söndag 28 augusti 2011

Fortsättning Jag en liten parasit....... del 4

Jag skäms......!! Jag har varit slö när det gäller denna blogg. Finns ingen ursäkt annat än att livsutrymmet har varit fyllt ändå - eller som vi brukar säga - har inte haft tid...! Men sanningen är nog slöhet - har haft många nya bra böcker som lockat.Har också haft en period med gitarrerna. Har med åren lärt mig att jag är periodare när det gäller mina intressen. En period kan det vara jakt en annan målning eller snickerier. Just nu är det böcker och gitarren som gäller - alltsammans lagt under yrkeslivets vaddmalstäcke. Tänkte nu fortsätta min serie om parasiter.

Det är inte bara insekter som kan bli styrda eller personlighetsförändrade av sina parasiter. Det drabbar också däggdjur. Kanske även dig och mig. De flesta katter bär på en inälvsparasit vid namn toxoplasma. De mikroskopiska djuren lägger sina ägg i kattens tunntarm. Äggen följer med kattens avföring ut i naturen – eller ner i närmsta sandlåda. De utkläckta parasiterna kan sedan leva i alla varmblodiga djur, alltså både hos däggdjur och hos fåglar. De håller mest till i muskelvävnad och i hjärnan hos sina värddjur.
Det är lätt att råka ut för toxoplasma, till exempel genom kontakt med kattspillning, eller hantering av rått kött från ett infekterat djur. Man räknar med att upp till en fjärdedel av alla svenskar bär på infektionen. I andra länder är den ännu vanligare. Förekomsten ligger på över 80 procent i Brasilien och Frankrike.
Parasiten är svår att helt bli av med. Den lever ett stilla liv i små cystor i muskler och hjärna. Men de flesta människor med normalt immunförsvar lever med parasiterna utan besvär.
Men de kanske gör sig påminda ändå...............
För några år sedan upptäckte forskare i Oxford att råttor med toxoplasmainfektion hade tappat respekten för katter. Råttorna fick gå i en labyrint där forskarna placerat katturin i ett av hörnen. Normala råttor skyr kattlukten som pesten och skulle aldrig stanna kvar på en plats där en katt lättat sin blåsa. Men toxoplasmainfekterade råttor var helt obekymrade. En del av dem tycktes till och med attraherade av den farliga doften. Samma sak har visat sig gälla infekterade möss. De går inte ur vägen för en katt.
Parasiten styr sitt värddjur för att den ska kunna sprida sig optimalt. Toxoplasma vill hamna i en katt, det är det enda stället där den kan föröka. Alltså ser den till att värddjuret hamnar inuti en katt. Toxoplasma finns i djurens hjärna, och koncentrationen är särskilt stor i amygdala. Den del av hjärnan som är central för bland annat rädsla.
Toxoplasma i människor, det får du läsa i nästa del.
Fortsättning följer


G.O.M.

torsdag 4 augusti 2011

Vilket Fynd på BILDEMO

Sommardäcken till Blåkulan har som sin ägare blivit slitna med åren, så det var dags att byta. Bestämde mig för att samtidigt byta vinterdäcken, även om de inte var slitna så var de så uttorkade i gummit så de blev hala, haft dem i sex år.
Efter alla mina Kinaresor så har jag lärt mig att pruta i alla lägen. Tyckte jag borde få ett bra pris när jag köpte rubbet på en gång och dessutom vinterdäck off-season. Skickade därför ut ett mail till 6 olika däcksfirmor här i uppland, där jag uppgav dimensioner och vilka däck jag ville ha. Det företag som var billigast var.....Bildemo. De var också snabbast på att svara. Alla andra företag låg 4-7 TUSEN över deras pris!!!

Blåkulan på plats - ingen väntetid - bara köra in
Jag skojar inte, det dyraste stället låg på nästan det dubbla mot vad BILDEMO begärde. Så idag (torsdag 4 aug) var jag dit - ingen väntetid - körde in bilen, fick ett trevligt bemötande, kaffe, juice, några kex och körde ut därifrån 30 minuter senare. Är det någon mer än jag som blir imponerad!!! Åtta däck - 30 minuter - jag hann f-n knappt få i mig mitt kaffe!!!  Dessutom trevlig effektiv personal. Jag tycker inte om reklam, men när jag känner att jag gjort en bra affär och fått bra service så unnar jag även mina vänner det - därför kolla BILDEMO om du behöver däck eller något annat till bilen..

Fika medans man väntade - okay det är inte  Ofvandaaaahl - men vad begär ni - det visar omtanke om kunden. Och både kaffet och juicen var god. Dessutom rent och hygieniskt - vilket man oftast inte kan beskylla däcksverkstäder för.
Snabbt gick det - observera transportrullarna till vänster i bild. Hela anläggningen var uppbyggd för att undvika tunga lyft - det är första gången jag ser på en däcksfirma. Gläder en kund att de visar omsorg även om personalen.
Trevlig serviceminded personal som tog sig tid att svara på frågor utan att man som kund kände att man störde dem i deras arbete. Dessutom väldigt hövliga och utan någon jargong. Kul att se. Jag kommer tillbaka.
Kunde inte låta bli och ta en bild på prislistan över begagnade däck - många såg helt sprillans nya ut. Kan ju vara något för den som har en lågbudgetprofil när det gäller bilen och inte kör så många mil per år.
 TACK BILDEMO  för bra - pris, service och bemötande !!!!


G.O.M.

tisdag 2 augusti 2011

Ny bakgrund!!!

Eftersom några av mina läsare klagat på att texten på min blogg är svårläslig, beroende på att bakgrunden stör, har jag nu bytt ut densamma. Hoppas att det hjälper - annars får ni höra av er igen.

Det är fortfarande folktomt på arbetsplatsen. Juliannie har kommit tillbaka, som alltid positiv och kvittrar som en lärka. Likaså Viollakrits, dock inte lika kvittrande. Till er som fortfarande har semester denna varma sommar - fortsätt njut av värmen, jordgubbar, bad och friheten. snart nog kommer hösten med kantareller, älgjakt, vackra löv, lingon och innan man vet ordet av så är det  Lucia med glögg och lussekatter, därefter i rask takt julen och nyår med allt vad det innebär av festligheter och god mat, och sedan våren..., denna härliga årstid med påsken och alla lediga dagar, solen, ljuset och värmen som kommer tillbaka, tillsammans med krokusar, snödroppar, och det står inte på så är det sommar med jordgubbar, semester.... Ja, i stort sett så är livet året runt en njutning (f-n, jag får snart byta  signatur eller börja erbjuda Juliannie texten till sin blogg).


G.O.M.

Fortsättning Jag en liten parasit..... Del 3

Steklar är en grupp insekter som innehåller arter som bin, getingar, rovsteklar med flera. De är fascinerande, därför att  flera av arterna har utvecklats så att de har beteenden som, i våra ögon, förefaller  "intelligenta", och många av dem fungerar som parasiter på andra insekter eller djur.
Lägg till bildtext
Ett exempel på det senare är parasitstekeln Ampulex compressa. Den parasiterar på kackerlackor, som den först bedövar med ett stick. Därefter, med en hjärnkirurgs precision sticker in gadden/äggläggningsröret och sprutar in en kemikalie på exakt rätt ställe i dess hjärna för att få kackerlackan att bli en zombie som lyder stekeln. När kackerlackan kvicknar till igen så leds den av stekeln med ett fast grepp i dess antenn till stekelns bo. Där stannar den snällt medan stekeln lägger ett ägg och murar igen öppningen. Vad som händer när ägget kläcks förstår ni nog. Larven har färsk kackerlacka att mumsa på i ungefär en vecka tills larven är färdig stekel.
Fortsättning följer.....

G.O.M.

torsdag 28 juli 2011

Fortsättning Jag en liten parasit... del 2

Jag har tidigare berättat om koparasiten, den lilla leverflundran, som styr myror för att kunna föröka sig. Det finns flera varelser i vår herres hage som löst sina reproduktionsproblem med att styra andra varelser. Det finns tex en svampgrupp som heter cordyceps där flera av arterna parasiterar på insekter. En av dem har utvecklats till att tränga in i myror via deras andningsorgan. Där konsumerar den organen ett efter ett, men spar de viktigaste till sist. När den har förbrukat det mesta av myran tränger den in i myrans motsvarighet till vår hjärna och styr upp den högt upp i en växt. När den kommit högt nog dödar den myran genom att dra i sig även "hjärnan". Därefter bildar den fruktkroppar med kapslar som innehåller sporer. Kapslarna sprids effektivt från från denna upphöjda plats. Och för att göra det ännu mer effektivt exploderar de innan de når marken. Allt för att få så stor spridning som möjligt för att därmed öka möjligheten att träffa nya myror.

Vissa av arterna inom svampfamiljen används som högt skattade naturmediciner i Kina. Men de är så sällsynta att det endast var kejsaren som fick nyttja dem. På senare tid har man funnit ämnen i dem som har en viss effekt mot olika cancersjukdomar.




Fortsättning följer

G.O.M.

söndag 17 juli 2011

Jag en liten parasit..... Del 1

Satt en dag före semestern och diskuterade med Juliannie, Lillanders och några till hur parasiter kan styra sitt värddjur för att få fördelar och diskussionens vågor gick varma kring om detta kunde gälla även människan.

En parasit är en varelse som utnyttjar andra för att själv överleva. Exempel på sådana är fästingar, loppor, springmask med flera små gulliga varelser. För det mesta lever parasiterna bara lugnt och stilla på sitt värddjur utan att de märks, bara förser sig lite av det överflöd som ofta finns.Parasiten har ju inget att vinna på att dess hem och näringskälla blir sjuk och dör, men samtidigt måste den optimera sin tillvaro så den verkligen kan sprida sig vidare.
Från http://upload.wikimedia.org/
Det finns fascinerande exempel på detta. Ett sådant som jag gärna och ofta beskriver för mina uttröttade åhörare är den lilla leverflundran (Dicrocoelium dendriticum), en plattmask (trematod) som framlever sitt vuxna liv i gallgångarna på nötboskap (kor, får etc). Där sitter den och förser sig med näring enda avbrotten är för förökning som sker genom äggläggning rakt ut i gall-soppan. De befruktade äggen transporteras ut i kons tarm och kommer så att säga ut den naturliga vägen. Av någon anledning "äts" äggen upp av av små landlevande sniglar, trädgårdssnäckor, där äggen kläcks och bildar ett larvstadie. När de fått nog av snigeln slår sig flera av dessa larver samman omgivna av ett slemmigt hölje och utsöndras genom snigelns andningsorgan. Under år-miljonerna av utveckling har parasiten i detta stadium lagt sig till med en för myror tilltalande smak, vilka kommer och sätter i sig slembollen med tillhörande larver. I myran fortsätter utvecklingen av larverna. Nu ger de sig ut på vandring inuti myran, till den del som skulle motsvara en del av hjärnan hos oss. Där kopplar de på något sätt in sig och styr myran så att den varje morgon går ut ur myrstacken vandrar iväg till den hittar ett grässtrå, där den klättrar upp, biter sig fast i toppen och får kramp i käkarna så att den blir sittande. När kvällen kommer så släpper krampen, myran klättrar ner, går hem till stacken, får lite kvällsvard och en natts vila. Nästa dag samma visa. Ut ur stacken, upp i ett grässtrå, kramp osv...... Naturligtvis är tanken att en ko ska komma och beta av grässtrået med vidhängande myra och parasit. I kon kan blir myran ett proteintillskott medan parasiten kan vandra till levern, ut i en gallgång och bli vuxen, tugga i sig lite galla då och då och lägga ägg som kommer ut med kons avföring, äts av sniglar och...............
Fortsättning följer.

G.O.M.

torsdag 7 juli 2011

Surdeg

Besökt en av Sveriges metropoler, Enköping. Hustrun vill dit för alla vackra parker och jag hängde med för att Juliannie talat så vackert om staden. Dagen var perfekt, i alla fall i mitt tycke, för bilresa med vidhängande stadspromenad, femton graders lufttemperatur och molnigt. Parkerna med alla blommor var verkligen vackra, se nedan. Men mest intryck gjorde Fabian Flinks surdegsbageri. VILKET BRÖD!!!! Om ni besöker Enköping måste ni göra ett besök där

Fabian Flink vet hur ett riktigt bröd skall smaka

Missa inte ett besök - testa sockerkringlan, Enköpingsbakelsen och köp hem en Bergis
Jag lovar ni kommer inte att ångra er.

Enköping

En  gammal femöring har stått modell för brunnslocken, man blir nästan nostagisk

Hamnkafeet - Jag föredrar Fabian Flink - Brödet är så mycket bättre.


Och parker med blommor..........

....och blommor.....

.....och ännu mera blommor.....

.....höga blommor......

.....otroliga blommor - kort sagt - åk dit - det är det värt.

G.O.M.

onsdag 29 juni 2011

Surprise

Har just upptäckt att jag har tre veckors semester från och med NÄSTA VECKA.
Nyeva, Juliannie och Spindelninätet har just informerat mig om detta - kom som en chock - var helt oförberedd. Hade fått för mig att jag hade minst 2 veckor till att knega.
Hjälp, vad ska jag nu hitta på? Kan ju inte sitta overksam under semestern, måste fylla varje dag med något nytt, helst med en totalupplevelse som omfattar alla sinnen -ooooooooooh, 21 dagar att fylla, 504 timmar, dvs 30240 minuter som samtliga ska fyllas med något innehållsrikt och tillfredställande. Fast å andra sidan bör jag sova bort 8820 minuter, och lunch respektive middag tar minst 1260 - har man semester kan man ha en lugn morgon med gott kaffe och en härlig frukost cirka 3780 minuter. Kan passa på att såga lite ved för vintern - tar minst 1440 minuter, bilarna ska tvättas - 480. Visst jag glömde att lunch o middag också ska lagas 2520 minuter. Grannarna kommer säkert förbi när dom ser att bilen är hemma c:a 1000 minuter, gräset ska klippas, rabatter ansas, grönsaksland rensas, katter kelas, hustrun pratas, snickarboden städas, fågelholkar sättas upp, cykelpunkteringar lagas, hustrun gosas, sly kapas,barnbarnet lekas, gungan gungas, hängmattan monteras, katten pussas, hustrun tuktas eller om det var tvärtom, golvet lappas, gitarren gitarras, fönster målas.
Skit samma - jag köper mig en bok och lägger mig i hängmattan.
Minghäst i museet i Xian

Turistbåtar i Huanshou

Vy i Huangshou
 
Park i Beijing

Marknad i Guanshu 

G.O.M.

fredag 24 juni 2011

Midsommar

Jaha, då var det dags igen - midsommar. Matjesill med gräslök, färskpotatis med dill, jordgubbar och eventuellt en snaps till - sedan stångresning - små grodorna med en hurtig dansledare - prata med bekanta - sitta på altan hos någon småsnacka om än det ena och än det andra medan grillen kremerar något stackars djur - skål och tack, vi ses nästa midsommar. Fullt så illa är det inte - det är kul att träffa bekanta som man bara ser vid detta tillfälle - och det är kul att se barnbarnen skutta runt till små grodorna. Och jag älskar de långa nätterna - men saknar de ännu längre nätterna Norr om Dalälven och framför allt den höga , klara luften.
Midsommar är som de flesta av våra traditioner något som vi har med oss sedan långt tillbaka - den kortaste natten ansågs det vara något magiskt med och något som var ett självklart tillfälle att offra till. Man hade fått ner allt utsäde i jorden och det skulle nu tillväxa och bidra till att man klarade av nästa vinter. Nu var den tid då allt skulle växa och föröka sig. Det är klart att det var glädje och hopp, livet var så mycket enklare än under vinterhalvåret. Det var självklart att det man offrade för en god fruktsamhet och att hela festen gick i det tecknet. Alkohol i form av öl och mjöd  fanns säkert i överflöd precis som nu. Midsommarnatten var lång och ljuv och inbjöd till dans och lekar och säkert också till alla former av fruktsamhet - precis som nu. På 1300-talet började kyrkan införa midsommarfirande för att ta över och avleda det mer hedniska firandet som förekom runt om.


Varför vi runt polcirkeln (Sverige. Finland, Norge) i princip är de enda nationer som firar midsommar, är osäkert men kan ha att göra med vårt klimat, att det inte fanns någon anledning att fira innan eftersom födotillgången var mager. De flesta länder har ett firande motsvarande midsommar månadsskiftet April/Maj. Majstången sägs ha sitt ursprung långt tillbaka och helt enkelt ska utgöra en rest phallossymbol. Men sanningen är att vi fick den från invandrande tyskar i mitten på 1300-talet. Det förklarar också varför vi kallar den Maj-stång - I Tyskland skedde firandet i början på Maj. I Tyskland heter det "Maibaum", dvs Majträd - och antas ha sitt ursprung i de förhistoriska grupper som dyrkade naturen och för vilka träden hade stor betydelse.



Att äta färskpotatis tillsammans med sillen är en relativt ung tradition som skapades i storstäderna på 1920-talet. Innan ansåg man det vara ett grovt slöseri att äta potatis som ännu inte vuxit färdigt.
Snapsen kom sent till Sverige det var först på 1400-talet som vi började bränna. Ryssarna var betydligt tidigare med detta - de började redan runt 900 talet att framställa "brödvin", kallat så  eftersom det var gjort på säd. Först på 1400-talet fick det sitt nuvarande namn vodka.
Vi har många olika ord för att dricka alkohol -
"Att ta sig en jamare" innebär att dricka ett glas jamaicarom. Ta sig en blecka kommer ifrån att man under 1800-talet serverade spriten i muggar gjorda av bleckplåt. Eftersom bleckplåt är järn så förstår ni själva vad uttrycket "ta sig ett järn" kommer ifrån. Ordet nubbe kom till under 1800-talet och kan härledas till ordet nubb, som förutom liten spik även haft betydelsen liten sup. Kan det vara för att nubben är en liten vass sak - eller för att nubb också (under 1600-talet) haft betydelsen liten klumpig karl - dvs som man blev efter ett antal nubbar. Ordet sup är en förkortning för "Särskild UtskrivningsPrövning", dvs från motbokens tid när man fick ansöka om extra ranson.

Till sist de höft- och knäknäckande "Små grodorna" - melodin har sitt ursprung i en militärmarsch från den franska revolutionen, "La Chanson de l’Oignon" - fritt översatt Löksången. Den gjordes om av engelsmännen till en smädesvisa om de "grodätande" fransmännen. Hur den kom till Sverige är okänt. Den har i alla fall blivit en viktig del i vårt kulturarv

Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.
Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.
Kou ack ack ack, kou ack ack ack,
kou ack ack ack ack kaa.
Kou ack ack ack, kou ack ack ack,
kou ack ack ack ack kaa.

 Ånyo ställer jag frågan - visst är det intressant att vi gör så mycket utan att egentligen veta varför vi en gång började göra det...............
Ge dig nu ut och iväg till den tyska stången och knäck knäna i en fransk militärvisa.......


G.O.M.

tisdag 21 juni 2011

Glass

Det var jag, Juliannie, NyEva, Cellistan, FlugornasHerre och SpindelniNätet som under dagens första fikarast kom in på ämnet glass. Juliannie talade sig varm för sin citronglass - och därför kommer den här. Sedan nämnde Cellistan att hon sökte ett recept på kokosglass med mycket smak av kokos - vilket jag också gör. Gick därför in på "Allt om Mat" och "Dansukker" - 2 säkra receptställen -  och hittade en massa recept. Några lät så spännande att jag ska prova dem, och varför ska jag inte låta mina läsare ta del av dem - här kommer de nu:

Först ett recept från Allt om mat - www.alltommat.se

Kokosglass

Med lite gelatin i glassen blir den mjuk och lätt att göra snygga glasskulor av. Låt glassen stå framme ca 20 min innan den serveras.

1 liter
Ingredienser 2 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
4 dl kokosmjölk
2 msk limesaft, pressad
2 msk malibu kokosrom, eventuellt
2 st äggvitor

Tillagning
1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk, limesaft samt eventuellt kokosrom. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
2. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten. Kör glassen i omgångar i en glassmaskin till fryst konsistens. Förvara glassen i frysen i något med tättslutande lock.
3. Vid servering låt glassen stå i rumstemperatur ca 20 min. Servera med olika frukter och bär och eventuellt lite rostade kokosflagor.

Sedan några recept från Dansukker - www.dansukker.com

Faringlass

Ingredienser
3 äggulor
3/4 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3 dl vispgrädde
50-75 g hackad choklad
75 g mandelbiskvier

Vispa äggulor, vanilj- och farinsocker pösigt. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten. Blanda i chokladhack och biskvier. Häll upp i en form och ställ faringlassen i frysen i minst 4 timmar. Rör gärna ett par gånger i faringlassen under infrysningen.

Mandelbiskvierna kan bytas ut mot små maränger eller marhsmallows.


Cocosglass
8 port

Ingredienser
400 g osötad kondenserad mjölk
400 g sötad kondenserad mjölk
400 g kokosmjölk
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 tsk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm riven muskotnöt

Garnering
kokosflingor
limeskivor
citronmeliss

Blanda samman de olika mjölksorterna i en skål. Rör i farinsocker, vaniljsocker och muskot. Ställ in skålen i frysen i 1-2 timmar. Tag ut skålen med den halvfrusna massan och vispa kraftigt med elvisp till nästan dubbel volym. Sätt in glassmassan i frysen igen och låt stå i minst 5 timmar. Vid serveringen läggs glassen upp i kulor som strös med kokosflingor. Garnera med limeskivor och citronmeliss.

Muscovadoglass med mandel i rom
4 port

Ingredienser

Muscovadoglass
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk glykos (finns på apotek)
1 dl Dansukker Ljust eller Mörkt
Muscovadoråsocker
5 äggulor

Mandel i rom
400 g sötmandel
50 g pistagemandel
1 dl vit rom
2 dl vatten
5 dl Dansukker Ljust Muscovadoråsocker

Vispa samman äggulor och Muscovadoråsocker. Koka upp grädde,mjölk och glykos. Vispa ner äggsmeten i den heta mjölkblandningen. Sila blandningen genom en tätmaskig sil. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen minst 5 timmar och rör om då och då.

Skålla och skala mandeln. Lägg mandlarna i en glasburk.

Blanda Muscovadoråsocker och vatten i en gryta och sjud tills sockret smält. Låt muscovadoglassen svalna. Tillsätt rom. Häll lagen över mandlarna. Låt stå minst en vecka. Servera till glassen.

Om du använder Mörkt Muscovadoråsocker får du en kraftigare lakritsbetonad smak på glassen än om du använder Ljust Muscovadoråsocker.

OK,ok - jag vet - detta överensstämmer inte med "grumpy" - men vadå - har man inte sommar uppskattar man inte vinter.......

Ni kan väl höra av er om ni testar något av recepten och berätta om resultatet

G.O.M.