fredag 17 juli 2015

En regnsommars betraktelse



Vilket jäkla väder - kallt och regnigt. Jag hinner knappt ut förrän man ska in igen. Nåja, det har det goda med sig att det växer så det knakar i trädgården, vinbärssnäckorna trivs och man får tid att sitta och filosofera. Idag hörde jag något på radion, P1 (bästa kanalen) om jordens befolkning och då associerade jag till  det år då jag blev myndig för då var jordens överbefolkning ett hett ämne. Det ena gav det andra och till sist hade jag snurrat in mig i minnen från den perioden. Då var det sex (6) stora frågor som upptog tankevärlden hos svenska myndigheter och även hos oss medborgare.

Och här är dom. Mina damer och herrar får jag presentera G.O.M.:s minnen från då det begav sig....!
  1. Det hela började med ockupationen av Stockholms Universitetets kårhus på Holländargatan vid Spökparken i Vasastan i Stockholm 1968 den så kallade Kårhusockupationen. Våren det året hade varit allmänt stökig bland stadens universitetsstuderande förmodligen inspirerade av
    Bild från: https://vsfstockholm.wordpress.com/2013/05/23/
    karhusockupationen-firar-45-ar-forelasning-275-med-kjell-ostberg/
    majrevolten utförd av kollegor vid universitetet i Paris i Frankrike tidigare samma månad som protesterade mot myndigheternas sätt att sköta samhället och akademikerna/studenterna i synnerhet. Hela tillställningen i Sverige kom att kulminera med kårhusockupationen. Den hade sin upprinnelse i ett möte som studentkåren höll fredagen den 24 maj för att diskutera UKAS, regeringens proposition till ny studieordning. Vissa socialistiska studentorganisationer, bland annat Clarté,KFML och Vänsterns Ungdomsförbund, ansåg att staten genom UKAS försökte toppstyra högskolorna. För att protestera mot detta förklarade man således kårhuset ockuperat. Under ockupationen avgick flera av mötesdeltagarna i ett demonstrationståg som bland annat försökte ockupera Stockholms stadsteater, Konserthuset, Operan och Stockholms centralstation. Efter att ha misslyckats med detta återvände dom till kårhuset. Sympatiaktioner bröt ut i olika universitetsstäder runtom i landet. Bland annat i Umeå, som då var en "röd" stad. Där ockuperade man ett 7 våningshus med studentlägenheter. Fyllde hela trapphuset med folk. Det sägs att trapphuset satte sig 13 cm den dagen. Åter till Stockholm där ockupanterna efter några dagar (27 maj) lämnade kårhuset självmant, efter att polisen stoppat tillförsel av mat och när hungern tog över minskade motivationen att ändra på orättvisorna i samhället. Och därmed var kårhusockupationen över. Alltihop ganska gulligt med nutida mått mätt. Själv hade jag precis börjat läsa matematik vid Universitetet och kände mig stor, mäktig och delaktig fastän jag bara var med som åskådare. 
  2. Ett pittoreskt inslag de åren var Almarna i Kungsträdgården maj 1971. Stockholms stadsfullmäktige hade beslutat att tretton skogsalmar (ulmus glabra) skulle fällas för att lämna
    Bild från: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?
    programid=83&artikel=4499771
    plats för en tunnelbaneuppgång från stationen Kungsträdgården. Beslutet hade fastställts av den socialdemokratiska regeringen. Tunnelbanans konstruktörer hade funnit en sprickzon i området för almarna och därför ville man ha den planerade tunnelbaneuppgången just där almgruppen växte kring Erik Glemmes tehus från 1952. Dessutom hade den högste ansvarige tjänsteman på parksidan, Holger Blom dömt ut träden på grund av deras dåliga hälsotillstånd. Stadens politiker försökte med artiklar och annonser i dagspressen övertyga allmänheten att almarna måste tas bort. Men så tyckte inte tusentals stockholmare, ledda av organisationen Alternativ stad. De ockuperades platsen med hängmattor och tältläger under en hel vecka. Jag var själv där och förfasades över statsmaktens ingripande mot oss stackars demonstranter. På den tiden hade poliserna rejäla gummibatonger som de använde friskt på dem som kom i vägen, även polishundar och dito-hästar var involverade.
  3. Vietnam kriget 1959–1975) var en väpnad konflikt mellan FNL och Nord Vietnam på ena sidan samt Sydvietnam och USA på andra sidan som slutade med nordvietnamesisk seger och landets återförening under kommunistiskt styre. Alla var vi engagerade i detta krig – ropen skallade – USA UT UR VIETNAM – vid alla marscher som gjordes ut mot USA:s ambassad på gärdet. Jag som spelade gitarr hade den naturligtvis alltid med, och kompade tidens protestsånger We shall overcome, Where have all the flowers gone, Blowing in the wind osv. Så mycket nytta gjorde vi nog inte, men gitarren var en bra tjej-magnet. Och visst kändes det mäktigt att vara en del av en stor grupp. 
    Så här såg pärlan ut - fast något rostigare - och med dubbla
    Weberförgasare Bild från:http://www.volvoamazon
    pictures.se/modelyears/modelyears.php
  4. Bensinransoneringen 1974 västvärlden hade retat up arabvärlden genom att stötta Israel och de oljeproducerande länderna bestämde sig för att ge igen. De chockhöjde priset på råolja och drog dessutom ner på produktionen. Här hemma blev det totalt kaos - folk hamstrade i alla bunkar de hade. Några som inte hade alla bestick i lådan fyllde till och med badkaret. Så myndigheterna införde ransoneringskort - man fick bara köpa en viss volym varje månad. Själv hade jag på den tiden min bopåle i ett kärleksnäste i Umeå och vi pendlade då och då till stora staden Stockholm. Bilen drog, som alla andra bilar från den tiden, över litern så det gällde att planera resan. Riklig användning av K-sprit var en lösning. K-sprit användes på den tiden för att förhindra isbildning i förgasaren. Så vi var pijonjärer på etanoldrift av bilar. Krisen varade inte mer än några månader, men fick till följd att man lång tid därefter diskuterade det moderna samhällets sårbarhet och att olje-källorna inte var outsinliga och att vi redan då borde hitta alternativ till bensin och diesel - mer än diskussion blev det nog aldrig.
    Bild från : http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/
    jordens-befolkning-fortsatter-oka-1
  5. Den stora övergripande frågan dessa år var överbefolkningen i världen och hur maten skulle räcka åt oss alla. Antalet människor på jorden närmade sig då enligt alla beräkningar 4 miljarder. Detta var något oerhört och forskare varnade för att när befolkningen kom upp i 6 miljarder skulle jorden inte kunna förse oss med mat. Nu har vi passerat 7 miljarder och fortfarande har vi mat - men ur länge till....?
Vilka tider - allt var så oskyldigt naivt på något sätt - vi hade det egentligen otroligt bra. Det var nog fler människor i konungariket Sverige som kände sig trygga då än vad det är nu idag. Dessutom fanns det en optimism i hela samhället - eller också var det bara i mig den fanns....!
G.O.M.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar