uttrycket "Det var bättre förr"? Det är ju fruktansvärt "flummigt". Uttrycket borde ju egentligen vara helt beroende på vad man syftar på. Och när det till exempel gäller ekonomiska lån så stämmer det ju inte - kan det bli mycket bättre än vad det är nu. Tänk bara på Grekland - ett helt land lever loppan på lånade medel - ja, inte riktigt ett helt land utan dom i den styrande klassen och de företagsidkare som utnyttjat kryphålen undan skatt. Den statliga administrationen har, vad jag förstår, inte varit särskilt effektiv när det gäller att hämta in skatt - utan med svenska ögon generös när det gäller skattelättnader (framför allt inom det egna skrået), pensioner* och att se mellan fingrarna. Man har kort sagt levt loppan - ja inte alla, men de som betyder något.... . När det sedan gällt att som övriga EU-länder redovisa sin ekonomi så har man varit desto effektivare på att försköna siffrorna - men det tror jag i och för sig inte de varit ensamma om - det finns flera länder inom samma region som säkert med gott samvete friserar redovisningarna till EU. Men åter till det som är bättre nu än förr - det är naturligtvis att man genom en folkomröstning kan besluta om att inte betala tillbaka de lån som man tagit under de år man spenderat och haft lajbans. Det vore konstigt om inte fler länder kommer att följa efter.
Bild från Lindström
Och jag tror att detsamma kommer att gälla på individplanet - här hemma i gamla Svedala. Räntan ligger så lågt så att nästa steg blir att man får betalt om man tar lån - amorteringarna ligger på framtiden. Självklart är det då både lätt och frestande att ta lån och spendera på både nödvändigt och onödigt men roligt. Att banken som man lånat av inte tänker göra en dålig affär tror ingen på. När den dagen kommer, när räntorna stiger och banken börjar kräva amorteringar, och den dagen kommer - tro mig - då blir det tufft för många. Men då gör gemene man som grekerna - har en familjevotering om man ska betala eller inte.

Kom inte och säg att det var bättre förr

G.O.M.

* Som kvinna och statsanställd kan/kunde du få pension efter 15 års tjänstgöring under förutsättning att du hade barn under 18 år hemma. Greklands pensionsålder är 58 jämfört med Sveriges 65 - den faktiska avgångsåldern är för Grekland 61.7 jämfört med Sveriges 63.7. Dessutom om du tillhör någon av de 580 olika yrken som klassas ”farliga” (14 procent av arbetskraften) så får man gå i pension redan vid 50 till 55 års ålder. till dessa hör hårfrisörskor, som jobbar med giftiga kemikalier och bagare, som vistas i en dammig miljö, musiker och tv-journalister  (stressig miljö). I Grekland är det oerhört stora ekonomiska klyftor mellan olika pensionärsgrupper precis som det är mellan olika yrkeskategorier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar