måndag 29 september 2014

Lite politik att reta upp sig på....

Som pensionär så har jag gott om tid att fundera över tillvaron - i alla fall på morgnarna när jag hoppat ur sängen och har drygt tre timmar på mig innan resten av husets innevånare, dvs min livsledsagarinna, vaknar. När jag går där och tänder i öppna spisen, värmer mitt te, brer mig en ostsmörgås (med paprika eftersom Juliannie sagt att den är en vitaminbomb) och lyssnar på P1. 
Då får man höra att Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kommit överens om att göra gymnasiet obligatoriskt och höja lärarlönerna . Det vill säga skolplikt tills man fyllt 18. Ostsmörgåsen sätter sig på tvären i strupen. I vilken värd lever dessa beslutsfattare - tror de verkligen att omotiverade elever blir mer motiverade av skoltvång till myndighetsåldern. Har de inte läst PISA-rapporten - den talar inte om längre skolplikt som en lösning, den talar om arbetsro, lugn i klassen och disciplin. Den säger klart att resultaten inom skolan beror på fler samhällsfaktorer som föräldrar, förväntningar på eleverna, deras självinsikt och inte minst på hur vi i detta samhälle bemöter varandra. PISA antydde att svenska elever kanske inte alltid hade en realistisk självinsikt på sin framtida karriär. Vilket i sin tur är orsakat av oss vuxna. Nu låter jag verkligen som en pensionär men numera verkar det som ingen förväntar sig att man måste anstränga sig för att få ett bra/positivt resultat - det ska liksom komma gratis bara för att man vill.

Från Sjukhusläkaren (http://www.sjukhuslakaren.se/
2010/05/31/lindstrom-jul-igen/)
PISA jämförde också lärarlöner per capita BNP (BNP = värdet av alla varor och tjänster producerade i ett land - utgör ett mått på ett lands levnadsstandard) mellan länder, så ligger Sverige i nivå med Norge, Kina, USA, Israel ungefär i mitten av skalan. Gör man detsamma med skolans ekonomiska resurser så ligger vi också ungefär i mitten på samma nivå som Kina, New Zeeland, Irland, medan USA och Australien ligger efter.Vad drar nu PISA för slutsatser -
PISA-resultaten visar att skolsystemen med höga resultat fördelar resurserna mer rättvist så att skolor med många barn med inlärningsproblem eller skolor i socialt missgynnade områden fick mer resurser. PISA understryker också i sin rapport att de skolor som har den tyngsta undervisningsbördan ska ha de bästa pedagogerna och att dessa bör gynnas lönemässigt. Med andra ord inte alla. Att så få söker till lärarutbildningarna i dag beror inte huvudsakligen på lönenivåerna utan på den orealistiska arbetssituation som lärarna har i skolorna idag. Det finns väl ingen som vill bli utsatt för eländes elände och spott och spe dagarna i ända. 
Bilden från A Barrister on a Budget (http://
barristeronabudget.blogspot.se/2013/08/
learning-your-learning-style.html)

Näää..... . Skolplikt till 18 tror inte jag på - det blir bara ett sätt att dölja arbetslösheten. Och finns det någon som tror att studiemotivationen ökar - nääää... stackars lärare.  Jag tror på en skola som ställer realistiska krav på eleverna, där de som vill och föredrar praktik framför teori kan få komma till en yrkesskola eller om de är totalt skoltrötta få ett lärlingsjobb. Jag vill se en grundskola där alla kan känna sig trygga och få arbetsro. En yrkesskola och gymnasium som ger eleverna utbildning inom de områden som eleven har ett intresse i. Ett samhälle där vi alla visar varandra respekt oavsett om man är läkare, polis, snabbköpsanställd, städare, diskare eller är hemma med barn. och som ger utrymme för allas våra förutsättningar. En annan sak jag funderar på i detta sammanhang är varför ska alla helst ha en akademisk examen, det har gått total inflation i dessa. Är det något socialdemokratiskt arbetarkomplex som ligger bakom? Det är inte klokt att det för lågkvalificerade arbeten krävs akademiska examina. Dessutom så är kvalitén på de svenska akademikerna så urusel så de ligger långt ner vid internationella bedömningar. Enligt uppgift från lärare vid SLU är läs och skrivkunnigheten på förstaårseleverna sådan att kurserna ibland får börja med att lära eleverna hur man uttrycker sig förståeligt!!

Jo, en sak till - posten som andre vice talman. Där vi under flera årtionden haft principen att den platsen ska innehas av någon från det tredje största partiet, dvs efter senaste valet Sverigedemokraterna. Man kan tycka vad man vill om dem - men 13% av Sveriges befolkning har röstat på dem, och det måste vi respektera. Att som Vänsterpartiet och flera andra av våra folkvalda politiker ifrågasätta dem till tillsättningen av vice talman är ett ifrågasättande av valresultatet och därmed av vår demokrati och ovärdigt våra folkvalda.
Att som Rossana Dinamarca/vänsterpartiet iklä sig en t-T-shirt med texten "SD=RASISTER" tycker jag vittnar om osedvanligt dåligt omdöme och säger mer om henne och hennes syn på demokrati än om SD.
Från Father Bens blogg (http://fatherben.se/wordpress/dagens-garv/)

Fan så trött jag blir ibland på den här egotrippade soppan som vi befinner oss i.....!!!



G.O.M.

fredag 19 september 2014

PENSION....!!!

Jag har nu haft pension i snart ett halvår!! Vilken känsla att vakna upp på morgonen - vara på väg upp ur sängen, när man kommer på - visst ja - jag har ju PENSION!! Att då lägga sig ner igen, ta fram en god bok och börja läsa. Det är mycket värt. Likaså när söndagen närmar sig sitt slut och jag inte riktigt hunnit med det jag tänkt få gjort under dagen. Istället för att grymta över att behöva gå och jobba på måndagen kan jag skjuta upp det jag inte hunnit med till morgondagen. Kort sagt - att få rå sig själv är guld värt.
Bild från: http://www.kleinezeitung.at/
Men vägen hit var gropig. När jag först förde det på tal med ledningen var årsskiftet 2011/2012, och då planerade jag att gå juni 2013. Efter diskussioner med personalchefen gav jag efter och vi bestämde att jag skulle vara kvar till årsskiftet 2013/2014 och från 1:a Januari 2013 utnyttja en pensionsform som erbjuds oss nämligen arbeta 80% och få 20% pension, dvs 100% lön. Eftersom jag redan arbetade 80% så skulle det för min del innebära 50% och erhålla 75% lön. Jag accepterade under förutsättning att min ersättare skulle anställas tidigt våren 2013. Hon kom september  det året. Att hålla sig till 50% fungerade inte. Det blev både tidiga morgnar, sena kvällar och arbeta på dagar som jag egentligen skulle vara ledig. Och min stackars ersättare, hädanefter kallad "Ny-Majestix", sparkades rätt in i verkligheten. Inte blev det bättre av att vi fått alltmer att göra under 2000-talet och blivit mer efterfrågade både nationellt och internationellt.
Första Januari 2014 gick jag på semester två månader och påbörjade min pension den 1:a Mars.
Har dåligt samvete gentemot min personal (vänner) som jag arbetat med sedan 80-talet. Känns lite som att jag svikit dem genom att inte vara kvar. Dels var vi redan innan för få, och i diskussionerna jag haft med ledningen ingick att det snabbt skulle anställas en ny för att lätta upp situationen, men det har dragits i
Bild från: http://www.apg29.nu/
långbänk beroende på den övergripande ekonomin. En ny kommer först i höst. Ny-Majestix är duktig men saknar min erfarenhet vilket gör att hen inte kan prioritera lika effektivt och inte heller lika snabbt får saker ur händerna. Dessutom är hen mer utlämnad till myndigheter eftersom jag som gammal i gården har erhållit en viss pondus och därmed inte ifrågasätts på samma sätt som de kan göra med en ny och relativt oerfaren. Och som inte det räckte sökte jag projektmedel innan jag slutade  som beviljades och nu finns medlen men personalen hinner inte med. Här har vi alltså en enhet som skulle kunna utvecklas oerhört både nationellt och internationellt beroende på sin specialisering och höga kompetens, och i och med det dra in intäkter. Men förutsättningarna ges inte eftersom den övergripande ekonomin visar röda siffror.
Låter lite grann som Ebberöds bank.
Bild från http://martinmobergsblogg.blogspot.se/2013/07/sommarbetraktelse-arbetslos-nej-du.html
illustr: Jan Berglin

Men bortsett från det har jag aldrig mått bättre. Ja.., kroppen jävlas ju emellanåt eftersom jag blir äldre, men det uppvägs av att det själsligt är helt fantastiskt.
Och du, det stämmer faktiskt att man som pensionär har fullt upp hela tiden, precis som på jobbet. Men skillnaden är att jag väljer vad jag gör och i vilket tempo. Kom ihåg, ni som fortfarande knegar, pengar är inte allt. Man behöver inte ha max, man kan gå tidigare och ändå njuta även om man ibland äter blodpudding....

Ps Ni som har gott minne och en smula iakttagelseförmåga kanske kommer ihåg att jag i ett tidigare inlägg grumpade över ordet HEN och jag i detta inlägg faktiskt använder det på två ställen. Det beror på att jag upptäckt uttrycket faktiskt är riktigt bra de gånger jag ska beskriva något som kan vara antingen maskulinum eller femininum och för tillfället inte är någondera eller samtliga (om ni förstår vad jag tror att jag kanske menar), eller som i detta fallet, inte vill säga vilket kön det rör sig om.
G.O.M.

lördag 6 september 2014

Sorkfeber med flera blödarfebrar

I mitt inlägg om Ebola och andra allvarliga blödarfebrar lovade jag återkomma med de lite mer "ofarliga" och här är jag nu. Underlaget till innehållet har jag plockat från olika håll. Vilka anger jag under rubriken för var och en av sjukdomarna.

Denguefeber


Bild som visar hur hemorragisk dengue kan se ut
 på solbränd och icke solbränd hud. De ljusa partierna
är normal hud (Bild från Rickard Eitrem, Karlskrona).
Från: 
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?
id=2283
Denguefeber orsakas av ett virus tillhörande gruppen flavivirus och sprids via myggor inom Aedessläktet. Den drabbar ungefär 100 miljoner personer per år i Afrika, Asien, Mellan- och Sydamerika och under senare år även i södra florida USA. Under regnperioder när det finns mycket myggor, kan sjukdomen spridas snabbt i epidemier. Varje år får mer än  hundra svenska resenärer denguefeber. De flesta smittas i Thailand. Sjukdomen smittar inte mellan människor.. Förutom människor verkar vissa apor kunna fungera som reservoar.
Det finns fyra olika serotyper av viruset vilket innebär att har man utvecklat sjukdom med en serotyp så är man immun mot den men kan få någon av de tre andra. Risken ökar för att man ska bli allvarligt sjuk med antal gånger man haft sjukdomen.
De myggor som sprider viruset är av en aggressivare art och sticker på dagen. Därför är det svårt att helt skydda sig mot stick. Myggmedel och skyddande klädsel. Det finns inget vaccin mot denguefeber.
När sjukdomen bryter ut kommer symtomen snabbt :
  • rödsprängda ögon
  • hög feber med frossa och svettningar
  • huvudvärk och värk bakom ögonen
  • kraftig värk i musklerna och leder
  • små röda prickar på kroppen liknande mässlingsutslag, ffa i armhålor och ovansidan fötterna

Större blåmärken är symtom på att man fått den mer allvarliga formen av denguefeber (Hemorragisk denguefeber). De kan märkas efter några dygn.Det är en ovanligare, men allvarlig, form som sällan drabbar turister. Barn under 1 år löper störst risk, medan äldre barn och vuxna anses drabbas av denna komplikation om man tidigare haft sjukdomen. Febern pågår 2-7 dagar i kombination med illamående, kräkningar, buksmärtor, led-och muskelsmärtor och huvudvärk. Sjukdomen övergår därefter i en fas som kännetecknas av blödningar från slemhinnor, till exempel munslemhinna, mag/tarmkanal och i huden (syns som blåmärken).
Dödligheten i blödarformen är hög om man inte kommer under behandling. Virusinfektionen kan inte behandlas, utan går över av sig själv. Men blödningarna gör att man förlorar mycket vätska och därför kan man behöva få vätska direkt i blodet, så kallat dropp.

Vad ska man gör för att slippa få sjukdomen - naturligtvis undvika myggbett genom att ha ätt klädsel och använda myggmedel. Vaccin saknas ännu men många studier pågår. Aedesmyggan är, till skillnad från andra myggor, aktiva även under dagtid och förekommer även i stadsmiljö.

Gula febern

Gula febern orsakas av ett flavivirus och överförs av myggor antingen från apa till människa eller från människa till människa. Sjukdomen finns i tropiska Afrika och i Sydamerika. Sjukdomen finns ej i Asien. Inga svenska fall finns rapporterade de senaste 10 åren.
Gula Febernmyggan (Aedes aegypti)
Från: http://www.biogents.com/cms/website.php?id=/
de/contract/test_animals/yellowfever_mosquito.htm

WHO uppskattar att gula febern orsakar 200 000 sjukdomsfall och ca 30 000 döda varje år i ovaccinerade populationer, framför allt i Afrika. Gula febern ingår i sjukdomsgruppen hemorragiska febrar.
Symtomen kan vara allt från milda till mycket allvarliga. Ospecifika symtom såsom feber, huvudvärk, muskelvärk och illamående som klingar av redan efter ett par dagar kan vara de enda tecknen på att man är drabbad av sjukdomen. Men i 15% av fallen övergår sjukdomen efter en temporär förbättring i en toxisk fas med återfall. 


Symtomen är då 
  • Hög feber, buk- och ryggsmärtor.
  • Blödningar, t ex näsblödningar
  •  Leverinflammation med gulsot (därav namnet GULA febern)
  • Njursvikt
  • Sjunkande blodtryck beroende på blödningarna och vätskebrist
  • Koma, kramper
  • Skador på hjärtmuskulaturen

Behandling saknas MEN det finns ett väl fungerande vaccin (över 95% skyddseffekt) mot gula febern. En dos skyddar mot sjukdomen i 10 år. 
Praktiskt ska man tänka på att använda myggmedel och lämplig klädsel i drabbade områden, speciellt kvällstid.

Sorkfeber (nephropathia epidemica)

Sorkfeber (nephropathia epidemica) ingår i gruppen sjukdomar hemorragiska febrar. Den orsakas av Puumalavirus, tillhörande gruppen hantavirus. Människor smittas vanligen genom inandning av partiklar, t ex damm infekterat med utsöndringar(urin, avföring, döda djur) från skogssorken (Myodes glareolus) som bär på viruset. Troligen kan Puumalaviruset klara sig utanför värddjuret i flera veckor. Under så kallade sorkår, då sorkpopulationen är ökad, ses betydligt fler fall av sorkfeber. Smitta förekommer vad vi vet inte mellan människor. Sjukdomen förekommer främst i norra delen av Sverige, framför allt norr om Dalälven, men sydligare fall och "importfall" kan dyka upp i hela landet. Inkubationstiden är inte känd, men tros vara 1-5 veckor. Efter genomgången infektion utvecklas en långvarig troligen livslång immunitet. Personer i alla åldrar kan insjukna och i stort sett drabbas män och kvinnor i samma utsträckning.
Symtomen kan variera stort från lindriga symtom till allvarlig livshotande sjukdom. Ungefär 30 procent av de drabbade måste vårdas på sjukhus på grund av allmänpåverkan, svår värk eller blödningsrisk på grund av minskande koagulationsförmåga. Dödligheten är 0,4 procent.
Eftersom det är en sjukdom som drabbar hela kroppen beror symtomen på vilket/vilka organ som är drabbade.
En gullig åkersork. Från: http://www.bioresurs.
uu.se/myller/jordbruk/akersork.htm

Det är vanligt att man får
  • hög feber, ofta med värk i huvud,  buk, sida och rygg.
  • Muskelvärk
  • Yrsel, illamående med kräkningar och eventuellt diarre.
  • Trötthet.
  • Övergående dimsyn förekommer och är typisk för sjukdomen
  • Blodförekomst i urin och avföring kan förekomma
  • Luftvägssymtom som hosta och halsont
  • Andfåddhet

Sjukdomen brukar också påverka njurarna, och det märks då vanligen genom att man till en början kissar mindre än vanligt, detta leder i sin tur  till svullnad och viktuppgång. Efter hand som njurarna angrips, dvs  i sjukdomens slutfas, så ökar urinmängden drastiskt.
Det finns ingen behandling mot sorkfeber, men de flesta blir friska efter en till två veckor. Under tiden får man försöka lindra besvären med till exempel smärtstillande och febernedsättande medicin.
I enstaka fall kan sjukdomen göra så att njurarna eller andra organ inte fungerar optimalt och då kan man behöva ligga på sjukhus och få behandling för det.
Behandlingen är symtomatisk, dvs man behandlar utifrån de symtom som patienten har. Har man ont i kroppen så är det smärstillande som gäller. Får man lågt blodtryck kan man behöva dropp osv.
Man kan minska risken att bli sjuk om man:
  • undviker direktkontakt med skogssorkar.
  • använder handskar om man ska städa eller röra vid ställen där djuren kan ha varit, till exempel i vedbodar.
  • städar med våta i stället för torra metoder, så att det inte dammar.
  • krattar fjolårsgräs efter regn eller när man har vattnat, också för att undvika damm
  • använder ansiktsmask när man behöver utsätta sig för risk.

 Ja, det är inte bara i Afrika, Sydamerika som man kan åka på en blödarfeber - även här hemma i gamla Svedala. Med andra ord var försiktiga i gamla hölador :-)

G.O.M.